Açlık ve Yoksulluk Sınırı Vatandaşı Düşündürüyor

YAŞAM Haber Girişi : 08 Ekim 2018 12:40
Açlık ve Yoksulluk Sınırı Vatandaşı Düşündürüyor
Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasına göre, Eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 893, yoksulluk sınırı 6 bin 167 liraya yükseldi.


Tıkla


Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasının Eylül 2018 sonuçları açıklandı.


Açlık sınırı açıklamalarının ardından açlık sınırı rakamlarının asgari ücretin altında olması vatandaşı daha da düşündürmeye başladı. Son zamanlarda ard arda gelen zamlar dolayısıyla açlık sınırının çok çok altlarında geçinmeye çalışan vatandaş çareyi ucuza yönelmekte ve tasarrufa yöneldi.


BÖYLE GİDERSE SU İLE KURU EKMEK KURU SOĞAN YİYECEĞİZ


Ev hanımı olan Hatice Şen isimli vatandaş, mutfak masraflarının çok arttığını pazara bile çıksa Pazar arabasını dolduramadığını ifade etti.


Böyle giderse, suyla kuru ekmek yemek zorunda kalacağız” diyen Hatice Şen, “Her şeyi her istediğimizi almak artık çok zor ve pahallandı. Dolarla işimiz yok ama gittikçe durumumuz daha da kötüleşiyor. Dolar çıktı indi bişeyler oldu sonra herşeye zam geldi. 10 kişilik bir aileyi düşünüyorum, bu şekilde yapabileceklerine inanmıyorum. İhtiyaçları düşündüğümüzde tek başına çalışan birinin aileyi geçindireceğini zannetmiyorum” diye konuştu.


Kendilerinin 4 kişilik bir aile olduklarını evlerine giren 2000 tl ile geçinmenin çok zor olduğunu söyleyen Hatice Şen, “Bizim eve her ay 2000 TL giriyor bu bize yetmiyor. Bir de her ay ekstralar çıkarsa vay halimize. Hasta oldukmu ilaç parası yol parası falan derken el de avuçta kalmıyor. Birde 1600 tl ile geçinmeye çalışan aileler var, biz 400 tl fazla alıyoruz ya onlar? Onlar nasıl geçiniyorlar. Çok zor gerçekten çok zor. Bu halimize de şükür” dedi.


AÇLIK SINIRININ DA ALTINDAYIZ


Devir tasarruf etme devri diyen Mehmet Yıldız isimli vatandaş, “Bu zamlar devam ederse açlık sınırı gelecek aylarda daha da artacak. 4 kişilik bir aile 1893 TL ile açlık sınırına giriyor. Ancak milyonlarca aile 1600 TL asgari ücret ile açlık sınırının altında geçinmeye çalışıyor, daha doğrusu geçinemiyor. Yeni açlık sınırının da altındayız” dedi.


AYLIK HARCANMASI GEREKEN 1893 TL


Türk-İş’in araştırmasına göre, Eylül ayında dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 893 liraya yükseldi.


Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 6 bin 167 lira olurken, Gıda harcamaları ise yüzde 4,45 arttı. 4 kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,45 oranında arttı. Yılın dokuz ayında fiyatlardaki artış yüzde 17,73 oranına ulaşırken, gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 24,34 olarak hesaplandı.


FİYATLAR ARTTI VATANDAŞ BAKAKALDI


Türk-İş, seçilmiş gıda ürünlerinde gruplar itibariyle fiyat değişimlerini de açıkladı. Buna göre; süt, yoğurt, peynir grubunda geçen ay bu kapsamdaki tüm ürünlerde yapılan fiyat artışının ardından bu ay düşük oranlı fiyat ayarlamaları dikkati çekti. Genel olarak fiyat artışının gözlendiği grupta, bazı markaların fiyat indirdiği görüldü.


Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta, kıyma ve kuşbaşının kilogram fiyatı 3’er lira arttı. Tavuk fiyatı da bu artışa eşlik etti. Et ve tavuk fiyatındaki artışa karşın, balık avı sezonunun açılmasıyla tezgahlara çıkan balık fiyatlarındaki düşüş, tüketiciye yaradı.


Eylül ayında fiyatı ciddi oranda yükseliş gösteren yumurtanın tanesi 75 - 85 kuruş arasında değişti.


Bakliyat ürünlerinde de fiyat artışları yaşandı. Kuru fasulye, yeşil ve kırmızı mercimek, kuru fasulye ve bulgur fiyatı artarken, sadece nohut fiyatında önemli bir değişiklik gözlenmedi.


Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ekmekte fiyat artışı uygulamasının gelecek aya bırakıldığı belirtilirken, un fiyatı bu ay arttı. Pirinç ve irmik fiyatı aynı kalırken makarna ile bulgur fiyatı yükseldi.


 





Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.