Buzağılar özenle takip edilmeli

GÜNDEM Haber Girişi : 13 Ocak 2020 07:23
Buzağılar özenle takip edilmeli
Buzağılar özenle takip edilmeli


Tıkla

Koçarlı bölgesinde hizmet vermekte olan Zirve Veteriner muayenehanesi sahibi Veteriner Hekim Hasan Savruk, Yetiştiricilerin geleceği olan buzağıların doğumundan itibaren özenle takip edilmesini önemini vurguladı.


Buzağıların doğumun ardından kurulama işlemi ve göbek kordonu dezenfeksiyonu yapılması gerektiğinin altını çizen Zirve Veteriner muayenehanesi sahibi Veteriner Hekim Hasan Savruk, “Kolostrum (ağız sütü) verilmesi çok önemlidir. Kolostrum alamayan veya az alan buzağılar enfeksiyona açıktır. Doğumu takiben İlk 12 saatte (ırka göre değişmekte olup) 4 litre kolostrum alması uygundur. Doğumu takiben erken dönem ishallerinden korunma amacıyla septiserum uygulamaları oldukça önemlidir” dedi.


ORTAMI TEMİZ TUTMAK GEREKİR


Buzağının bulunduğu ortamın temiz altı kuru ve havadar olmasının önemine de değinen Zirve Veteriner muayenehanesi sahibi Veteriner Hekim Hasan Savruk, “Süt içirilen biberonların dezenfeksiyonu çok önemlidir. Doğumu takip eden hafta buzağı başlangıç yemi önlerine konur. Buzağı 8 hafta ile 12 hafta arasında canlı ağırlığına göre sütten kesilebilir. Ayrıca anti parazitler uygulamalar periyodik olarak yapılmalıdır. Herhangi bir hastalık durumlarında ihmal edilmeden veteriner hekimlere başvurulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.


Zirve Veteriner muayenehanesi sahibi Veteriner Hekim Hasan Savruk, Ayrıca “Ülkemizin Genç nefesleri olan buzağılarımızı Ülkemizin geleceği olduğunu unutmayarak yetiştirmeliyiz” mesajını verdi.



 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.