Bıçak ustalarının Kurban Bayramı mesaisi başladı

GÜNDEM Haber Girişi : 06 Temmuz 2020 10:34
Bıçak ustalarının Kurban Bayramı mesaisi başladı
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala gelen siparişleri yetiştirmeye çalışan bıçak ustaları ve satıcıları hummalı bir çalışma yapmaya başladı.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala gelen siparişleri yetiştirmeye çalışan bıçak ustaları ve satıcıları hummalı bir çalışma yapmaya başladı. Koçarlı’da bıçak satışı ve bileyicilik yapan esnaf, Kurban Bayramı öncesinde yoğun mesai yapıyor ancak işlerin geçen yıla oranla azaldığını ifade ediyor.

Tıkla

 

Vatandaşlar kurban kesiminde kullanacakları bıçaklarını keskinleştirmek ya da bakımını yaptırmak için işin uzmanı bıçakçılara giderken, bıçakları olmayanlar ise yeni bıçaklar alarak kurbana için eksiklerini tamamlıyorlar.

 

Koçarlı esnaflık yapan Alaladdin Çeviren ve  Hasan Biçen ve ile bıçak piyasasını konuştuk.

 

40 YILDIR BIÇAK BİLEMESİ YAPIYOR

 

Koçarlılı bıçak bileme ustası, Pala lakaplı Hasan Biçen ve Alaaddin Çeviren kurban bıçağı mesailerine başladı.

 

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kurban kesecek vatandaşlar, körelen bıçaklarını biletmek için bıçakçılara gitmeye başlarken, bıçak ustalarının da yoğun mesaisi başladı.

 

Koçarlı’da yıllardır baba mesleğini sürdüren Hasan Biçen, geçen yıllarda haftalar öncesinden bıçaklar bilenmek gelen kurban bıçağı taleplerini karşılamak için yoğun bir mesai harcıyor.

 

Bir yandan yeni bıçak satışları yapan diğer yandan ise biletmek için gelen eski bıçakları kurban bayramına yetiştiren bıçak ustası Hasan Biçen, her yıl olduğunu gibi bu  yıl çok fazla talep olmadığını ancak bayram yaklaştıkça işlerin artacağından umutlu olduğunu ifade etti.

 

Koçarlı ilçe pazarında faaliyet gösteren bıçak ustası Hasan Biçen, Kurban Bayramı için üretilen yeni bıçakların tezgahlardaki yerini aldığı dükkanlarda, vatandaşların getirdikleri bıçakları da bileme makinesiyle keskinleştiriliyor. Bazı vatandaşlar Kurban Bayramı için yeni bıçak tercih ederken, bazıları ise, eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor.

 

BİLEME 5 TL’DEN BIÇAKLAR 15 TL’DEN BAŞLIYOR

 

Bıçak bilemeleri 5 liradan başladığını ifade eden Aladdin Çeviren her bıçak almaya gelen vatandaş geçen yıldan olan eski bıçaklarını da yanlarında getirerek keskinleştiriyor. Koçarlı’da baba mesleğini sürdüren Çeviren, bıçak satışlarının, bıçak biletmek kadar yoğun olmadığını, bıçak bileten vatandaşların çoğunlukta olduğunu söyledi.

 

Yoğun mesainin başladığını belirten Aladdin Çeviren, işlerinin bayrama az bir süre kala daha da hareketlenmesini beklediklerini söyleyerek, “Normal günlere göre işlerimiz biraz daha hareketlendi. Ancak bayram yaklaştıkça işlerin daha bir artmasını bekliyoruz. Vatandaşımız genellikle son 3 gün bıçaklarını biletiyor. Ellerinden geldiğince insanların erken gelmelerinde fayda var. Bayrama son 2 gün kala geliyorlar. Biz de  daha çok yoğunluk oluyor. Şu an çoğunlukla bıçak ve satır biliyoruz. Vatandaşlar, daha güzel bir bıçak için ne kadar erken getirirlerse o kadar iyi olur. Biz de hayvanları kestiğimiz bıçakları bilerken aceleye getirmemiş oluruz” dedi.

 

“KURBAN BIÇAĞI ÇOK KESKİN OLMALI”

 

Kurban kesmek için kullanılan bıçağın kaliteli ve keskin olmasının çok önemli olduğunu aktaran Çeviren, keskin olmayan bıçağın kurban etine zarar verdiğini söyledi.

 

Kurban bayramının bıçakçılar için umut olduğunu söyleyerek, bıçaklar hakkında bilgiler de veren Çeviren, “Bıçağın kalitesi çelik demirinden belli olur. Çin malı olan kalitesiz bıçaklar çeşitli metallerden olduğu için dayanıksız oluyor. Vatandaşlar bıçak seçimini yaparken uzun ömürlü olmasına dikkat etmelidir” dedi.

 

YEDEK BIÇAK ALAN OLUYOR

 

Kurbanlık kesmek için bıçak keskinletmeye gelenlerin yedek bıçak da aldığını belirten Hasan Biçen “Kurban bayramına sayılı günler kala herkes kurban bıçaklarını getiriyor. Hem eskileri keskinleştirir hem de yeni bir tane alırlar. Hem eskiler yenilenir hem de yeni bıçak alınır. Bıçak fiyatları 15 lira ile 50 lira arasındadır. Bunlar et bıçağı, kuzu bıçağı, kurban bıçağıdır” şeklinde konuştu.

 

UNUTULMAYA YÜZ TUTTU

 

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerini alan Bileycilik mesleğinin Koçarlı’daki son temsilcisi de olan Alaaddin çeviren ve Hasan Biçen, bıçak bilemenin önemli bir iş olduğunu ve işin ehli tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

“Bıçakcılık (Bileyicilik) başlı başına bir sanattır” diyen Biçen “Son zamanlarda gelişen teknolojiyle bıçakçılık kaybolan meslekler arasında yerini almaya başladı. Ama yinede halimize şükür az da olsa harçlığımı çıkartıyoruz” dedi.

 

BU İŞ USTALIK İSTİYOR

 

Halkı Çin malı ürünlerden uzak durmaya çağıran Çeviren, istenmeyen sonuçların yaşanmaması için kaliteli olan yerli bıçak almalarını önerirken,  bıçak bileyicisi olarak vatandaşları bıçaklarını işinin ehli olmayan kişilere biletmemeleri konusunda uyararak, bıçak bilemenin bir ustalık işi olduğunun altını çizdi.

 

Bıçak bilemenin bir ustalık işi olduğunu ifade eden Çeviren, "Ben 10 yılı aşkın bu işi yapıyorum. Zaten bu işi meslek edinip halen yürüten kimseler pek kalmadı. Vatandaşlarımız rasgele bıçaklarını bilettirmesinler. Bıçak biletirken dikkat edilmelidir. Bıçağın kendisini bıçakçı sananlara biletilmemesi gerekir. İşinin ehli olmayan kişi bıçağınızı bilerken ömrünü azaltır veya köreltir” diyerek uyarılarda bulundu.

 

 “Günümüzde bileycilik mesleği öldü” diyen bileyci ustası Biçen “Bizim meslek yok denecek kadar azaldı. Bir tek kurban bayramları öncesinde çoğalıyor bileyciler. Ama ben her zaman yapıyorum. Bizim sadece kurbanlarda ve de ağaç bakım zamanlarında iş yapıyoruz. Şu an kurban zamanı zaten dükkan açacak kadar kazanmıyoruz. O yüzden birkaç pazara gidiyorum. Pazartesi günü Koçarlı, Perşembe günü Germencik, Cuma günü ise İncirliova pazarına gidiyorum” dedi.

 









Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.