“Koçarlı’da emlak piyasası canlı değil”

EKONOMİ Haber Girişi : 21 Ekim 2019 10:19
“Koçarlı’da emlak piyasası canlı değil”
Koçarlı Koçarlı’daki ev sahibi olma ve kiracılık potansiyelini değerlendiren emlak işletmecisi İlkay Beder, faizlerden dolayı vatandaşın ev alma potansiyelinin düştüğünü ve Koçarlı’da kira kültürünün de fazla olmadığını açıkladı.

Koçarlı’nın genel olarak ev alım-satım ve kira konularında potansiyelinin düşük bir ilçe olduğunu vurgulayan İlkay Beder,  Koçarlı’nın sosyal açıdan eksikleri olan bir yer olduğunu ve barınma durumunu da sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Tıkla


Koçarlı’da ev sahiplerinin sadece kendilerine yönelik ev edinme yönelimlerinin olduğunu belirten Beder, “Artık yavaş yavaş yatırım amaçlı, kiraya verme amaçlı ev sahibi olmak isteyenler de çıkmaya başladı. Tabi ki çok sıkıntılı bir dönemden geçtik. Geçen yıl itibariyle faizler aşırı yükseldiği için ev satışları son derece düştü. Son bir buçuk ay içinde faizlerin yeniden düşmesinden itibaren ufak bir hareketlilik başladı. Buna rağmen emlak piyasası çok da canlı değil. İnsanlar hala alışveriş yapmaya çok temkinli yaklaşıyor” dedi.


EVİ GÖRMEDEN KARAR VERMEYİN


Ev satın alacaklara ve kiralayacaklara önerilerde bulunan Beder, “Ev satın almak veya kiralamak isteyen müşteriler zor durumda kalmamak için alacakları-tutacakları evi gidip görmeden karar vermesinler. Son zamanlardaki müşteri portföyü özellikle kaloriferli ve asansörlü evlere yöneliyor. Koçarlı’da ev fiyatları çok yüksek, hiç oturulmayacak durumda olan evlere bile aylık 400 TL civarında fiyat çekiyorlar. Kaloriferli evlerin kira fiyatı 600 TL’den başlayıp bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Son yapılan sıfır kaloriferli, asansörlü evlerde bin TL fiyat aralığı var. Satış konusuna gelirsek 1+1ler anca yayılmaya başladı. Haftada bir atık su ile ilgili sorun yaşıyorlar. Ayda 4-5 sefer tuvalet çukurlarının çekildiği oluyor. Malum Koçarlı’da kanalizasyon sorunu olduğu için kiracılar ve ev sahipleri bu konuda çok büyük sıkıntı içerisindeler. Yani bu konunun bir an evvel yetkili kurumlar tarafından çözülmesi gerekiyor. Bu Koçarlı’daki yerleşim durumunu da çok etkiliyor. Büyükşehir Belediyesi ile Koçarlı Belediyesi ortak bir şekilde çalışıp bu konuyu çözüme ulaştırmalı” diye konuştu.


“KOÇARLI’DA ÖĞRENCİYE YÖNELİK ÇOK EV YOK”


Koçarlı’daki satılık evlerin fiyatları ile ilgili bilgi veren Beder, “Koçarlı’da 1+1 dairelerin fiyatı 90-100 bin TL’den başlıyor 120 TL’ye kadar çıkabiliyor. 2+1’ler 150 bin TL’den 190 bin TL’ye kadar çıkıyor. 3+1’ler 175-180 TL’den başlayıp 250-260 bin TL’ye kadar çıkıyor. Dubleks dairelerde de bu fiyatlar biraz daha üst seviyeye çıkıyor, fiyatlar 260-300 bin TL arasında oynuyor. Bu dairelerin metre karesi ve konumuyla ilgili de fiyatlar değişiklik gösteriyor” derken; kiralık evler konusunda yaşanan sıkıntıları da, “Kira yönünden de büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Kiracı çok, kiraya verilecek ev sayısı az. Son zamanda öğrenciler geldi, bundan birkaç ay evvel de buraya askeriyenin personeli geldi. Askeriye personelinin maddi durumu öğrencilerden iyi,  onlar kaloriferli, asansörlü evleri daha çok tercih ediyorlar. Öğrenciler de daha çok eşyalı evleri tercih ediyor. Öğrenciye yönelik apart tarzı evler burada yok. Eski evden çıkıp yeni eve taşınanlar eski evinde eşyaları bırakıyor, bunu da kiraya vermek amaçlı kullanabiliyor. Bu da çok cazip gelmiyor, istenen rakamlar 400 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Ev yeni olsa bu fiyatlar öğrencilere bu kadar fazla gelmez. İnsanlar burada kiraya verdikleri evlerde sıkıntı yaşayabiliyor. Bu da öğrencilerle aralarındaki ilişkide sıkıntı çıkarıyor. Nasılsa öğrenci diye imzasız, resmiyete dökmeden kiraya veriyorlar. Sonunda yanlışa uğrayan bir taraf oluyor. Bazen öğrenci ev sahibini mağdur ediyor, bazen de ev sahibi öğrenciyi bir anda evden çıkararak mağdur edebiliyor” şeklinde dile getirdi.


“EVDE KAÇ KİŞİNİN KALACAĞI KİRAYI ARTTIRMAZ”


Kira konusunda her yerde karşılaşılan bir sorunun Koçarlı’da da yaşandığını paylaşan Beder, “Bazen de bir evi tek öğrenci tutmak isterken fiyatı 300 TL iken, öğrenci sayısı 3 olunca fiyatı 900 TL oluyor. Bu, Koçarlı’daki ev sahibi insanların bu konudaki kültürü ile alakalı bir durum. Maalesef çoğu yerde bu böyle. Bir evin kendine göre bir değeri vardır, mesela 600 TL’dir. Bir evin değeri 500 TL ise hiç olmadı 600-700 TL denebilir. Ama bir evi bir kişinin tutmasıyla, 2 kişinin tutması arasında bir fiyat farkı gözetilemez. Doğru olanı bu. Farz edelim 4 kişilik bir aile verdik, 4 kişi kalıyor diye evin fiyatının 4 katına çıkarma olmaması gerekiyor. Öğrenciler için de aynı şey olmalı. Böyle bir kültür yok, sosyal yönden bu konuda zayıf bir toplumuz” dedi.


EMLAKÇI KOMİSYONLARI EVİN FİYATINA GÖRE ESNİYOR


Emlakçıların alçı ve satıcılardan aldığı komisyonları da değerlendiren Beder, “Emlakçı komisyonlarıyla ilgili önceki yıllarda devlet tarafından belirlenen bir ücretimiz vardı. Kiralamalarda hala bir sefere mahsus 1 aylık ücret alıyoruz, maddi sıkıntı yaşayan birisi karşımıza çıkmışsa fiyat konusunda esneklik sağlıyoruz. Alım-satım konusunda da daha önce yüzde 3 olan emlak komisyonunda çok büyük rakamlar döndüğü zaman çok yüksek meblağlara teşkil ediyor. Dolayısıyla bunun için devlet kanun çıkararak değişiklikler yaptı. Taraflardan yüzde 2 bandında para alınmasını talep etti. Çok yüksek fiyatlı alışverişlerde bu yüzdelik esneyebiliyor, yüzde bire kadar düşebiliyor. 100 bin TL olan bir evle 1 milyon TL değerindeki evlerde alınan pay aynı olmuyor” ifadelerini kullandı.


“FEDAKARLIK YAPAN BİZ OLUYORUZ”


Son olarak emlakçıların yaşadıkları sorunlara değinen Beder, “Son zamanlarda anlaşma yaptığımız alıcılar bankalara gidip faizleri gördüklerinde alışverişten vazgeçmek zorunda kaldılar. Ya kredisi çıkmadı ya da faizler aşırı yüksek geldi ve ödemenin altından kalkamayacağını düşündü. Bu yüzden sözleşmesini yaptığımız alışverişlerden bile geri döndüğümüz oldu. Normalde bize verilen kaporanın yanması gerekirken vicdanen rahatsızlık duyduğumuzdan alıcıya geri verdiğimiz oldu. Ama bizim rahatsızlığımızı gideren kimse olmadı, fedakar olan gene biz olduk” şeklinde konuştu.

 

 

 











Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.