Koçarlı meydanını öğrenciler güzelleştirecek

EĞITIM Haber Girişi : 07 Ekim 2019 12:15
Koçarlı meydanını öğrenciler güzelleştirecek
Proje öğrencilerden hizmet belediyeden


Tıkla

Haber:  Cemal Yıldırım 


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün Peyzaj Tasarım Stüdyosu dersi kapsamında Koçarlı Belediyesi işbirliği ile ilçe meydanı düzenlemesi yapılacak.


ADÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü son sınıf öğrencilerinin Peyzaj Tasarım Stüdyosu dersi kapsamında yapılacak meydan düzenlemesi için öğrenciler proje hazırlayacak.


Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kılıçaslan, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Deniz, Yüksek Lisans Öğrencisi Tuğba Coşkun ve 4. sınıf öğrencileri hazırlayacakları projeler için Koçarlı ilçe meydanında incelemelerde bulundu.


“MEVCUT İLÇE MEYDANI FONKSİYONEL DEĞİL”


Dönem ödevi olarak ders kapsamında öğrencilerin meydan projeleri hazırlayacağını aktaran Doç. Dr. Deniz, “Peyzaj Tasarım Stüdyosu dersi kapsamında Koçarlı Belediyesi’nin desteği ile burada bir meydan proje çalışması yapmayı düşünüyoruz. Bu bir dönem ödevi olacak. Buradan çıkan projeleri de belediyeye teslim ederek uygulamasına dönük bir şey arzu ediyoruz. Mevcut ilçe meydanı şu anda çok fonksiyonel kullanılamıyor. Zaten zaman içinde bir revizyon düşünülüyordu. Projenin ana amacı buraya daha farklı işlevler kazandırarak araç trafiğini yeniden düzenleyerek Koçarlı halkı için daha yaşanılabilir bir mekan kazandırmak” dedi.


BEĞENİLEN PROJE HAYATA GEÇECEK


Daha önce de belediyelerle ders kapsamında benzer şekilde çalışmalar yaptıklarını dile getiren, Doç. Dr. Deniz, “Biz daha önce de belediyelerle çalıştık. Ders için ikişer ya da üçer kişilik tasarım grupları oluşturuyoruz. Yaklaşık 10-15 tane proje teslimi yapacağız. Hem belediye hem de Kaymakamlığa sunacağız. Her dönem bir proje sergisi ve etkinliği düzenliyoruz.  Halkın da katılabildiği etkinlikte bazen birden fazlası da beğenilebiliyor ve tekrar revize edilip bir araya getirilerek de uygulanabiliyor. İncirliova Belediyesi’ne geçen sene teslim ettiğimiz proje birebir uygulandı. Aynı şekilde burada da yapılmasını dileriz” ifadelerini kullandı.


“MEYDAN KENT KİMLİĞİNE KATKI SAĞLAMALI”


Amaçlarının kent meydanı ruhuna uygun meydan tasarımları yapmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılıçaslan, “4. sınıf öğrencilerimizle beraber çalışarak ilçe meydanında yeni yapılacak belediye binasıyla ve çevresiyle uyumlu, kentin kimliğine de katkı sağlayacak şekilde tasarımlar üreteceğiz. Proje ders kapsamında olduğu için birbirinden farklı projeler üretilecektir. En uygun olan proje de belediyeye teslim edilecek. Belediyeyle yaptığımız bütün projelerle ilgili görüşmelerde bulunduk” diye konuştu.


“KOÇARLI MEYDANI İNSAN DEĞİL ARAÇ ODAKLI”


Koçarlı meydanının insan ve yaya öncelikli olmadığını, insan odaklı noktası haline gelecek bir meydan tasarlamayı hedeflediklerini paylaşan Prof. Dr. Kılıçaslan, “Meydanı halkın da kullanabileceği ilgi çekici, daha yaşanabilir, engelli dostu, kimliğine sahip çıkan Koçarlı’ya yakışır bir şekilde tasarlamak istiyoruz. Bilgi birikimi, öğrencilerin görüşleri, farklı alternatiflerle çok güzel çalışmalar üretebileceğimize inanıyoruz. Koçarlı yaya öncelikli bir ilçe aslına bakılırsa, yayalara daha öncelikli hale getirmeyi hedefliyoruz. Belediyenin de beklentileri o doğrultuda. Görüyoruz ki yayaların durabileceği bir yer yok ama meydanların ruhuna aykırı. Meydanlar buluşma, toplanma yerleridir. Meydanlar kentlerin odak ve ilgi noktalarıdır, çekim merkezleridir. Bizim amacımız burayı çekim merkezi haline getirmek, meydanın bu hali bir çekim merkezi değil, otopark alanı olmuş. Bu meydana yeniden bu işlevleri kazandırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.


“ZAMAN İSTEYEN BİR ÇALIŞMA”


Tasarlanan projelerin hayat geçirilmesi için aşamalarının olduğunu ve meydan düzenlemesinin zaman gerektiren bir çalışma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kılıçaslan, “Son sınıf öğrencilerimizle üreteceğimiz bir proje olacak ve dönem sonuna kadar projeler tamamlanacak. Kısa sürede hayata geçmez, aşamaları var. Meydanın analizi gerçekleştirilecek, bina cephe ilişkilerini kurgulayacaklar, giriş çıkışlara bakacaklar, yaya ve araç sirkülasyonu analizi yapılacak. Bunlara uygun malzeme seçilmesi ve uygun tasarımlara gidilmesi lazım, bu zaman isteyen bir şey. Ocak ayında bu projeler çıkacaktır” ifadelerini kullandı. 












 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.