Bağcılar, Pekmeze Marka İstiyor

GÜNDEM Haber Girişi : 18 Ekim 2021 12:12
Bağcılar, Pekmeze Marka İstiyor

Üzüm ve pekmeziyle ünlü Bağcılar mahallesi halkı pekmezin marka olmasını istiyorlar.

Tıkla

 

Koçarlı ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi’nde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçiler, yetişen "razaki üzümü"nün pekmezini yapmak için çalışıyor. Mahallenin tamamına yakını, geçimini pekmez üretiminden kazanırken, pekmezin marka olmasını istiyor.

 

Bağcılar Mahallesi’nde geleneksel yöntemlerle tamamen doğal olarak ürettiği yıllık 200 ton pekmezle mahalle ekonomisine kazanç sağlanıyor. Mahalledeki yaklaşık 5 bin dönüm alanda razaki üzüm yetiştiriliyor. Hasat edilen üzümler, beyaz killi toprak döküldükten sonra geleneksel yöntemlerle eziliyor.

 

Buradan çıkan üzüm suyu daha sonra kazanlarda tortular yüzeye çıkana kadar kaynatılıyor. Bu aşamanın ardından varillere konulan üzüm suyu 1 saat dinlendiriliyor. Yüksek odun ateşinde tekrar kaynatılan üzüm suyu, 2 saat süresince süzgeçlerle karıştırılıyor.

 

İstenilen kıvama ulaşan pekmez kazana konuluyor ve 3-4 gün bekletildikten sonra satışa hazır hale geliyor. Nispeten serin havayı sevdiği için dağ yamaçlarında yetişen razaki üzümden sezonda elde edilen yaklaşık 200 ton pekmez Türkiye'nin farklı illerine gönderiliyor.

 

MARKA OLMASINI İSTİYORLAR

 

Mahalle Muhtarı Ramazan Küçükoğlu, bölgedeki çoğu vatandaşın ana geçim kaynağının pekmez olduğunu belirterek, pekmezin plastik su şişelerinde satıldığını söyledi. Bazı vatandaşların pet şişe içerisindeki pekmezi alırken, tereddüt ettiğini kaydeden Küçükoğlu, “Oluşturulacak markayla Bağcılar pekmezinin değer kazacağını düşünüyoruz. Etiket olmadığı için satımında sıkıntı var. İçerisinde ne var, ne konuluyor gibi vatandaş da bilmediği için bazen tedirginlik yaşayabiliyor.” dedi.

 

YETKİLİLERE SESLENDİ

 

Pekmezin litre fiyatının 35 ile 40 lira arasında değiştiğini belirten Küçükoğlu, şöyle devam etti:

“Bunun için etiketleme ve paketleme yapılarak Bağcılar pekmezi marka haline getirilebilir. Devletimizden ve yetkililerden bu konu hakkında çalışma yapmalarını bekliyoruz. Pekmezin marka olmasını istiyoruz. Çünkü bu civarda razaki üzümünün tadını başka hiçbir üzümde bulunmaz. Yiyen çoğu kişi de bunu biliyor.”