Muhtarlar Günü Kutlandı

GÜNDEM Haber Girişi : 19 Ekim 2019 13:17
Muhtarlar Günü Kutlandı
19 Ekim Muhtarlar Günü Koçarlı’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Tıkla

19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2015/11 sayılı Başbakanlık genelgesi ile 19 Ekim tarihinin muhtarlar günü olarak kabul edilmesinin ardından Muhtarlar Günü kapsamında Koçarlı’da çeşitli etkinlikler düzenlendi.


Muhtarlar günü dolayısıyla Koçarlı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Gündoğan Mahalle muhtarı Hanife Kırkuşu, yönetim kurulu üyeleri ve muhtarlar Kaymakam Fırat Çelik’i makamında ziyaret etti. Muhtarları makamında ağırlayan Kaymakam Çelik’e Koçarlı Muhtarlar Derneği Başkanı Hanife Kırkuşu muhtarlar adına çiçek takdim etti.


Kaymakamlık makamındaki ziyaretin ardından muhtarlar Belediye Başkanı Nedim Kaplan’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Cumhuriyet meydanında tören düzenlendi.


Törene, Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, Belediye Başkanı  Nedim Kaplan, Jandarma Komutanı, Emniyet Amiri, Kamu kurum ve Kuruluşların temsilcileri, siyasi parti ilçe başkanları ile muhtarlar katıldı.


Törende Koçarlı Muhtarlar Derneği Başkanı Hanife Kırkuşu, görev yapan muhtarlar adına Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, Belediye Başkanı Nedim Kaplan ve Muhtarlar adına ise Koçarlı Muhtarlar Derneği Başkanı Hanife Kırkuşu yaptı.


“MUHTARLIK SEMBOLİK BİR MAKAM DEĞİLDİR”


Cumhuriyet Meydanında düzenlenen muhtarlar günü kutlama törenlerinde konuşma yapan Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, “Bugün hem değerli muhtarlarım için hem de bizler için çok özel bir gün.  4 yıldan beri kutladığımız ve kutlamaya devam edeceğimiz muhtarlarımızın günü. Muhtarlık sembolik bir makam değil, biz her zaman muhtarlarımıza değer veriyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm devlet organları muhtarlarımıza yeterince değer veriyor. Özlük hakları konusunda birçok düzenleme yapıldı. Muhtarlarımız bizim en büyük çalışma arkadaşı. Bizim taşradaki gözümüz kulağımız, kısacası her şeyimiz. Osmanlı’dan beri var olan bir birim, bizim sistemimizde de yerini korumaya devam edecektir. Muhtarlık müessesesinin önemini tartışmaya hiç gerek yok. Daha zengin bir çalışma konseptiyle yönetime nasıl daha faydalı oluruz bunu tartışmalıyız, çoğu muhtarımız da bunun farkında.


Koçarlı’daki 5. yılım, herkes biliyor ki; muhtarlarımızla son derece iyi bir koordinasyonla birçok sorunumuzu çözdük. Yeni gelen muhtarlarımıza da eskiden beri devam eden muhtarlarımıza da teşekkür ediyorum. Geçmiş dönemlerde muhtarlık yapıp vefat eden tüm muhtarlarımızı da buradan rahmetle anıyorum. Bir kez daha muhtarlarımıza sağlık sıhhat diliyorum, Koçarlımızın kalkınması için el ele vererek daha güçlü yarınlara varmak konusunda en iyi çalışmaların yapılmasını arzu ediyorum” dedi.


“KUTSAL BİR GÖREVİNİZ VAR”


Konuşmasında muhtarlığın devlet ve vatandaş arasındaki köprü görevine vurgu yapan Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, “Siz değerli muhtarlarımız ellerinizdeki devlet mührüyle yurdumuzdaki en ücra köşelerine kadar halkımız ve devletimiz arasındaki iletişim köprüsündeki zincirin en önemli halkalarını oluşturmaktasınız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da siz değerli muhtarlarımızla belirli periyotlarda bir araya gelmesi sizin devlet için ne kadar önemli olduğunuzu gösterir. Bu kutsal görevi adaletli yapmalısınız, adaletsiz yapanlar bedelini elbette inancımız gereği ödeyecektir. Bu kutsal görevi tüm muhtarlarımızın hakkaniyetli yapacağına inanıyorum. Kimseye haksızlık etmeden vicdan rahatlığıyla görevinizi yapacaksınızdır” ifadelerini kullandı.


"EN BÜYÜK SORUMLULUK MUHTARLARIMIZA DÜŞMEKTEDİR"


Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Koçarlı Muhtarlar Derneği Başkanı Hanife Kırkuşu ise Türkiye muhtarlar konfederasyonun 03 Mart 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne yapmış olduğu müracaatı neticesinde, Osmanlı arşivinde 2. Mahmut döneminde yayınlanan ferman ile 19 Ekim 1829 tarihinde kurulan muhtarlık teşkilatının kuruluş günü esas alınarak 19 ekim muhtarlar günü kutlamasına karar verilmiştir diyerek, “19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı Başbakanlık genelgesiyle 19 Ekim "Muhtarlar Günü" olarak kutlanmasının kabul ve ilan edilmesi devletimizin ve hükümetimizce, en küçük yerel hizmet birimi olarak muhtarlarımıza verilen önem ve değerin göstergesidir. Bu anlamlı ve değerli günde bir araya gelmemize sebep olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve sizlere teşekkür ederim. Muhtarlar demokrasinin beşiği değil ta kendisidir. Siyaset kanalı ile seçim kazanmazlar. Muhtarlar kendi isimleri ile bulundukları köy ve mahallelerde seçimlere girerek başarı sağlar ve seçilirler. Muhtarlık gerekli ve vazgeçilmezdir. Hak ve özgürlükleri ihmal edilmemelidir. Günümüzde mahalle sakinleri ile belediyeler veya tüm kamu kurumları arasındaki diyalog muhtarlarımız üzerinden kurulmakta olup en büyük sorumluluk muhtarlarımıza düşmektedir. Kamu hizmetleri sunumunda vatandaşlarımızın yönetime katkı ve katılımlarında en önemli görevi üstlenen muhtarlarımızın gününü kutlar ve yakın zamanda vefat eden muhtarımıza Allahtan rahmet yakınlarına sabırlar dileriz” şeklinde konuştu.

 

Gerçekleşen konuşmaların ardından tören son bulurken, Kaymakam Çelik ve Belediye Başkanı Nedim Kaplan program sonrası muhtarlar ile birlikte öğle yemeğinde bir araya geldi.































Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.