Nazar

 

 

İradeye ve akla sahip insanoğlu olumlu ya da olumsuz fikir ve düşünceleriyle pozitif ya da negatif enerjileri bedenine yükleyebilir. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi birey olumsuz düşünerek olumsuz şartlanmalarda bulunur ise hayata bakış açısı tükenmişliklerle dolar ve taşar.

 

Böyle bir durumda diğer bireyler ile kendini kıyaslamaya, onlardaki üstünlükleri kıskançlıklara hasetliklere dökebilir. Bu durumda karşısındaki bireyleri gözlediğinde hasetle bakmış olur ve bu bakış karşı tarafa NAZAR olarak yansır. Yani karşısındaki kişilere negatif enerji göndermiş olur.

 

Negatif iletildiğinde alıcının aurası zayıf ise kişiyi rahatsız eder; hatta ölüme dahi götürebilir. Alemlere rahmet Hz. Muhammed (sav) hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor:

 


"Nazar neredeyse kaderi geçecekti. Nazardan Allahü teâlâya sığının." [Deylemi]
"Kaderi geçecek bir şey olsaydı nazar geçerdi." [Müslim] Sadaka Rasulullah 
Yüce kitabımız KURAN-I KERİM'de de bu durumu bize rabbimiz şöyle ifade eder:
Kalem 51.Ayet: O inkâr edenler Zikr´i (Kur´an´ı) işittikleri zaman, neredeyse seni gözleriyle devirivereceklerdi. Hâla da (kin ve hasetlerinden:) «Hiç şüphe yok o bir delidir» derler.
Kalem 52.Ayet: Oysa o (Kur´an), âlemler için ancak bir öğüttür. SadakAllahulazim

 

Nazar isabet ettiğini nasıl anlarız:
-Bir anda oluşan şiddetli baş ağrısı,
-Uykunun aniden bastırması gibi kişinin vücudunda bir anda oluşan ağırlık, halsizlik ve yorgunluk hissi,
-Unutkanlık,
-Sebepsiz yere aşırı terleme ve hararet oluşması,
-İstenmeyen kazalar oluşabilir; örneğin trafikte kaza yapmak, elinde kırılabilecek eşya tutuyorsa elinden düşürmek, ayaktaysa ve yürüyorsa düşmek, sendelemek vb. 
-Çarpıntının artması ile ellerde titremeler, -Konuşmada kekelemeler, 
-Sebepsiz bir iç sıkıntısı, stres, gerginlik ve öfke hali,
-Bebeklerde ise sebepsiz sancılanma ve sürekli ağlamalar görülebilir.

 


          Tabi bu belirtiler olduğunda ilk yapılması gereken tıbbi testler olmalıdır. Mutlaka birey doktora görünmelidir. Eğer tıbbi testlerde bu tür rahatsızlık halleri test sonucunda bir hastalığa bağlanmıyor ise NAZAR olduğunu söyleyebiliriz. 

 

Peki NAZAR isabet ettiğinde ne yapmalıyız? 

 

Resûlullah’ın (sav) nazar ve göz değmesine karşı Muavvizeteyn (yani Felak ve Nas) surelerini okumuş olduğu ve ashabına da bu sureleri okumalarını tavsiye etmiştir.(İbn Mace, Tıb 32)
Peygamber Efendimiz (sav) torunları Hz. Hasan ve Hüseyin’e nazar değmemesi ve her türlü şerlerden, kötülüklerden muhafazası için şu duayı ettiği bildirilmiştir.

 


"Euzu bikelimâtillâhi’t-tâmmeti min külli şeytanin ve hammetin ve minşeri külli aynin lammeh.”  (İbn Mâce, Tıb, 36).
Her türlü şeytandan, zararlı şeylerden (zehirli hayvanlardan) ve kem gözlerden eksiksiz kelimeleri yüzü hürmetine Allah’a sığınırım.

 

 

Bununla beraber nazara karşı  Kalem suresi 51-52. ayetleri, Felak ve Nas sureleri, Ayetel kürsi, İhlas ve Fatiha sureleri okunabilir.

 


Bu duaları ve sureleri öğrenelim. Allah sizleri ve bizleri nazara karşı muhafaza eylesin. Amin. Allah’a emanet olun vesselam.