Kışın mutfağın vazgeçilmezi: Enginar

GÜNDEM Haber Girişi : 23 Kasım 2019 14:22
Kışın mutfağın vazgeçilmezi: Enginar
Havaların soğumasıyla kış sebzeleri de pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Kış aylarının mutfaktaki vazgeçilmezi olan, karaciğer dostu enginar da pazar tezgahlarını süslemeye başladı.

20 yıldır pazarcılık yapan ve Tariş’ten emekli olan Koçarlılı üretici ve pazarcı Feridun Günaydın(51)’ın  kendi ürettiği ürünleri ve tezgahındaki enginarları büyük ilgi görüyor ve müşterilerinin memnuniyetini kazanıyor. Patlıcan, biber, pırasa, kereviz gibi ürünleri de yetiştirerek satan Günaydın, enginarı kendisi yetiştirmediğini ancak en iyi üreticilerden bizzat kendisinin seçtiğini belirtti.

Tıkla


FİYAT DÜŞECEK


Her Pazartesi günü Koçarlı’da kurulan ilçe pazarında tezgahını açan Günaydın; Germencik, Ortaklar, İncirliova gibi diğer ilçelerin de pazarlarına giderek toplam 5-6 pazara ulaştığını söyledi. Enginarın fiyatının geçen seneye göre artış göstermediğini, hatta zaman geçtikçe fiyatın daha çok düşeceğini aktaran Günaydın, “Şu an filiz enginarın fiyatı 5TL, göbekli enginarın fiyatı ise 8-10 TL arasında değişiyor. Yılbaşından sonra da çanakları oluşmaya başlar ve o şekilde satılır. Şimdi çok erken çıkanları getirdiğim için fiyatlar böyle, yılbaşından sonra fiyatlar 4-5 TL olur. Çünkü çok fazla enginar üreticisi var, fiyat zaman geçtikçe elbet düşecektir” dedi.


Sezonun çıkan ilk enginarlarını sattığını dile getiren Günaydın, “Ben tezgahımdaki bütün ürünleri kendim yetiştiriyorum, ben üreticiyim. Enginarın da en iyisini Gölhisar’dan bir arkadaşımdan kendim alıyorum ve satıyorum.  Her yerden enginar alıp satamıyorum çünkü her yerden de enginar alınmaz, hepsi güzel olmuyor, benim sattıklarımı müşterilerim çok beğeniyor. Tüm gittiğim pazarlarda enginarlar çok ilgi görüyor. Talep çok fazla” şeklinde konuştu.


“MÜŞTERİLERİM ÇOK MEMNUN”


Gittiği pazarlarda sürekli kendi tezgahını tercih eden müşterilerinin olduğunu paylaşan Günaydın, “Enginar her yerde güzel bulunmadığı için müşterilerim benim tezgahımdaki enginarları aldıktan sonra bir daha vazgeçemiyor. Çünkü ben satacağım ürünlere çok önem verdiğim için hep özenle kendim seçerek pazara getiriyorum. Sağ olsunlar müşterilerim de benim ürünlerimden çok memnun, severek yapıyorum. Enginar da çok faydalı bir lezzet, ayrıca Aydın topraklarının bize bir hediyesi. Hem lezzeti hem de sağlığa faydası açısından herkes kışın bol bol enginar yesin” ifadelerini kullandı.      


ENGİNARIN FAYDALARI


Enginarın uzmanlar tarafından kanı temizlediği ve iyi kolesterolü dengede tutup kötü kolesterolü düşürdüğü söylenmektedir. Enginar lifli bir yapıya sahiptir. Vücudumuzdaki sindirim sistemi fonksiyonlarını yüksek oranda destekler. Bu nedenle mide ve bağırsak hareketlerini hızlandırır.


Kalori ve yağ oranı düşük ancak lif oranı bakımından fazlasıyla zengin olduğu bilinen enginar hem vücudun beslenmesini sağlar hem de tokluk hissi verir. Bu nedenle de diyetisyenler tarafından zayıflamak isteyen kişilere önerilir ve diyet programlarında ilk sıralarda yer almaktadır.


İçerdiği antioksidan ile vücuttaki birçok organa fayda sağlayan enginarın faydaları sıralamasının en önemli maddesi ise karaciğeri temizlemesidir. Bu sebeple karaciğer detoksu uygulaması gereken kişilerin de bolca tükettiği bir besindir.


           












Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.