Oruca zarar vermeden dişler fırçalanabilir mi?

SAĞLıK Haber Girişi : 28 Mayıs 2017 21:31
Oruca zarar vermeden dişler fırçalanabilir mi?
Ramazan ayı başlarken, ağız ve diş sağlığı da gündeme gelen önemli konular arasındaki yerini alıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, diş macunu ve suyun boğaza kaçmadığı sürece diş fırçalamanın orucu bozmadığına yönelik resmi açıklama getirirken, İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, diş temizliğinin iftar ve sahurdan sonra yapılmasının günlük ağız ve diş sağlığı açısından yeterli olacağına dikkat çekiyor.

Tıkla

Ramazan ayı başlarken, ağız ve diş sağlığı da gündeme gelen önemli konular arasındaki yerini alıyor. Konu dini boyutu ve ağız ve diş sağlığı uzmanların görüşleri açısından değerlendirildiğinde farklı görüşler ortaya çıkıyor. Kimi ağız ve diş sağlığı uzmanları oruç sırasında dişlerin fırçalanmamasının diş çürüklerine yol açabileceği uyarısında bulunurken; kimi uzmanlar da iftar ve sahur sonrası fırçalamanın ağız ve diş temizliği azısından yeterli olacağı görüşünde. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı diş macunu ve suyun boğaza kaçmadığı sürece diş fırçalamanın orucu bozmadığına yönelik resmi açıklaması, konunun daha da farklı bir boyut almasına neden oldu.

Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının dişlerin kaybına neden olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, bunu önlemek için diş macunu ile birlikte dişleri fırçalamanın önemine vurgu yapıyor. Diş macunu ve su olmadan dişlerin fırçalanmasının diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının dişlerin kaybına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Tuncer, diş çürükleri ile oruç tutulmasını birbiriyle ilintilendirmenin doğru olmayacağını ifade ediyor.

İftar ve sahurdan sonra diş temizliği yeterli

Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı "Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur" yaklaşımını doğru buluyor ve diş temizliğinin iftar ve sahurdan sonra yapılmasının günlük ağız ve diş bakımı açısından yeterli olacağını söylüyor.

Gıda artığı yoksa diş çürüğü oluşmaz

Oruç sırasında yeme içme söz konusu olmadığı için diş çürüğünün oluşmayacağına vurgu yapan Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, oruç tutan vatandaşların zorunlu olmadıkça oruç sırasında dişlerini fırçalamasına gerek olmadığını söylüyor. Ayrıca dişeti üzerinde de masaj uygulamalarının yapılmasının ve diş fırçasının nüfus edemediği diş araları için de diş ipiyle temizlik yapılmasının yararlı olacağına işaret ediyor. 

"Önemli olan dişlerin üzerindeki gıda artıklarının temizlenmesidir" diyen Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, iftar ve sahurdan sonra bu işlemlerin yapılmasının gerekli olduğunu ifade ederken, "Ancak oruç sırasında yeme içme söz konusu olmadığı için zorunlu olmadıkça dişlerin fırçalanmasına gerek yoktur" diyor.

Ağız kokusuna karşı antiseptik gargara

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sırasında ağız kokusu oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Tuncer, antiseptik gargara ile ağız kokusunun önüne geçilebileceğini söylüyor ve "Sahurdan 5-6 saat sonra mideden ve bağırsaklardan kaynaklanan mikroplar, bu bölgeleri etkiliyor ve kötü ağız kokusuna neden oluyor. Bunu önlemek için yutmamak şartıyla ağızda gargara yapılabilir. Yapılan araştırmalar, bu gargaranın ağız kokusuna karşı 5 saat kadar etkili olduğunu gösteriyor" diye ekliyor.   

Kaynak : Trthaber.com.tr

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.