Mucize çocuk: Esma Nur’un başarı hikayesi

GÜNDEM Haber Girişi : 02 Aralık 2019 16:51
Mucize çocuk: Esma Nur’un başarı hikayesi
Mucize çocuk: Esma Nur’un başarı hikayesi


Tıkla

Koçarlı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’nde özel öğrencilere yönelik yapılan eğitim programından faydalanan 10 yaşındaki Esma Nur İlhan gelişimi ile adeta mucizeyi gözler önüne seriyor.


Ailesinin ve öğretmenlerinin desteğiyle önceleri ayağa bile kalkamazken son 3 yılda çok büyük ilerleme kaydeden Esma Nur İlhan, son 1 yılda Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün spor faaliyetlerine de katılmasının ardından koşabiliyor, zıplayabiliyor, arkadaşlarıyla oyunlar oynuyor. Asya İlhan ve Nurullah İlhan’ın 3 çocuğundan biri olan Esma Nur İlhan’ın gözle görülür gelişimini ailesi ve öğretmeni “Mucize” olarak tanımlıyor.


“ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK, YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”


Kız kardeşi ile birlikte Esma Nur’a destek olmak için Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne gelen baba Nurullah İlhan kızının doğumundan itibaren hemen hemen her şeyinin kısıtlı olmasına rağmen zoru başardığını belirterek, “Esma 2009’da Van’da doğdu. Anne karnındayken havale geçirdi. 20 gün küvözde kaldı. Doktorlar bize hem bireysel hem de zihinsel olarak tamamen engelli olduğunu söylediler. Biz duyduğumuzda inanamadık. Ben kızımı çok gezdirdim. Esma’nın boynundan aşağısı tutmuyordu, kafasını dik tutamıyordu. Yaklaşık 2 yıl Ankara’da hastaneye götürdüm. Çok uğraştım kızım için, elimden geldiğince tüm imkanlarımı kullandım hala da kullanamaya devam ediyorum. Elimizden geldiğince de Esma’nın arkasındayız. Esma çok gayretli bir çocuk” dedi.


“KIZIMIZ İMKANSIZI BAŞARDI”


Kızlarının 3 yılda aldığı destekle ve son 1 yılda yaptığı sporla gözle görülür derecede iyileştiğini dile getiren İlhan, “Doğu’da engelliler için bu tür etkinlikler çok fazla olmuyor, imkanlarımız orada kısıtlı. Benim imkanlarım olduğu için kızımı gezdiriyorum ama çoğu kişinin böyle imkanları yok. Devletin bu tür hizmetlerinin ve desteklerinin olduğunu pek fazla bilen yok. Devletin hocaları çocuklara yönlendirdiğini bilmiyorlar. Daha önce çocuğumuz felç gibi sadece uzanıyordu. Ama şimdi yürüyor, koşuyor, okula gidiyor. Kızımız bir su bardağını bile tutamıyordu, şimdi kalem tutuyor. Çenesi o kadar gevşekti ki ekmeği bile çiğneyemiyordu. Ekmeği artık çiğneyerek yutuyor. Bu gelişmeler 3 yıl önce biz Aydın’a geldiğimizde başladı. Kızımı haftada bir kere de rehabilitasyon merkezine götürüyorum. Okulda da derslerinin yanı sıra hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminde hocaların katkısı oluyor” diye konuştu. Gençlik Spor Müdürlüğü’nün çalışmasına başladığından beri son 1 yıldır hocasının da yardımıyla çok büyük gelişme gösterdi. Buradaki hocası da Esma’yı kızı gibi görüyor sağ olsun çok yardımcı oluyor. Buraya geldiğinden beri spor faaliyetleri olarak koşmaları ve el hareketleri daha da fazlalaştı. Eskiden böyle yapması mümkün değildi” ifadelerini kullandı.


“İLGİ VE SEVGİNİN İYİLEŞTİREMEYECEĞİ ŞEY YOK”


Spor salonunda çalışmalara ilk geldiği zamanla şimdiki hali arasında çok büyük fark ve gelişme gözlemlediklerini paylaşan Basketbol Antrenörü Meltem Açıkel, “İlk geldiği zamanlarda şimdi yaptığı hareketleri yapamıyordu. Yerden topu tuttuğunda el kaslarıyla değil, kollarıyla tutuyordu. Çünkü her işini kollarıyla yapmış. Buradaki çalışmalarımızda çoğunlukla kaslarını güçlendirip doğru kullanmayı öğretmeyi amaçladık. Tabi ki zamanla daha da iyi olacak. Artık topu normal bir şekilde parmaklarını açarak kavrayabiliyor. El kaslarına hakim durumda. Esma artık vücuduna hakim. Bunda sporun, desteğin, ailenin bilinçli olmasının önemi çok büyük. Bizimki sadece denizde bir damla. İlgi ve sevginin iyileştiremeyeceği hiçbir şey yok. Boynunu bile tutamazken şimdi koşuyor, zıplayabiliyor. Şu an sağlıklı bir insan bile zıplamakta zorluk çeker. Bu Esma için gerçekten büyük bir şey” şeklinde konuştu.


















 

     

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.