Koçarlı’da, bamya kadınlara ek gelir sağlıyor

GÜNCEL Haber Girişi : 30 Temmuz 2022 13:36
Koçarlı’da, bamya kadınlara ek gelir sağlıyor

Koçarlı ilçesinde kadınlar, bamyaların saplarını keserek  aile bütçesine katkı sağlıyor.

Tıkla

 

Tarladan  toplanan bamyalar evlerde sap kesimleri yapılıyor. Sapları kesilerek ayıklanan bamyalar konserve fabrikalarına gönderilip ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

 

Tarladan toplanan bamyalar boylarına göre ayrılıyor. Sap kesiminin bir bölümünü mahallede evlerde yaşayan vatandaşlar yapıyor. Koçarlı ilçesinde  neredeyse herkes ev ve bahçesinde bamya sap kesimi yapıp aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

 

Kilosunu 1,5 TL’den bamya kesimi yapanlar, günlük ortalama 150 ile 300 TL arasında para kazanıyor. Başta Koçarlı olmak üzere çevre ilçelerden toplanarak getirilen yıllık otalama 8 bin ton bamya sapları temizlendikten sonra kasalanarak, kilosu kalitesine göre konserve fabrikalarına gönderiliyor. Konserve fabrikalarına gönderilen bamyalarla ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

 

Toplanan bamyalar, Koçarlı ilçesinde  kadınların evlerinin kapısına her gün bırakılıyor. Ev kadınları, bamya saplarını keserek hem ev ekonomisine katkıda bulunuyor hem de boş zamanlarını değerlendirmiş oluyorlar.

 

BAMYA KESEREK EV EKONOMİLERİNE KATKIDA BULUNUYORLAR

 

Fabrikalar için evinin kapısının önünde bamya saplarını kesen kadınlar, “Mahallemizde bulunan kadınlar yaz günlerinde genelde bamya keserek mutfak masraflarını karşılıyor.

 

Eşlerimizden para istemiyoruz. Konserve fabrikasının yetkilileri sabahtan bamya kesmek isteyen kadınların evlerinin önüne çuvalla bamya bırakıyor. Ev işini bitirdikten sonra akşam saatlerine kadar bamya kesiyoruz.

 

Hem boş boş evde oturmamış olup vakit geçiriyoruz hem de az da olsa para kazanıyoruz.  Mahallemizin hanımları bamya keserek evine destekte bulunuyor. Mahalle olarak bu işten memnunuz. Başkalarına da tavsiye ederiz” diye konuştu.