Acı badem az yenirse Şifa, çok yenirse cefa verir

SAĞLıK Haber Girişi : 07 Ağustos 2017 11:37
Acı badem az yenirse Şifa, çok yenirse cefa verir
Hepimiz duymuşuzdur ve çoğumuz tadına bakmıştır Acı Bademin. Acı Badem deyipte geçmemek gerekiyor. Sağlık açısından oldukça yararı olan Acı badem, ancak çok yenildiğinde zehirlenmelere de yol açabiliyor

Koçarlı pazarında Hüseyin Şengün'ün tezgahına konuk oluyoruz bu hafta ve sattığı birbirinden faydalı ürünleri, el yapımı salçaları, yöresel zeytinyağları, köylü kadınlar tarafından yapılan erişte makarnaları, ev yapımı turşuları, kısacası yerel ve şifalı ürünlerle dolu bir tezgaha bir göz atıyoruz.

Tıkla

Tezgah üzerinde bir de Acı Badem çarpıyor gözümüze ve soruyoruz acı badem nedir? Ne işe yarar? Neyde kullanılır diye. Hüseyin Şengün'ün sattığı ürünler hakkında oldukça bilgi sahibi olan bir pazarcı esnafı olduğunu görüyoruz. Ve başlıyor bize Acı Bademi anlatmaya.

Şengün, kendi yaptığı araştırmalar sonucunda "Acı badem az yenirse Şifa, çok yenirse cefa verir" diyerek, "Acı bademin faydaları saymakla bitmez ancak fazla tüketildiği zaman zehirlenme görülebileceği ifade ediliyor. Acı bademi günde 3-4 adetten fazla tüketmemekte fayda vardır.Acı bademin faydaları öksürüğe iyi gelmesi, cilt temizleyici olarak kullanılması, böbrek taşı düşürmede yardımcı olması, diyabet hastalığında aynı zamanda saça ve cilde nemlilik vermesi bakımından oldukça faydalıdır. Acı badem günümüzde kozmetik alanlarda da oldukça kullanılmakta olduğunu öğrendik.  Acı badem kremleri, güneş yanıklarına cilt kuruluğuna iyi gelmektedir. Acı badem yağı bir kaç damla zeytin yağı ile karıştırılıp saça sürüldüğü takdirde saça ışıltı nemlilik vermekteymiş. Acı badem ayrıca vücutta oluşan iltihaba da iyi gelmektedir günde 3-4 adet yenen acı badem vücuttaki iltihabı atmakta da yardımcı bir görev üstlendiği araştırmalarım sonucunda öğrendim. Ancak hiçbir zaman fazla tüketilmemesi gerektiği ifade ediliyor" dedi.




İŞTE ACI BADEMİN AZ YENDİĞİNDE FAYLARI, ÇOK YENDİĞİNDE İSE ZARARLARI

Pazar Esnaflarından Hüseyin Şengün'ün anlattıklarından sonda bizde sizler için araştırdık Acı Badem'i.

Acı bademin faydaları, badem gülgiller familyasına ait olan badem ağacının meyvesidir. Acı ve tatlı olmak üzere iki türü vardır. Badem ağacının neredeyse her yerde yetişme gibi bir özelliği vardır. Acı badem asla kuruyemiş ya da bir meyve değildir. Bilinçsiz tüketimlerde zehirlemeye neden olabilir. Acı badem 2-3 tane yendiği takdirde idrar söktürücü, öksürük kesici ve kurt düşürücü özelliklerinden yararlanılabilir.

Önemli bir bitki ve besin olan acı badem bitkisinin tatlı bademe göre yağı çok azdır. Acı badem de tatlı bademe göre siyanidirik asit glikozit amygdalin %10 oranında bulunmaktadır ki buda vücuda agu etkisi gösterebilir yani fazlası vücudu zehirleyebilir. O yüzden de yan etkisi 10 adet acı badem yemek bağırsak bozukluğuna, 20 adet ise zehirlenmelere neden olabilir. Mümkün oldukça az yemek gerekir, Zehirlenme meydana gelirse, sarımsaklı cacık yenmesi önerilir ve acilen doktora gitmek gerekir. Yararlarının arasında ise Acı badem yağını yüze sürmek yüzü temizler. Hamile kadınlar acı badem yağını karınlarına sürekli sürerlerse çatlamayı önler. Acı badem sirke ile krem haline getirilip basura sürülürse basura faydalıdır. Acı badem içi günde 2-3 adet yenmeye devam edilirse içerideki iltihaplara faydalıdır. Acı badem yağı, zeytinyağıyla karıştırılıp saçların dibine sürülürse saçları besler. böbrek taşlarını parçalar. Vücudumuzda akciğer ve göğüs hastalıkları ile alakalı gelişen kan tükürmeye karşı faydası vardır. Saç dökülmesine iyi gelir saçların güçlenmesini sağlar. Dalak ve göğüs ağrılarını iyi gelir. Böbreklerde ve karaciğerde içinde ve çevresinde oluşan tıkanıkları açıcı etkisi vardır acı bademin. Acı badem yağının, öksürük kesici ve kan şekerini dengeleyici gibi önemli etkileri vardır. Acı badem yağı genelde güneş yanığı, cilt kuruluğu ve cilt bakımında kullanılır. Ciltte oluşan çatlaklara iyi gelir. Özellikle gebelik gibi cildin gerildiği dönemlerde oluşabilecek yırtık ve çatlaklar acı badem kremi ile tedavi edilebilir. Acı badem içerisinde şeker ve protein bakımından epey zengin bir içeriğe sahiptir buda. Saç üzerinde de oldukça faydalıdır dökülmeyi engeller ve saçlara dolgunluk verir.

Acı Badem Bitkisi yan Etkileri Nelerdir

10 adet acı badem yenilmesi mecburiyetinde bağırsak bozukluğuna, 20 tane tüketilmesinde ise zehirlenmelere yol açabilir. Acı Bademin Uygulanışı Tedavisi için mümkün oldukça az tüketmek gereken bitki türleri içerisindedir. Zehirlenmeye maruz kalınırsa hemen sarımsaklı cacık tüketilmesi fayda sağlayacaktır. Hemen acil olarak bir doktora görünülmesi gerekmektedir.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Levent Veziroğlu 21 Şubat 2021 00:00

    Bahçemıde hem acı hem tatlı baden ağacı var..Faydalarını öğrenmek istedim

  • Neriman Aras 30 Kasım 2020 00:00

    Acı bademler yeni tanıştım kanşekerim 300 den 140 A düştü akşamları 4 adet yiyorum doktorum bir aylık tedaviden sonra insülin kullanmam gerektiğini söyledi sanırım gerek kalmayacak buarada unlu mamulleri de hayatımdan çıkardım. Tavsiye ederim.