Çine’den Koçarlı’ya Haklı Sitem

GÜNDEM Haber Girişi : 24 Aralık 2019 11:28
Çine’den Koçarlı’ya Haklı Sitem
Birliğin adı 'Adnan Menderes' olmalı"


Tıkla

Geçtiğimiz yıl Çine Sulama Birliğinin Koçarlı Sulama Birliğine Devrinin yankıları halen daha sürüyor.


Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Çine Sulama Birliği'nin Koçarlı Sulama Birliği'ne devrini eleştirirken, Birliğin adının Adnan Menderes Sulama Birliği olarak değiştirilmesi için çağrıda bulundu.


Geçtiğimiz aylarda da Cumhuriyet Halk Partisi Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin’in yaptığı açıklamalarda su ücretlerinin yüksek olduğunu beyan ederek, "Çine çiftçisi cezalandırılıyor mu?" demişti.


ADI “ADNAN MENDERES SULAMA BİRLİĞİ” OLSUN


Çine Topçam Sulama Birliği'nin feshedilerek Koçarlı Sulama Birliği'ne devrini eleştiren Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Birliğin adının 'Adnan Menderes Sulama Birliği' olarak değiştirilmesi çağrısında bulundu.


Madran Gazetesinden Osman Yurttaş’ın haberine göre Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok bu konuda Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemir'liden de destek istedi.


Koçarlı Ovası'nın Çine'de bulunan Adnan Menderes, Topçam, Gökbel, Seferler ve Çatak Barajlarından gelen su ile sulandığına dikkat çeken Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, "Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında hizmete alınan, Aydın’ın 141 yıllık rüyası Çine Adnan Menderes Barajı bugün Aydın tarımında önemli bir yere sahip. Bu barajı bizlere kazandıran başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklarımıza teşekkür ederiz. Bu kadar önemli bir baraja sahip olan Çine'mizin bir konuda göz ardı edildiğini düşünüyoruz. Çine Sulama Birliği, fesih edilerek Koçarlı Sulama Birliği'ne devredildi. Bu karar Çineli çiftçilerimizi manevi anlamda da kötü etkiledi. Biz Birliğin adının demokrasi şehidi merhum Başbakan Adnan Menderes'in adı olmasını istiyoruz. Çine'den Koçarlı'ya kadar verimli topraklar Adnan Menderes Barajı ile sulanıyor. Ancak bu şekilde Çine çiftçimize kaybettiği değeri yeniden sağlayabiliriz" dedi.


“BU ADALETSİZLİK GİDERİLSİN”


Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, ayrıca Çine ve Koçarlılı çiftçilerden alınan su ücretlerinde adaletsizlik olduğunu belirtti.


Başkan Eşiyok, "Koçarlı'ya ayrımcılık yapılıyor. Koçarlı'da suyu tarlaya taşımak için pompa kullanıldığı halde mısırda sulama fiyatı dönüm başına 56 lira ile ücretlendirilirken tarlasını elektrik maliyeti olmadan cazibe ile sulayan Çineli çiftçiden dönüm başı istenen su ücreti 81 lira. Bu kabul edilir bir durum değil. Bu adaletsizliğin acilen giderilmesi gerekli. Ayrıca yılbaşında su ücretlerine zam yapılacağı da konuşulmaya başlandı. Koçarlı sulamasında elektrik maliyeti olmasına rağmen su ücreti mantığa uymayan bir şekilde Çine'dekinden daha az" diyerek tepkisini dile getirdi.


SAVAŞ'TAN DESTEK BEKLİYORLAR


Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, AK Parti Aydın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş'a taleplerini ilettiklerini, sorunların çözümü ve sulama birliğinin adının Adnan Menderes Sulama Birliği olarak değiştirilmesi hususunda yardım ve destek talebinde bulunduklarını ifade etti.


"Çine çiftçisi cezalandırılıyor mu?"


Geçtiğimiz aylarda da Cumhuriyet Halk Partisi Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin’in yaptığı açıklamalarda su ücretlerinin yüksek olduğunu beyan ederek, "Çine çiftçisi cezalandırılıyor mu?" demişti.


CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin yapmış olduğu açıklamasında DSİ'nin belirlediği su ücretlerine tepki gösterirken, kapatılan birliğin Koçarlı Sulama Birliği'ne devrini de eleştirerek, 28 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7139 sayılı kanunla, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile sulama birliklerinin durumunun çiftçiler açısından kötü ve zor bir duruma getirildiğini ifade etmişti.


Çine Topçam Sulama Birliği’nin tamamının Çineli çiftçilerden oluşan yönetiminin, DSİ tarafından fesih edildiğini ve başına da bir devlet memurundan başkan atanıp kendi bünyelerine alındığını da yaptığı açıklamalarda söyleyen CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin “Daha sonra da birlik Koçarlı Sulama Birliği'ne devir olmuştu. O gün tahsilat ve sulama sorunlarını çözeceklerini iddia eden iktidar partisi Milletvekili Sayın Mustafa Savaş ‘Bundan sonraki süreçte sulama birlikleri DSİ tarafından yönetileceği için birliklerin kontrolsüz harcamaları engellenerek, bütçenin ekonomik kullanımı sağlanacağından sulama ücretlerinde bir artış yerine azalma dahi sağlanması mümkün olabilecektir' diye konuşarak yeni yasayla su fiyatlarının daha da ucuzlayacağını iddia etmişti. Ama maalesef bugün çiftçimizi daha pahalı suya mahkum etmişlerdir. Bu kadar yoğun çiftçiliğin yapıldığı Çine’de, Çine’ye ait olan Topçam Sulama Birliği neden Koçarlı Sulama Birliği'ne devredildi? Acaba Çine çiftçisi cezalandırılıyor mu?


"HANGİ MANTIKLA KİM KARAR VERİYOR?"


Borç batağında olan çiftçimize, gübre, mazot, ilaç ve yemden sonra sulama sezonunda yüksek sulama suyu fiyatlarından da yükselmeler olduğunu ifae eden Şahin, “Yer altı sondaj suyu kullanımında çiftçi kendi kullandığı elektrik ücretini öderken ayrıca dekar başına 40 TL ödemek zorunda bırakıldı. Zaten zor durumda olan çiftçimize sulama fiyatına yaklaşık yüzde 80 zam yapılması gerçekten çok acımasız bir durumdur. Buna hangi mantıkla kimler karar veriyor? Artık çiftçimizin cebinden birilerinin elini çekmesi gerekmektedir. Toprak ve su kaynakları konusundaki hizmetler bu yeni yasayla önümüzdeki dönemde ticari bir yaklaşımla ele alınacaktır. Özellikle küçük çiftçi bu yeni uygulamalarla tamamen tasfiye edilerek sektörün dışına çıkarılacaktır. Tarım toprakları belli ellerde toplanacak. Parası olan suyu kullanabilecek. Su kaynakları özel şirketlere devredilerek tarıma yeni bir darbe vurulacak. Çiftçimiz milletin efendisi olmaktan çıkarılıp yandaşların kölesi haline getirilecektir"






 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.