Koçarlı sınıfta kaldı

GÜNDEM Haber Girişi : 14 Ekim 2019 09:33
Koçarlı sınıfta kaldı
Koçarlı Haber olarak, Koçarlı Çakmar’da bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okuyan öğrencilerin ilçede yaşadıkları sorunları, sıkıntıları, istekleri, beklentileri ve çözüm önerilerini diledik.

Öğrencilere yönelttiğimiz sorular ve yapılan anket sonucunda ise Koçarlı resmen sınıfta kaldı.

Tıkla


Sadece kurumların değil, Koçarlı’da yaşanan, gencinden yaşlısına, esnafından kahvehanede oturan vatandaşına kadar 7’den 70’e herkesin üniversite öğrencilerinin sesini duyması gerekiyor.   


Yükseköğretim kurumları olan üniversiteler bulundukları yerin yerel ekonomisine gelir, istihdam ve harcama bakımından büyük katkı sağlayan kurumların başında geliyor. Ancak Koçarlı’nın da gelir seviyesini yükselten üniversite öğrencileri harcamalarıyla ilçe ekonomisinin canlanmasını sağlarken, ilçede yaşadıkları olumsuzluklar, imkânsızlıklar ve sıkıntılar nedeniyle ilçe dışında durmayı tercih ediyorlar.


Koçarlı’da özellikle aktivite alanı yetersizliğinden söz eden üniversite öğrencileri, Koçarlı halkından da oldukça muzdarip durumdalar. Halkın öğrencilere yaklaşım tarzı, ilçe esnafından yapılan alışverişlerde yaşanan yüksek fiyat uygulamaları, toplu taşıma araçlarında yaşanan sıkıntılar, özellikle kız öğrencilerin ilçe merkezinde rahat yürüyememeleri gibi birçok sıkıntı üniversite öğrencilerini ilçeden uzaklaşmak istemesine sebep oluyor.


“EĞLENME ALANLARI YETERSİZ”


Öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalarda öğrencilerin aylık ortalama harcamaları içerisinde en fazla paya sahip harcama kaleminin eğlence harcamaları olduğu açıklanırken bunun nedeninin ise öğrencilerin önemli oranda genç yaşlarda olmasından kaynaklanabileceği ifade ediliyor. Ancak üniversite öğrencilerinin Koçarlı’daki yetersiz eğlenme alanı olarak da durumdan çok şikayetçi oldukları aşikar.


Üniversite öğrencilerinin bir bölgeyi kalkındırma ve aydınlık yüzü olma konusundaki önemi tartışılmaz. Ancak Koçarlı’da bulunan üniversitedeki öğrencilerinin ilçe merkezinde vakit geçirememeleri ve Koçarlı’dan uzaklaşmaları sorunu ilçe profili için çok ciddi bir boyutta. Öğrencilerin Koçarlı’ya ilişkin sorun ve bu sorun ve sıkıntılar karşısında nelerin yapılabileceği yönündeki çözüm önerileri ve düşüncelerini dinledik.


Koçarlı’da eğitim gören, Koçarlı’da yaşayan ve Koçarlı’nın ekonomisini canlandıracak olan Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinin sıkıntıları ve kendi ağızlarından bu sıkıntılara çözüm önerilerine yer verdik.


“KOÇARLI’YA GELİNCE MORALİMİZ BOZULUYOR”


Koçarlı’nın doğal yaşam alanlarının fazla olduğunu ancak kullanamadıklarını söyleyen öğrenciler, yeşil alanların dışında kafe, sosyal tesisler, sinema salonu gibi gençlere yönelik mekanların da yetersiz olduğundan şikayetçi oldu.


Ziraat Fakültesi öğrencilerinden Mustafa Aksoy (21),“Koçarlı’da sokaklar daha ilgi çekici hale getirilmeli, biz de sokaklarda gezerek hem alışveriş yapabilir hem de zaman geçirebiliriz. Biz Koçarlı’da okuyoruz ve Koçarlı’da part-time iş sahaları olsa oralarda çalışıp hem okuyup hem de para kazanmak, harçlığımızı çıkartmak isteriz. Burada en fazla yapabildiğimiz aktivite parkta oturup çay içmek.  Koçarlı çok cansız bir ilçe, buraya geldiğimde moralimiz bozuluyor. Koçarlı da piknik alanı hiç yok ama yapılabilecek çok alan var, bunlar değerlendirilmeli. Sadece kent ormanı adında bir yer var ama orayı da içki içmek için kullanıyorlar. Koçarlı’ya çok uzak ve o yüzden gidemiyoruz buna bir önlem alınması gerekiyor. Koçarlı’da piknik alanlarına ulaşım kolay değil, biz genciz ve piknik bizim için çok eğlenceli bir aktivite. Öğrenciler için bu tür aktiviteler çoğaltılmalıdır” dedi.


“SOSYAL ALANALAR ÇOK YETERSİZ”


Koçarlı’da gençlerin ve üniversite öğrencilerinin sosyal aktivitelerini yapabilecekleri hiçbir ortamları olmadığından yakınan Ziraat Fakültesi öğrencisi Vedat Özdemir(22),“Kafe ya da restoran gibi mekanlara gitmek istiyoruz. Koçarlı daha ilgi çekici bir hale getirilebilir. Eğlence alanları yapılırsa üniversitede bulunan 5 bin öğrencinin çoğu Koçarlı’da oturur. Koçarlı’da halı sahanın sadece yurtta bulunması Koçarlı gençleri için kötü bir şey. Hem öğrenciler, hem de Koçarlı halkı için spor alanları olmalı, çok yetersiz. Mesela Koçarlı da bir spor salonu yok. Madem spor salonu yok en azından sosyal aktiviteler artırılabilir. Parklara spor aletleri konulabilir. Bir spor salonu açılacağını duyduk ve çok sevindik ama para durumu iyi olmayan öğrenciler için Koçarlı Belediyesi, parklara spor aletleri takabilir bu her parka ve yurt karşısına yapılabilir.  Koçarlı yazları baya sıcak bir yer sadece öğrenci adına değil tüm halk için bir halk havuzu yapılabilir. Ayrıca Koçarlı’nın en büyük sorunlarından biri alt yapı. Koçarlı’da kanalizasyon sistemi çok pis kokuyor. Koçarlı’da çok fazla sinek var. İlçenin sokakları çok pis yürürken kötü kokular geliyor” şikayetinde bulundu.


“KOÇARLI KIZ ÖĞRENCİLER İÇİN GÜVENLİ DEĞİL”


Koçarlı halkının öğrencilere bakış açısının olumsuz olduğunu ve önyargılı yaklaştıklarını savunan Oğuzhan Zengin(20),“Her köşede bulunan kahveler kızların yolda yürürken zorlanmasına sebep oluyor. Kız öğrenciler adına olumsuz olan kahvelerin çokluğu yüzünden arkadaşlarımız yolda yürümekten dahi korkuyor. Koçarlı’da ya kahveler azaltılsın ya da bizler için yürüme alanları yapılsın. Gençler yurdun yakınına oturup içki içiyorlar. Akşamları arabasıyla veya motoruyla gelip egzozlarını bağırtıp bizleri rahatsız ediyorlar. Emniyet devriyelerini arttırmalı. Koçarlı halkı kız öğrencilerin kıyafetleri hakkında laf söylüyor. Onların söyledikleri gibi abartılı bir giyim tarzı da yok” diye konuştu.


“KOÇARLI’YA ULAŞIM BİZİM İÇİN YETERSİZ”


Okula ulaşımın zorluğundan bahseden ve dolmuş şoförlerinin ilgisizliğinden yakınan Ahmet Bahçıvan(22),“Okula gidip gelirken geri dönüş için kullandığımız Koçarlı Birlikler yetersiz kalıyor. Her zaman çok dolu bir şekilde dönüyoruz. Koçarlı Birliklerin akşam seferleri saat başı değil de yarım saatte bir olması gerekli. Biz fakülte önünde çok fazla bekliyoruz araba talebinde bulunmak zorunda kalıyoruz. Öğrencilerin belirli çıkış zamanları var bunlara uygun bir saatte araç göndermeliler. Aslında Koçarlı Birlik şoförleri bizlere çok yardımcı oluyorlar ama saatleri gelse dahi minibüs dolmadan yola çıkmamaları bizim zaman kaybetmemize neden oluyor. Aydın’a gidip gelmek bizler için çok pahalı. Minibüs fiyatları daha da uygun olmalı” şeklinde öğrenci odaklı fiyatların olması gerektiğini savundu.


“SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÇOK İLGİLİ DAVRANMIYOR”


Sağlık Ocağı’nın yurda çok uzak olması yüzünden çok verimli sağlık hizmeti alamadıklarını aktaran Ömer Ceran(23),“Hasta olan arkadaşlarımız için bazen ambulans talebinde bulunuyoruz ama gelen sağlık ekibi yurdun içine gidip merdivenleri çıkmaya üşeniyorlar. Hasta durumda olan arkadaşımız nasıl ayağa kalkıp aşağıya inecek. Yurda son girişimiz gece 11, ama 10’da hastalansak zaten buradan hastaneye gitmemiz 1 saat sürecek. Sağlık ekiplerinin bize olan davranışları düzeltilmeli. Biz bu konu hakkında şikâyette bulunduk fakat hiç bir aşama kaydedilmedi. Bana göre Koçarlı güvenlik olarak çok yetersiz bir ilçe devriyeler artırılmalı. Koçarlı da bankaların az olması sebebiyle biz dışarı gidip banka işlemlerimizi halletmek zorunda kalıyoruz. Koçarlı’da banka sorunu da çok büyük bir sorun. Bununla ilgili çalışmalar varmış sanırım umarım ihtiyacımızı karşılayacak türden çalışmalar olur” ifadelerini kullandı.


ESNAF ÖĞRENCİYE ACIMIYOR


Koçarlı esnafının öğrencilere fiyat konusunda ayrımcılık yaptığını ve normalden yüksek fiyat söylediğini belirten Kürşat Çelikel (22),“3 lira olan ürünü biz üniversite öğrencisiyiz diye 5 liraya satmak istiyorlar. Koçarlı’da fotokopi çektirmek için çok para ödüyoruz. Dışarıda çok ucuzken burada pahalı olmasının sebebi ne anlamış değiliz. Mesela bizim bölüm gereği cetvel takımı almamız gerekiyordu. Burada bir cetvel takımı 40-50 TL iken Aydın’da aynı ürün 20-25 TL. Esnaf bizden fazla para kazanma isteği yüzünden biz dışarıdan alışveriş yapma gereği duyuyoruz. Buradan alışveriş yapınca daha fazla ödemek zorunda kalıyoruz. Yetkili kurumlar bu konuda denetimlerini yapmalı, esnaflar sık sık denetlenmeli. Koçarlı’da kiralarda uygun değil 2 kişi kalmak isteyince 500 TL ama 3 kişi kalmak istersek neden 700 anlamış değilim. Bizden kazanacakları para bu kadar önemli olmamalı” diyerek kiraların da öğrencinin karşılayamayacağı şekilde olmasından dert yandı.


ANKET SONUÇLARI OLUMSUZ


Öğrencilere Koçarlı’da yurt ve barınma sorunları ile ilçedeki sorunları sorduğumuz anketten aldığımız öğrenci yanıtlarına bakılırsa, sonuçlardan yine öğrencilerin en başta gelen Koçarlı ile ilgili şikayetlerinin başında aktivite alanlarının, spor ve rekreasyon alanlarının azlığı ve toplanma yerlerinin sınırlı olması geldiği anlaşılıyor.


Ankete katılan öğrencilerin sonuçlara göre büyük çoğunluğunun Koçarlı’daki yaşam ve faaliyet alanlarının kısıtlılığı nedeniyle Koçarlı’dan uzaklaştığı ve ilçe dışında barınmayı seçtikleri, küçük bir kısmının Koçarlı’da yurtta kaldığı görülüyor.


Yurtta kalan öğrenciler de yurdun yemek ve temizlik gibi hizmetlerinin pek verimli olmadığı görüşündeyken bir yandan yurtta da aktivite alanlarının yetersiz olduğundan şikayetçi.




Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.