Soba fiyatları el yakıyor

GÜNCEL Haber Girişi : 08 Ekim 2021 15:00
Soba fiyatları el yakıyor
Sonbaharın gelişi ve havaların soğumaya başlaması ile birlikte kış kapıya dayandı. Isınmak için alınan sobaların fiyatları ise el yakıyor.

Koçarlı’da evinde ısınmak için kalorifer sistemi, klima kullanmayan vatandaşlar, soba alımına başladı. Soba satışı yapan Mutlu Yıldız, ilçede soba fiyatlarının yüksek olmasından satışlarının düşüklüğünden yakındı.

Tıkla

 

Havaların soğumasıyla birlikte odun ve kömür sobaları el yakıyor. Sobalarının fiyatları 550 ila 900 TL arasında değişirken, kuzine sobası ise 1000 ila 1400 TL arasında alıcı buluyor.

 

Koçarlı esnaflarından Mutlu yıldız, fiyatların yüksek olmasından dert yanarken, “Her yılın Ekim ayında soba satışlarımız başlıyor ve Nisan ayına kadar sürüyor. Soba fiyatlarımız da 650 TL’den başlayıp 900 TL’ye kadar değişebiliyor. Fiyatlar sobanın büyüklüğüne ve modeline göre değişiklik gösteriyor”dedi.

 

SOBA SATIŞLARI DÜŞTÜ

 

Koçarlı'da soba satışlarının şu anda düşük olduğunu söyleyen Yıldız, “Satışların düşük olmasının sebebi ise fiyatların yüksek olması. Geçen sene 650 tl'ye satmış olduğumuz göçmen sobası şimdi 1200 TL,  650 tl'ye satmış olduğumuz halk tipi soba şuanda 950 TL.  Geçen sene sattığımız 350 tl'lik  soba 650 TL.  Aradaki fark çok büyük.  İnsanların alım gücü yok. Sobalar görücüye çıktı ama fiyatlar el yakıyor” dedi.

 

SOBANIN NOSTALJİSİ VAZGEÇİLMEZ

 

Soba fiyatlarının yüksek olmasına rağmen  başka ısınma araçlarına benzemediğini dile getiren Yıldız, “Eskiden hep soba kurulurdu, yaşlılar hala sobadan vazgeçmiyor. Çünkü sobanın yerini başka bir şey tutmaz. Bizler çocukluğumuzda hep sobayla ısındık, sobanın verdiği ısıyı kalorifer de klima da vermiyor. Sobanın kurulduğu evlerde herkes bir arada vakit geçirir, yuva sıcaklığı sobalı evlerde daha çok hissedilir.

 

Odada yanan sobanın etrafında aile fertlerini toplanması, beraber sohbet edilmesi güzel bir duygu. Doğalgaz her odayı aynı oranda ısıttığı için aile fertlerinin her biri ayrı odalara gidiyor. Yalnız kalıyorsunuz. Ama soba olduğu zaman beraber oturmak zorundasınız. Bu da güzel bir olay Artık evler kaloriferli.

 

Onun da getirdiği kolaylıklar var elbet ama sobanın üzerinde kestane pişirirdik, annelerimiz üstüne yemek koyardı, ısıtırdık. Sobanın hala vazgeçilmez bir nostalji yaşattığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

SOBADAN VAZGEÇEMEYENLER DE VAR

 

Sobacının önünde sobalara bakan vatandaş da fiyatların yüksekliğinden dert yanarken, “Soba ille ısınmanın rahatlığına alıştığına alıştık. Sobanın ısıttığı gibi başka bir şey ısıtmıyor, artık alışmışız sobanın sıcaklığına. Soba yakılan evde kirlilik olabiliyor biraz ama sobanın sıcaklığı, verdiği ısı başka oluyor. fiyatlar yüksek ama sobadan da vazgeçemiyoruz.

 

Kalorifer üzerinde su ısıtamazsınız, kestane pişiremezsiniz, kıyafet kurutamazsınız ama sobanın sesi bile insanı eskilere götürüyor. Biz köyde oturuyoruz, köyde yaşayan çoğu kişi hala soba kullanıyor, kömür ve odun daha çok ısıtıyor. Soba kültürümüz bir başkadır” dedi.