Tezgahındaki üzümler göz dolduruyor

EKONOMİ Haber Girişi : 02 Eylül 2019 10:24
Tezgahındaki üzümler göz dolduruyor
Renk renk üzümlerin tezgahları süslediği bu günlerde Koçarlı ilçe pazarında yetiştirdiği üzümleri satan Hüseyin Şengün, üzümleri nasıl muhafaza ettiğini ve insan sağlığı için ne kadar faydalı olduğunu anlattı.

Sattığı çeşit çeşit üzümleri kendisinin yetiştirdiğini aktaran Şengün, “Dün sabah saat 4 gibi gittim üzümleri kestim, güneş doğmadan önce hazırladık, kapalı bir karton içerisinde sıcaktan muhafaza ettik. Sabah serinliğinde kartonun içinde koruyarak bu sabah pazara getirdim ve satışına başladım” dedi.

Tıkla


SATTIĞI ÜZÜMÜN TADINA KARŞI UYARDI: ŞEKER HASTALARI YEMESİN


Tezgahındaki üzümlerin cinsi hakkında bilgi veren Şengün, “Sattığım üzümün cinsi Alphonso, yeni satıp bitirdiğim üzümlerin cinsi de Michael, yeşil üzümlerin cinsi Osmancık ve tek çekirdekli oluyor, tadı da siyah üzümden daha fazla ama akşama kadar yeseniz tadı sizi baymaz. Bir de ata sarısı üzümüm var, çok sert ve dayanıklıdır, çok iyi bir üründür, tat oranı da çok yüksektir kesinlikle şeker hastalarının yememesi gerekir, bir tane yeseler yeter, çünkü şeker oranı çok fazla. Doğal şeker olarak vücudun şeker ihtiyacını karşılayacak nitelikte. Günde 2-3 tanesi bile günlük şeker ihtiyacını karşılar” diye konuştu.


Siyah üzümün faydasına değinen Şengün, “Siyah üzümün kan yapıcı özelliği var, faydasının artması için çekirdeğiyle tüketilmesi gerekiyor. Çekirdeği kolay kırılan yumuşak bir çekirdek, kolay yeniyor. Üzümlerimiz düzgün ve güzel” ifadelerini kullandı.


Üzümün kilosunu geçen yıl 5 TL’ye sattığını söyleyen Şengün, bu sene de 5TL’ye sattıklarını ve üzümlerde bu yıl rekoltenin geçen seneye göre ortalama aynı olduğunu dile getirdi.


“ÜZÜMÜ KURUTARAK DA SATIYORUM”


Elde ederek sattığı diğer şifa kaynağı ürünlere de değinen Şengün, “Üzümler için Mart, Nisan aylarından itibaren uğraşmaya başlıyoruz. Yılbaşına kadar da ürünü satmaya devam ediyoruz. Ayrıca bu üzümlerin beyazını da siyahını da kurutuyorum ve kurusunu da satıyorum. Diğer ürünlerden de satmaya devam ediyorum. Mide rahatsızlıkları için kantaron yağı içerisinde kudret narı yapıyorum ve satıyorum. Ben kendim de tükettiğim şeyleri burada satıyorum” şeklinde konuştu.


ÜZÜMÜN FAYDALARI


Çekirdeğinden, kabuğuna, yaprağına, kurusuna kadar şifa deposu olan siyah üzümün faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar migrenden, hazımsızlığa, demir eksikliğinden, kabızlığa kadar sağlık sorunlarına iyi geldiği söylenen siyah üzümün yumurtalıklardaki kist oluşumunu da önlediğini belirtiyor. Gerçekleştirilen birçok bilimsel araştırma sonucunda uzmanlar siyah üzümün kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık, düşük yapma gibi birçok soruna neden olan, yumurtalıklarda oluşan kistleri tedavi edici etkiye sahip olduğunu ortaya çıkartmıştır.


Lif açısından zengin olan üzüm karaciğeri, böbreği ve bağırsağı çalıştırarak vücuttan zehirli maddelerin atılmasını sağlıyor. Sindirim ve bağırsak hareketlerini düzenliyor. Kabuğunda bulunan flavonoid ve resveratrol damar hastalıklarını önlemesinde büyük rol oynuyor. Kandaki kolesterol düzeyini düşürüyor ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Damarları kuvvetlendiriyor, yüksek tansiyonu önlüyor.  Üzümde kemik sağlığı açısından önemli olan bor elementi var ve kireçlenmeyi azaltıyor. Diyabetli ve varisli kişilere de tedavi sürecinde fayda sağlıyor. Gözü katarakttan koruyor. Sürekli bilgisayar karşısında olanların göz sağlığı için çok faydalı. Üzüm çekirdeği antioksidan etkinliğiyle beyin hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatarak alzheimer gibi hastalıkların görülme sıklığını azaltıyor. Üzüm çekirdeği yağında bulunan polifenoller cildi kuvvetlendiriyor ve besliyor.





















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.