Koçarlıda Üzüm Hasadı Başladı

GÜNDEM Haber Girişi : 25 Ağustos 2020 12:22
Koçarlıda Üzüm Hasadı Başladı
Türkiye'nin kalite olarak üzüm üretim merkezlerinden olan Koçarlı ilçesinde hasat dönemi başladı.

Türkiye'nin kalite olarak üzüm üretim merkezlerinden olan Koçarlı  ilçesinde hasat dönemi başladı.

Tıkla


Koçarlı ilçesinde 90 dönüm arazide üretimi yapılan  en çok tercih edilen üzüm, üreticinin yüzünü güldürdü.


ilçede yapılan çekirdeksiz Sultaniye üzümü, 90 dönüm arazi üzerinde üretimi yapılan üzümden bu yıl 300 tonu aşkın rekolte bekleniyor.


Tarım işçilerinin sabahın ilk ışığıyla başladığı üzüm toplama işlemi, öğle saatlerine kadar devam ediyor. 


Özenle toplanan üzümler, kasalara koyulup, kurutulmak üzere tarlaya seriliyor. Koçarlı İlçesinde yetişen ve kalite olarak en çok tercih edilen yetişen Sultaniye üzümü iç piyasanın yanı sıra Dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.


KOÇARLI ÜZÜMÜ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR


30 yıldır üzüm üretimi yapan Mehmet Akbulut (65), üzüm randımanı ve fiyatların üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, “ Bizim ilçenin üzümü en çok tercih edilen bir üzüm. 


İklimsel olarak hava kuru ve sıcakların fazla olmasından dolayı aramosu yüksek ve tatlı oluyor. Manisa’ya üzümü satmaya gittiğimizde bizim üzümleri ayırıyorlar. 


Oradaki üreticilere de örnek olarak gösteriyorlar. Çiftçilerimize üzüm üretimini tavsiye ediyorum”dedi.


REKOLTE YÜKSEK


Yaklaşık 10 yıldır üzüm üreticiliği yapan Ziraat Mühendisi Mehmet Özcan (58) ilçede üzüm üretiminin çoğalmasını istediklerini belirterek, “ilçemizde 7 üretici, 90 dönüm üzüm bağı işliyor. 


90 dönüm araziden 300 ton yaş üzüm 75 ton kuru üzüm elde ediyoruz. Şu anda yaş üzümü kilosu 4 TL’den  kuru üzümü ise 10,5 TL’den alıyorlar.  Kalite olarak tercih edilen bir ilçeyiz.  


Manisa iline göre randıman ve kalite daha yüksek. Bizim tek eksiğimiz borsa bize uzak. Koçarlı ilçesinde 7 üreticiyiz. Üretici sayısını arttırıp borsayı Aydın ilimize getirebilirsek, TARİŞ bizim üzümü alırsa çiftçi daha çok kazanacak. 


Eskiden beri alışa gelmiş pamuk, bamya, mısır  gibi ürünlerden çiftçi çok para kazanamıyor. Üzüm üretiminde çok işçi gerekmiyor. Aile işletmesi için çok uygun.  


Üzüm üretiminin çoğalmasını istiyoruz ve çiftçilerimize de tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu. 















































Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.