Altın fiyatlarını en çok faiz etkiliyor

GÜNDEM Haber Girişi : 16 Eylül 2019 11:14
Altın fiyatlarını en çok faiz etkiliyor
Koçarlılı kuyumcu Muhammet Şahin, altın fiyatlarının düşmesi ve yükselmesini etkileyen faktörlerin başında faizlerin geldiğini söyleyerek, altın piyasasıyla ilgili tahminleri aktardı.

Ekonominin şu anda merkez bankalarının elinde olduğunu belirten Şahin, “Merkez bankalarının alacağı kararlar piyasayı etkileyecek. Merkez bankası, Fed faiz indirirse altın yukarı çıkacak, dövizler düşecek. Şu an dünyada genel ortalaması sonuçları var, bunun sonuçlarında da deplasyon riski var. Yani ticaretin yavaşlaması demek” şeklinde bilgi verdi.

Tıkla


“MERKEZ BANKALARI ALTIN STOKLUYOR”


Merkez bankalarının ekonomideki daralmalara karşılık altın stoğu yaptığını paylaşan Şahin, “Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2,5 daraldı, üçüncü çeyrekte yüzde 3,5 daralma var. Almanya’da da aynı şekilde daralma var. Bunun için merkez bankaları piyasaya para pompalamak düşüncesinde. Para pompaladıkları anda altın yukarı çıkar. 100 tane uzmanla görüşlerinin yüzde 70’i altının yüksek olduğu düşüncesinde, yüzde 30’u da düşük olduğu düşüncesinde. Fakat merkez bankalarının yoğun bir şekilde altın stokladığı biliniyor. Bütün merkez bankaları şu an altın alıyor, özellikle dünyada ilk 3’te ticaret fazlası verdiklerinde Almanya, Çin ve Rusya geliyor şu anda. Rusya şu anda altın stokluyor. Altın stoğunda dünyada birinci olan Amerika, ikinci Almanya, üçüncü de Çin. O yüzden Türkiye’de de faiz indirimi beklentisi var. Çünkü ticaretteki daralmanın sonucu piyasayı aşmak gerekiyor. Dünya genelindeki faiz indirim dalgası devam ederse altının durumu da parlak. Ons şu anda bin 540 dolar civarında. Tekrar yükselme ihtimali yüksek o da yüzde 20- yüzde 30 bandında yükseliş demek” dedi.


“YILBAŞINDAN BERİ YÜZDE 30 ARTTI”


Altın fiyatını ve ticareti kötü etkileyen en önemli unsurun faiz olduğunun altını çizen Şahin, “Merkez bankaları faiz indirimi kararına bağlıdır. Altının düşmanı faizdir. Ticaretin düşmanı faizdir. Faiz yüksek oldu mu ticaret durur. Dünyadaki daralmanın sebebi faizin yükselmesi. Önümüzdeki süreçte faiz indirimi öngörülüyor. Türkiye’de faiz indirildi. Dolar yılbaşından beri yüzde 19 arttı. Altın da yüzde 30 arttı. Altında dünyada bir yükseliş var, sadece Türkiye’de değil. Ons bazında bir yükseliş var. Daha da yükselmesi öngörülüyor. Çünkü Fed faiz indirecek” diye konuştu.


“DÜNYA GENELİNDE FAİZLER DÜŞEBİLİR”


AB ülkelerinin ekonomik sıkıntılara önlem olması için piyasaya para pompaladıklarını söyleyen Şahin,  “İngiltere’nin AB’den ayrılma durumu var. AB bir bütün, her ülkesinde bir sıkıntı olduğu konuşuluyor. Bu ekonomik sıkıntılar ülkelerin siyasi yaşamlarını da etkiliyor. Siyasiler bunu aşmak için çaba gösteriyor. Bu çabada en iyi silah faiz indirimi, piyasaya para pompalamak, fiyat planlaması sağlamak. Amerika, İngiltere bu şekilde yaptı, geri çekmeye başladıklarında da piyasanın daralmasına sebep oluyor. Dünya genelindeki ticaretin yavaşlamasının tek nedeni merkez bankalarının hamlesi. Faiz yükselince de insanlar ev, araba almıyor. Fakat önümüzdeki süreçte dünya genelinde faizler düşebilir, bu da altına yansıyacaktır” şeklinde konuştu.


Faizlerin düşmesi durumunda altın fiyatlarının da düşeceğini öngören Şahin, “Her ay merkez bankalarının toplantıları oluyor. Son toplantıda hepsinin ortak görüşü faizlerin düşeceği yönünde, açıklamaları o şekilde. Eğer düşerse altın fiyatları da parlak görünüyor. Merkez bankaları acil toplantı yaptığında düşüyor. Ara ara merkez bankalarının acil toplantı yaptığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.


“ALTIN DÜNYANIN HER YERİNDE GEÇERLİ”


Altının dünyanın her yerinde ve her zaman geçerliliğini koruyan bir madde olduğunu vurgulayan Şahin, “Altın piyasası 2019’a iyi bir giriş yaptı. Altın fiyatlarında da ons altının fiyatında düşüş yaşanmıştı, şimdi tekrar yükselişe geçti.  Altın piyasası hiçbir zaman yok olmayacak bir piyasadır, tarih boyunca vardır, bundan sonra da olmaya devam edecektir. Çünkü altın dünyanın her yerinde geçerli tek maddedir. Dolar’ın, Euro’nun geçmeyeceği yerler vardır, ancak altın dünyanın her yerinde geçerlidir. Altına yapılan yatırım dövize yapılan yatırımdan daha fazladır” diye konuştu.


















 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.