Aydın’da yaz mevsiminin vazgeçilmezi: Kar helvası

GÜNDEM Haber Girişi : 15 Temmuz 2019 10:45
Aydın’da yaz mevsiminin vazgeçilmezi: Kar helvası
Koçarlı’da ve diğer ilçe pazarlarında 8 yıldır yaz aylarında kar helvası satarak vatandaşı serinleten Ahmet Cansu(49), yaz aylarında çok sevilen ve sağlıklı bir yiyecek olan kar helvasının tüketilen zamana kadarki aşamalarını anlattı.

Evli ve 2 çocuk babası olan ve kışın kantin işletmeciliği, yazın kar helvası satışı yaparak geçimini sürdüren Ahmet Cansu, “8 yıldır yazları pazarlarda kar helvası satıyorum. İncirliova pazarları, Germencik ve Ortaklar’da kurulan pazarlara da gidiyorum. Bunun yanında düğünlere de giderek kar helvası satıyorum. Pazarlar dağılana kadar, saat 5’e kadar falan duruyorum” dedi.      

Tıkla


“DAĞDAN, VATANDAŞA KADAR 3 KİŞİDEN GEÇİYOR”


Karın dağdan toplanıp, kar helvası gibi lezzetli ve ferahlatıcı bir yiyecek olana kadar geçtiği aşamaları aktaran Cansu, “Dağlara yağan karı kıştan toplayıp, kuyulara basıyorlar. Dağlarda yağan temiz kardan elde ediliyor. Zaten dağlara 1 metre kar yağıyor, o yüzden yaz boyunca yetecek kadar toplanıyor. Karların basıldığı kuyuların sahibi var. Geceden saat 12-1 gibi kuyulardan kar kesiyorlar, sabaha karşı dağıtıcı kişiye getiriyorlar. Ben de ondan toptan fiyatına alıp bu şekilde perakende olarak halka satıyorum. Halka ulaşana kadar kar 3 kişinin elinden geçiyor. Çeşitli meyve aromalarıyla hiçbir işlem gerekmeden karıştırıp serinlemek isteyenlere sunuyoruz. Bardak fiyatı da 2,5-3 TL civarında uygun bir fiyatta” diye konuştu.


BUZDAN YAPILAN KAR HELVASI HASTA EDİYOR


Kar helvasının 7’den 70’e herkesin severek yediği bir yiyecek olduğunu belirten Cansu, “Çocuklar da yaşlılar da kar helvası yiyerek serinliyor. Kar doğal ve tertemiz oluyor, mikrop falan kesinlikle olmuyor. Doğal kar olduğu için boğaza zarar verme, hasta etme gibi yan etkileri de olmuyor. Gönül rahatlığıyla yiyerek serinlenebilir, doğal ve sağlıklıdır. Buzdan kar elde edenler de var. Buzdan elde edilen kar hasta edebilir, ona dikkat etmek gerekli. Buzdan yapılan kar çok çabuk toplanır, dağınık durmaz” diyerek doğal kardan yapılan kar helvasının tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. 


“EN ÇOK KARADUT VE VİŞNELİ TÜKETİLİYOR”


Sıcak havada satmak için getirdiği karın erimemesi için aldığı önlemlere rağmen bir miktar eridiğini de paylaşan Cansu, “Bir çuval karı alıp pazara getiriyorum. Bir çuval kar 60-70 kilo geliyor. Erimemesi ve daha uzun süre dayanması için çuvalı sarıyorum. Ama bu sıcakta ne yapsam karın birazı eriyor. Ağzı açık kalırsa ve rüzgar alırsa daha çabuk eriyor. Bir çuvalın çeyreği sıcakta mutlaka eriyor. Ben de kalan 3 çeyrek çuval karı satmış oluyorum. Kar helvasını yerken genelde karadut, vişne ve karışık aromalarda tercih ediliyor. Aslında pekmezle yeniyor. Denizli, Fethiye taraflarında pekmezle yeniyor. Ama bizim buralarda pekmez tercih edilmez” ifadelerini kullandı.

















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.