Koçarlı ilçesinde, ilk kez lavanta dikimi yapıldı.

GÜNCEL Haber Girişi : 20 Mart 2022 15:54
Koçarlı ilçesinde, ilk kez lavanta dikimi yapıldı.

Koçarlı ilçesinde yaşayan girişimci Aydın Bayar  toplamda 23 dönüm arazisine 42 bin Lavanta fidesini dikerek bir ilke imza attı. 

Tıkla

 

Tıp ve kozmetik sanayide önemli yer tutan lavanta bitkisi, çiftçi Aydın Bayar tarafından 23 dönüm arazi üzerine dikildi.

 

Artan maliyetler nedeniyle çiftçilerin alternatif ürüne yöneldiğine dikkat çeken Bayar,”Gelecek yıllarda lavantanın ilçede tarımla uğraşan vatandaşlara önemli bir gelir kapısı olmasını bekliyoruz" dedi.

 

Geçen seneki kuraklık ve şuanda artan  maliyetler nedeniyle  farklı ürünlere yönelme ihtiyacı doğduğunu dile getiren Bayar,  “Bugün diktiğimiz fidanlar ihracata, dış pazara yönelik. Şu anda Türkiye’de tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliği  konusunda biraz daha gideceğimiz  yol var.

 

Bugün 42 bin lavanta fidesini toprakla buluşturduk. Amacımız burada kaliteli lavanta yağı üretmek. Dünya pazarına baktığımızda özellikle Fransa, Bulgaristan son dönemde de Özbekistan, Kazakistan bu tür ürünlere yönelmiş durumdalar. İlaç sektörü başta olmak üzere kozmetik sektöründe kullanılan bir yağ lavanta yağı. İyi tarım uygulamalarında, doğru tarım yaptığımızda, iyi verim aldığımızda yurt dışına açık bir ürün”dedi.

 

MALİYETİ DÜŞÜK BİR ÜRÜN

 

Lavanta üretimi, diğer ürünlere göre maliyeti daha düşük olduğunu vurgulayan Bayar, “Lavanta fidanlarını toprakla buluşturduğumuzda bir can suyu veriyoruz. 1 ay sonra ikinci bir can suyu veriyoruz. Ve ondan sonra sadece organik hayvan gübresi veriyoruz. 3 yıldan itibaren bitki ne su, ne gübre, nede herhangi bir şey istemiyor. Domuz gibi yabani hayvanlar bir çok ürünlere zararlar veriyor. Bu üründe de başta yabani hayvanlar olmak üzere hiçbir hayvan bitkiye zarar vermiyor.

 

Çiftçilerimizin alışagelmiş düzeninden biraz daha farklı bir üründür lavanta.  Mart ayında fidanları toprakla buluşturduk, Temmuz ayında da yüzde otuz beş gibi küçük bir hasatımız olacak. Bu her yıl artarak devam edecek. Her Temmuz ayında hasatı yapılıyor. Üçüncü yılında ise yüzde yüz verim alacağız. Hedefimiz, 23 dönüm arazi de 3 yıl sonra yüzde yüz verim aldığımızda  dönümde 10 litre yağ elde etmek”dedi.

 

ÖNEMLİ OLAN YAĞIN KALİTESİNİ ARTIRMAK

 

Amaçlarının kaliteli lavanta yağı üretmek olduğunu söyleyen Aydın Bayar, “ Önemli olan burada ihracatta istenilen yağın kelitesini yakalamak. Lavanta yağı içerisinde 60-70 adet esans türü var. Bu kaliteyi ortaya koyan linalin, linanol ve kafur dediğimiz üç esans. Bunların düşüklüğü yüksekliği  yağın kalitesini ortaya koyuyor. Bu oranlar ne kadar dengeliyse, ne kadar istenilen seviyelerdeyse satış fiyatı da o kadar artıyor.  

 

Özellikle bu işe girerken araştırmalarını çok yaptık. İngiltere’de bir laboratuarda bu ürünün kalitesini nasıl arttırabiliriz diye çalışmalar yaptık.  Bu noktada Koçarlı çiftçisinin çok değişeceğini ümit ediyorum.  Son dönemde artan maliyetler nedeniyle çiftçi farklı ürünlere yöneliyor. Bu diktiğimiz lavanda fidanlarından 15 yıl boyunca ürün alacağız.

 

Lavanta yağı açısından distillation tesisi yapmak gerekir.  Biz ilk etepta farklı fabrikalarda çıkartacağız.  İlerleyen dönemlerde diğier çiftçilerimiz ile birlikte genişletmeyi hedefliyoruz ve bu tesiside kurmayı planlıyoruz”dedi.