ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİNDE İLK ORGAN NAKLİ GERÇEKLEŞTİRDİ

SAĞLıK Haber Girişi : 19 Aralık 2017 15:35
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİNDE İLK ORGAN NAKLİ GERÇEKLEŞTİRDİ
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİNDE İLK ORGAN NAKLİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ilk organ naklini, Türkiye'de ilk organ naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın da katılımıyla gerçekleştirdi.

Tıkla


7 Ekim 2017 tarihinde doku ve organ nakli ruhsatını alan Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi,  Organ nakli çalışmalarını hızlandırarak nakil için Aydın'ın Koçarlı ilçesinden başvuruda bulunan 29 yaşındaki Murat Mutun'a, annesi Fadime Mutun'dan alınan böbrek ile ilk organ naklini gerçekleştirmiş oldu.


KOÇARLI'LI HASTAYA İLK NAKLİ YAPTILAR


Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesindeki ilk nakil 6 ay önce kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan ve yine Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde haftanın 3 günü diyalize bağlanan böbrek hastası Koçarlılı Murat Mutun'a yapıldı.


Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi 7 Ekim 2017 tarihinde doku ve organ nakli ruhsatını almasının  ardından Aydın'ın Koçarlı ilçesinden Murat Mutun'a annesi Fadime Mutun'dan alınan böbrek nakledildi.


Prof. Dr. Haberal ve ekibinin hastaneye gelmesinin ardından ilk olarak Genel Cerrahi Servisinde yatan nakil hastası Murat Mutun'u ziyaret ederek ameliyat öncesi son kontrolü yapıldı.


Kontrollerin ardından gerçekleşen organ nakil ameliyatına Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter V. Mustafa Aslan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Demirağ, Başhekim V. Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Erdoğdu ve çok sayıda personel katıldı.


Ameliyat Haberal'ın Nezaretinde Gerçekleşti


Organ nakli, 1975 yılında Türkiye'de ilk organ naklini gerçekleştiren Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın nezaretinde gerçekleşti.


Ameliyat ekibi Başkent Üniversitesi Öğretim Üyeleri Başkent Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adnan Torgay, Prof. Dr. Gökhan Moray, Yrd. Doç. Dr. Mahir Kırnap, Yrd. Doç. Dr. Aydıncan Akdur,  Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri, Prof. Dr. Feray Gürsoy, Yrd. Doç. Dr. Kamil Varlık Erel, Yrd. Doç. Dr. Sinan Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. E. Murat Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Erdem Barış Cartı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gökhan Ünsal'dan oluştu.


Organ nakli ameliyatı yaklaşık 3 saat sürdü.


"Annem Bana ikinci Kez Can Veriyor"


6 ay önce kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan ve Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde haftanın 3 günü diyalize bağlanan böbrek hastası Murat Mutun, ameliyat öncesi yapılan ziyarette, "Annem bana ikinci kez can veriyor. Bugün benim hayatımın dönüm noktası. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim." diye konuştu.


Anne Fadime Mutun, oğlunun bu nakille tekrar hayata bağlanacağını dile getirerek duyduğu mutluluğu ifade etti. Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesine teşekkür eden Fadime Mutun, Oğlu Murat Mutun'a sarılarak gözyaşlarına hakim olamadı.


ORGAN NAKLİ HAYALİMİZDİ


Organ nakli konusunda yaptığı açıklamada Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, "Üniversite olarak 2003'ten beri organ nakli hayalimizdi. Organ naklini gerçekleştirecek gerekli alt yapımız var. Bu anlamda gerek öğretim üyesi anlamında gerek donanım anlamında gerek de bilgi ve beceri anlamında tüm imkanlara sahibiz. Üniversitemiz Hastanesinde bugün ilk olarak Fadime Mutun'dan 29 yaşındaki oğlu Murat Mutun'a böbrek naklini gerçekleştiriyoruz. Böbrek naklini, Üniversitemiz öğretim üyelerinin belgelerini aldığı Başkent Üniversitesi Hastanesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi nezaretinde Üniversitemiz öğretim üyeleri gerçekleştirdi. Bu nakil, Aydınımız için önemli bir hamledir. Hemen hemen tüm branşlarımızda Üniversitemiz öne çıkmaya başladı ve Bölge Hastanesi konumuna geldi. Nasip olursa bundan sonra karaciğer naklini gerçekleştirmek istiyoruz." diye konuştu.


SAĞLIK KENTİ OLMA YOLUNDAYIZ


Aydın'ın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi öncülüğünde sağlık kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, "Önceden başka illere hastalarımız sevk edilirken, şimdi başka illerden Hastanemize hastalar geliyor." dedi.


HABERAL "ORGAN BEKLEYEN HASTA SAYISI ÇOK FAZLA"


Oldukça başarılı geçen ameliyatın ardından açıklamalar yapan Prof. Dr. Mehmet Haberal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Haberal, Ülkemizde nakil bekleyen hasta sayısının çok fazla olduğunu dile getirerek birçok vatandaşımızın sağlam organlarıyla hayata veda ettiğini söyleyip bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Mehmet Haberal, böyle bir Merkezi ülkemize kazandırdığı için Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan'a teşekkür etti.


Basın açıklamasından sonra Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyeleri Bloğunda akşam yemeğine geçildi. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Bircan katkılarından dolayı Prof. Dr. Mehmet Haberal'a teşekkür plaketi ve Adnan Menderes Üniversitesi hediye paketlerini verdi.  Yola çıkmadan önce nakil gerçekleştirilen anne ve oğlunu ziyaret eden Haberal, anne ve oğula sağlıklı ömürler diledi.
















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.