Çam fıstığından sonra incir gelir kapısı oldu

GÜNDEM Haber Girişi : 22 Temmuz 2019 10:20
Çam fıstığından sonra incir gelir kapısı oldu
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, inciri orman ağacı emvaline almasının ardından, Ege ve Akdeniz bölgelerinde 0-700 metre arası yükseltilerde bozuk orman alanlarının yüzde 50'ye kadar olan bölümlerinde incir ağacı dikimi yapılabilmesinin önü açıldı.

Koçarlı’da gelir kapısı olan çam ağaçlarından sonra incir ağaçlarının da orman ağacı kapsamına alınması, dağ köylüleri için çam fıstığından sonra incirin de gelir kaynağı olacağı müjdesini verdi.

Tıkla


Sarılop cinsi incirin anavatanı ve coğrafyası olan Aydın ve komşu İzmir iline bağlı ilçelerde, 2016 yılı verilerine göre 432 bin dekar alanda incir üretimi yapılırken; 8 milyon 25 bin adet incir ağacı varlığı bulunan bölgede, 2001 yılı verilerine göre 80 bin ton incir rekoltesi elde ediliyor.


İNCİR ALANLARI GENİŞLEYECEK


Türkiye’nin başlıca ihraç ürünleri arasında yer alan incirdeki bu rakamların yeterli olmadığı kanaatinden yola çıkan Buharkent Ziraat Odası, incir alanlarının genişleyebilmesine ön ayak olmak için hukuki süreç başlattı. Aydın ve İzmir’deki mevcut tarım alanlarının daha çok incir dikimine izin vermemesi ve tek çarenin orman alanları olarak görülmesi üzerine 2017 yılında Muğla 2. İdare Mahkemesinde açılan dava, Orman Genel Müdürlüğünde dava dışı olarak sonuçlandı.


Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kararı üzerine incir, orman ağacı emvaline alındı. Bu sayede Aydın ili başta olmak üzere, Ege ve Akdeniz bölgelerinde 0-700 metre arası yükseltilerde bozuk orman alanlarının yüzde 50'ye kadar olan bölümlerinde incir ağacı dikimi yapılabilmesinin önü açılmış oldu.








Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.