Ayakkabı tamirciliği tarihe karışıyor

GÜNCEL Haber Girişi : 22 Kasım 2021 09:00
Ayakkabı tamirciliği tarihe karışıyor
Koçarlı’da 70 yıl boyunca ayakkabı tamirciliği yapan Nail Engin (84), çırak yetişmediğinden dolayı ayakkabı tamirciliğinin tarihe karıştığını belirtti.

Ayakkabı tamirciliğinin unutulan meslekler arasına girdiğini vurgulayan Nail Engin, 'Her şey makine üretimine geçiyor. Bunu da normal karşılıyorum. Hayat durmadan değişiyor. Mesleğimiz artık sona eriyor.

Tıkla

 

Her şey makineleştiği ve fabrika üretimine dönüştüğü için çırak yetiştiremiyoruz. İnsanlar ucuz ayakkabılara yönelerek hem sağlığını tehlikeye atıyor, hem de bir sektörün yok olmasına neden oluyor. Bizde bu mesleğin son ustalarıyız. Bizden sonra bu işleri yapacak kimse yok" dedi.

 

AYAKKABI DOKTORU LAKABI TAKILDI

 

Koçarlı’da 70 yıl boyunca yıl boyunca ayakkabı tamirciliği yapan Nail Engin, Ürettiği ayakkabıların ve yaptığı tamiratın sağlamlığı nedeniyle kendisine 'Ayakkabı Doktoru' lakabı takıldığını belirterek, ömrünün yettiği yere kadar mesleğini sürdüreceğini ifade etti.

 

Engin, eskiden işlerin çokluğundan dolayı gece yarılarına kadar dükkanda çalıştığını söyledi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ayakkabı fabrikaları kurulduğunu ve seri ayakkabı üretiminin yapılmaya başlandığını ifade eden Engin, "Eskiden ayakkabı tamirinin yanı sıra dikimini de yapıyordum.

 

İşlerimin yoğunluğundan dolayı kafamı kaldıramazdım. Gece yarılarına kadar işleri yetiştirmek için çalışırdım. O zaman güzel de para kazanıyordum. Şimdi ayakkabıları, fabrikalar üretiyor. Hazır ayakkabıya vatandaşımız da alıştı. Vatandaşımız, bana 10 yıldır yeni ayakkabı siparişi vermiyor, sadece ayakkabısının tamirini yaptırıyor" dedi.

 

ÇIRAK BULAMIYORUZ

 

Ayakkabı tamirciliğinin unutulan meslekler arasına girdiğini de vurgulayan Nail Engin, "Ayakkabı tamirciliği yok olmak üzere. Biz ayakkabı tamirciliği mesleğinin son temsilcileriyiz. Artık kimse çocuklarını çıraklığa vermiyor.

 

Çırak olmak için gelen ise önce ne kadar ücret alacağını soruyor  Bizden sonra kimse ayakkabı tamircisi aramasın. Geriye dönüp baktığım zaman hüzünleniyorum. Bizi arayacaklar ama iş işten geçmiş olacak" dedi.