Asırlık çınar anılarını anlattı

EKONOMİ Haber Girişi : 15 Temmuz 2019 09:48
Asırlık çınar anılarını anlattı
Koçarlı Çulhalar Mahallesi’nde yaşayan 1914 doğumlu Kemal Akçan(105), Koçarlı’da yaşayan en yaşlı insan olarak Koçarlı Haber Gazetesi’ne konuştu ve gençlere tavsiyelerde bulundu.

3 çocuğu, 8 torunu olan ve yıllarca çiftçilikle geçimini sağlamış olan Akçan, Atatürk’e olan sevgisini ve Atatürk’ün tanıdığı hakları anlattı.

Tıkla


105 yıllık ömründe Atatürk’ü görme fırsatı da yakalayan ve konuşmasında her fırsatta Atatürk’e rahmet okuyan Akçan, Atatürk’ü anarken zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.   


Atatürk’e çok büyük hayranlık duyan ve Atatürk’ü anlatırken adeta yeniden yaşayan Akçan, gençlere tavsiye verirken de Atatürk’ün ilke ve inkılaplarından ayrılmamaları ve Cumhuriyete sahip çıkmaları konusunda gençleri uyardı.


Akçan’ın damadı Halil İbrahim Çetin, kayınpederinin yaşına rağmen çok fazla şeyi hatırladığını, kişisel işlerini kimsenin yardımı olmadan kendisinin yapabildiğini paylaştı ve kayınpederi Akçan’ın bilgi birikimi ve Atatürk’e olan vefasının herkesçe hayranlık topladığını söyledi.


“ATATÜRK ERDEMLİ BİR PAŞAYDI”


Konuşmasında sık sık duygulu anlar yaşayan Akçan, “Atatürk erdemli bir paşaydı. Gerek ekonomide gerekse siyasette. Siyasi istiklale çok önem verirdi. Atatürk, ‘Ekonomik istiklali olmayan bir milletin, siyasi istiklali de olamaz’ diyor. Biz bu istiklali mücadeleyle kazandık, düşmanı denize döktük. Atatürk çok muazzam bir paşaydı, Allah gani gani rahmet eylesin” dedi.    


“ATATÜRK’Ü GÖRDÜĞÜM İÇİN ÇOK ŞANSLIYIM”


Atatürk’ü gördüğü anı anlatırken tekrar o günlere giden Akçan, “1936 yılında Atatürk’ü Çanakkale’de gördüm, çok asil bir duruşa sahip ve kendinden emin bir lider. Aynı zamanda çok ilgili bir lider olduğu için sık sık farklı illerde bulunuyordu. Her sebepten illere ziyarete gidiyordu. Benim Çanakkale’de bulunduğum bir zamanda Atatürk de Çanakkale’yi ziyarete gelmişti. Onu orada, o zaman görme şansım olmuştu. Onu görebildiğim için çok şanslıyım” diye konuştu.


Tam 5 yıl askerlik yaptığını ve askerliği yaparken çok şehir gezdiğini söyleyen Akçan, “Çanakkale, Diyarbakır, Hakkari, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Mardin’de askerlik yaptım. Askerlik yaparken hiç izin kullanmadım, evime hiç dönmedim, 5 yıl boyunca askerde kaldım” ifadelerini kullandı.


Okula başladığında eski Türkçe ile öğrenim gördüğünü ve 1928’deki Harf İnkılabının gelmesiyle yeni yazıyı öğrendiklerini aktaran Akçan, Lozan Barış Konferansı’nın maddelerini saydı ve Türkiye için önemini anlattı.


“GENÇLER ATATÜRK’ÜN YOLUNDAN AYRILMASIN”


Atatürk ile ilgili gençlere tavsiyeler vermeyi de ihmal etmeyen Akçan, “Gençlere tavsiyelerim şunlar; Atatürk ilke ve inkılaplarından ayrılmayın. Atatürk’ün zorluklarla kurmuş olduğu Cumhuriyete sahip çıkın. Atatürk şöyle söylüyor; ‘Bin ömür tükettik bir nesil yetişsin diye, inkılaplar yaptık Cumhuriyet yaşasın diye’. Gençler inkılapların bekçisidir. Gençler bu ülkede boşuna yetişmez, laik Cumhuriyetin bekçisidir. Gençlere hatırlatalım, kadın haklarını ilk defa Atatürk tanıdı. 1934’de Atatürk tüm Avrupa ülkeleri arasında Türk kadınına ilk defa seçme ve seçilme hakkı veren lider. Kadın hakları eskiden yoktu. Mirasta erkek 2 alırken, kadın 1 alıyordu. Gençler bunları unutmasın. Ülkede kadın hakları diye bir şey yokken Atatürk bu hakları tanıdı” diyerek kadın haklarının önemine ve sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekti.

 


Necmiye Kaptan











Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.