Hayrat çeşmeleri suya hasret kaldı

GÜNDEM Haber Girişi : 16 Eylül 2019 11:19
Hayrat çeşmeleri suya hasret kaldı
Vatandaşlar tarafından hayrat olarak yaptırılan, zamanla bakımsızlıktan dolayı atıl duruma gelen ve çoğu bozuk, kırık olduğu için suları akmayarak kötü vaziyette duran hayrat çeşmeleri yenilenmeyi bekliyor.

Görenlerin yüreklerini burkan hayrat çeşmeler bir Hayır bekliyorlar. Koçarlının değişik mahallelerinde yer alan çok sayıda hayrat çeşme bir hayırseverin kendileriyle ilgileneceği günü bekliyor. Yapılma amaçları içinde insanlara hayır etmek olan çeşmeler yıllarca çok sayıda kişiye su içme imkanı sağlarken aynı hayrı kendisinden su içenlerden görmediler.

Tıkla


Koçarlı’da hayırsever vatandaşlar tarafından hayrat olarak yapılmış olan ve atıl duruma gelen onlarca çeşmenin akmaması vatandaşlar tarafından olumsuz karşılanıyor.


Herkesin gözü önünde olan ama kimse tarafından ilgilenilmeyen çeşmeler artık bir hayırseverin yardımını bekliyor.


HAYRATLARA HAYIR YAPAN YOK!


Bir çok susamış insana yıllarca su veren çeşmeler aynı vefayı yetkilerden göremediler. Hayırseverler ve kurumlar tarafından yaptırılan kimi tarihi kimi de yakın dönemlerde yapılmış olan hayrat çeşmeler artık bakımsızlıktan çirkin görüntü sergiliyorlar.


Kontrol ve denetim eksikliği de olan çeşmelerin ilgi görerek gelecek kuşaklara bir armağan olarak bırakılması isteniyor.


Çeşmelerin yenileyerek bakımlarının yapılmasını, ya da kötü görüntünün ortadan kaldırılmasını isteyen Koçarlılılar, “Zamanında büyüklerimiz, ölmüşlerimiz için yaptırılan hayrat çeşmelerinden artık bir damla su akmıyor. Hayrat çeşmelerimiz güzel bir görüntüye kavuşturulmalı, hatta işlek olan noktalara yeni çeşmeler yaparak vatandaşların kullanımına açılmalı. Eskiden olduğu gibi her mahallede olan çeşmeler hem ölmüşlerimize dua oluyor hem de bu geleneğimizi yaşatılıyor” dedi.


ÜCRETSİZ SU VERİLMEDİĞİ İÇİN KAPATILDI


Zamanla tahrip olan, kullanılamaz hale gelen hayrat çeşmelerinin bu duruma gelmesinin sebebinin sularının kesilmiş olmasından kaynaklandığını iddia eden vatandaşlar “Herkesin faydalanması için yapılan çeşmelerin çoğu, hayrat olarak insanlığa sunulur ama yaptırılan hayrat çeşmesi artık akmıyor. Hayırseverlerin inşa ettirdiği sebiller, Büyükşehir Belediyesi ücretsiz su vermediği için hayrat çeşmelerinin susuzluğuna çare olunamıyor. Çeşmeler bu durumundan kurtarılması gerekir. Bu hayratlar bizler için bir gelenek ama şimdi ise bakımsızlıktan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Her gün önünden onlarca kişi geçmesine rağmen kimsenin görmemesi çok üzücü. Bir an önce hayrat çeşmeleri eski ihtişamına kavuşturulmalı” dediler.


“YILLARDIR SU AKMIYOR”


Yeni Mahalle Muhtarı Yahya Sarıöz, kendi mahalle sınırlarında ve ilçe genelinde bulunan hayrat çeşmelerinin atıl durumdan bir an önce kurtarılması gerektiğini ifade ederek, “Vatandaşlar tarafından hayrat olarak yaptırılan, zamanla bakımsızlıktan dolayı atıl duruma gelen ve çoğu bozuk, kırık olduğu için suları akmayarak kötü vaziyette duran hayrat çeşmeleri yenilenmeyi bekliyor. Ya bu kötü görüntü ortadan kalksın, ya da yenilenerek suları akmaya devam etsin. Ancak bu çeşme ve hayratların önemli bölümünden bugün su akmıyor. Harabe haline gelen bu hayrat çeşmeler, bakımsızlıktan ve susuzluktan yok olmak üzere. Her gün onlarca kişi görüyor bu çeşmelerin, çeşmelerin hali ise içler acısı. Çeşmelerin musluklarından yıllardır su akmıyor. Çeşmelerin üzerine çeşitli renklerde yazılar yazılması musluklarının sökülmesi ve su verilmemesi sebebiyle bugün çoğu çeşme kendi haline terk edilmiş durumda. Düşüncemiz, bu tür hayrat ve sokak çeşmelerinin su aktığı, herkesin yararlanabildiği çeşmeler haline getirilmesidir” dedi.

















 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.