Yılda 100 Bin Enginar Soyuyor

GÜNCEL Haber Girişi : 01 Mayıs 2020 14:20
Yılda 100 Bin Enginar Soyuyor
Aydın’ın Koçarlı İlçesinde 41 yaşındaki manav Kadir Tuğan enginar ihtiyacını kendi elleriyle hazırlıyor.

Aydın’ın Koçarlı İlçesinde 41 yaşındaki manav Kadir Tuğan  enginar ihtiyacını kendi elleriyle hazırlıyor.

Tıkla


20 yıldan beri enginar üretip satan ve aynı zamanda enginarı soyup çanak haline getirerek türkiye’de tüm illere ve  otellerin enginar ihtiyacını karşılayan Tuğan, tek başına sipariş olarak yılda yaklaşık 100 bin adet enginarı çanak olarak yemeklik hale getiriyor.


Kadir Tuğan, yapılan araştırmalarda diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içeren, vitamin ve mineral açısından da son derece zengin olan enginarı İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere tüm illere gönderdiğini belirtti.


ÜRETİYOR, TOPLUYOR, HAZIRLIYOR VE SATIYOR


Manav Kadir Tuğan Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Gölhisar Mahallesinde yetiştirdiği enginarı, yine kendisi hasat yaparak satışa sunuyor. Aldığı siparişler ile enginarları çanak haline getirerek yemeklik olarak ta hazırlayan Tuğan, hazırdağığı çanakları tanesi 2,5 ile 3,5  TL’den satışa sunuyor.


Tuğan, yaptığı açıklamada Enginarın faydalarının oldukça çok olduğun ifade ederek, “Ben yılda yaklaşık 100 bin adet enginarı soyup çanak haline getiriyorum ve iç piyasaya tanesi 2,5 ile 3,5  TL’den satıyorum. Gölhisar, Türkiye’nin enginar deposu. Enginarımızı orada üretiyoruz. Türkiye’ye enginarın büyük bir bölümü Gölhisardan çıkıyor” dedi


Sahil bölgelerinde turistik otellerden talepler olduğunu da söyleyen Tuğan, “Ben sipariş üzerine enginarları soyup çanak haline getiriyorum. Bidonlarda 30’ar adet olmak üzere Türkiye’nin her bölgesinde sipariş alarak kargo ile gönderiyorum.  Ciddi şekilde talep arttı, bizlerde siparişlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.


YAPRAĞINDAN ÇAY YAPILIYOR


Enginarın faydasının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Kadir Tuğan, “Biz enginarın içi olan çanak kısmını hazırlıyoruz. Fakat hasat edilmiş halde de satıyoruz. Bazı vatandaşlarımızın enginarın yapraklarından çay yapıyorlar ve içiyorlar. Biz bu enginarların soyumunu yaparken bayanlar geliyor ve soyduğumuz kısımlarını poşetlere doldurup evlerine götürüyorlar, kurutup çay yapıyorlar. Enginar yaprağı çayının faydalı olduğunu söylüyorlar. Özellikle karaciğer yağlanmasına çok iyi geldiğini ifade ediyorlar. Enginarın her şeyi değerli ama yapabilene” şeklinde konuştu.

























Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.