Koçarlı Şoförler Odasından Aydın Milletvekillerine mektup

GÜNDEM Haber Girişi : 03 Nisan 2020 14:47
Koçarlı Şoförler Odasından Aydın Milletvekillerine mektup
Koçarlı Şoförler ve Otomobilciler Odası, Aydın Milletvekillerine, yeni tip Korona Virüs salgını nedeniyle ekonomik güçlük yaşayan esnaf ve sanatkarların ekonomik güçlüklerinin azaltılması için talep ve önerilerin bulunduğu mektup gönderdi.

Koçarlı Şoförler ve Otomobilciler Odası, Aydın Milletvekillerine, yeni tip Korona Virüs salgını nedeniyle ekonomik güçlük yaşayan esnaf ve sanatkarların ekonomik güçlüklerinin azaltılması için talep ve önerilerin bulunduğu mektup gönderdi.

Tıkla


Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Şenol Şahin, “Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının devam ettiği süre içerisinde, hastalığın yayılmasını azaltmak ve vatandaşlarımızın sağlığını korumak üzere birçok faaliyet alanında pek çok tedbir alınarak geçici süre ile faaliyetleri durdurulmuştur. Bu dönemde esnaf ve sanatkarımız işyerlerini açamadıkları için temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaşadıkları gibi işyerlerinin sürekliliğini sağlayan mal alımı bedellerini, elektrik, su, kira ödemelerini ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifleri ile tüm kamu ve özel bankalara olan kredi ödemelerini, ayrıca oda aidatlarını da ödeyememektedirler”dedi.


Devlet tarafından  yaşanılan ekonomik durgunluğun etkisini en aza indirebilmek için bir çok destek sağlandığını da vurgulayan Koçarlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şenol Şahin, Milletvekillerine gönderdiği mektupta şu sözlere yer verdi.


Devletimizce yaşanılan ekonomik durgunluğun etkisini en aza indirebilmek için bir çok destek sağlanmaktadır. Ancak İstikrar Kalkanı paketi çerçevesinde Devletimizce yapılan destekler yeterli gelmediğinden, Ülkemizde sayısı 2.5 milyonu bulan Esnaf ve Sanatkarımızın, faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan iyileştirmelerin yanı sıra ek bir takım desteklere gereksinim duyulmaktadır. 


Bu bağlamda; Özel bankalardan çekilen kredilerin de ödeme tarihlerinin ötelenmesi. 

İş yeri kira olan esnaflara kira yardımı yapılması. 

Devletimize olan Kira, SSK, Bağ-Kur, elektrik, su ve doğal gaz gibi borçlarımızın 3 ay askıya alınması. 

Talep eden esnaflarımıza en az 6 ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi verilmesi. 

Esnaflarımızın Vakıf ve Belediyelere ait olan işyeri kiralarının yıl sonuna kadar ertelenmesi.

KOSGEB desteklerinden yararlanmayan meslek gruplarındaki üyelerimizin de destek kapsamına alınmasının sağlanması. 

Spor kanallarında üyeliği bulunan esnaflarımıza kolaylık sağlanması. Kapatılan işyerleri için aylık işletme giderlerini karşılamak üzere hibe desteği sağlanması. 

Toplu taşıma yapan esnaf ve sanatkarımız için, M, T ve P plakalı ticari araçlarımızın ve diğer mesleklerden kayıtlı üyelerimizin Motorlu Taşıtlar Vergisinin bu dönemde silinmesi veya ötelenmesi. 

Faaliyetlerine devam edemeyen esnafımızın gelir kaybı yaşaması sebebiyle bankalardaki sicillerinin etkilenmemesi ve 1 yıl ötelemeli faizsiz kredi desteği verilmesi. 

Büyükşehir belediyeleri tarafından alınan otogar giriş – çıkış ücretlerinin, ruhsat harçlarının ve varsa tahakkuk eden borçlarının, bu süreçte alınmaması veya faiz alınmadan ertelenmesi.

  31.12.2020 tarihinde zorunlu hale gelecek olan taksi, minibüs ve otobüs cinsi taşıtlar için kamera sistemi hakkındaki yönetmelikte düzenleme yapılması veya ertelenmesi. 

Toplu taşıma araçlarında, alınan tedbirler neticesinde yolcu taşıma kapasitesi % 50 azaltılarak, azalan yolcu nedeniyle akaryakıt giderlerini karşılayamamaktadırlar. 

Bu nedenle bu dönem içerisinde akaryakıt birim fiyatının indirilerek, geçici süre ile sabitlenmesi. 

Okul servis araçları çalışmamakta ancak sigorta, işçilik gibi giderleri devam etmektedir. 

Okul servis araçlarında Milli Eğitim İhale yoluyla öğrenci taşımacılığı yapan üyelerimize Milli Eğitimce okulların kapalı olduğu sürede hak edeceği ödemenin yapılması. 

Personel ve işçi servislerinde ise işverenler ile işbirliği yapılarak servisçi üyelerimize yol gideri yardımı yapılması.

Kısa çalışma ödeneğinin şartlarının biraz daha hafifletilmesi. 

07.07.2020 tarihinde zorunlu hale gelecek olan engelli erişim zorunluluğunun mevcut minibüs araçlarda aranmaması, sadece ayakta yolcu taşıyabilen araçlarla sınırlı tutulması hakkında Yönetmelikte düzenleme yapılması. 

Sıkıntılı günler geçiren yolcu taşımacılığı ve servis taşımacılığı yapan esnafın giderlerinin asgari seviyeye indirilmesi için araç ve koltuk sigortası, motorlu taşıtlar vergisi, araç vizesi giderlerinin düşürülmesi.

ÖTV’siz akaryakıt kullanılmasının sağlanması. Üyelerin Odalara ödeyeceği oda aidatlarının ötelenmesinin sağlanması.

Odalar bünyesinde tutulan Basit Usul Muhasebe ücretleri için alınan bedelin ötelenmesinin sağlanması. 

Odaların, Birlik ve Federasyonların üst kuruluşlara ödediği eğitim ve katılma paylarının ödenmesinin ötelenmesinin sağlanması.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.