10 yıl önce kendi arsalarına tahtadan baraka yapan, daha sonra traktör ve otomobillerini satıp ev yapmayı hayal eden 2 çocuklu çift, oğullarının 2011 yılında gerçekleşen bir trafik kazasında ölüme sebebiyet vermekten haklarında açılan dava ve tazminat nedeniyle tüm servetlerini kaybedince barakada yaşamaya mahkum kaldılar.
Ortaklar Mahallesinde Orman İşletme Şefliği bünyesinde çalışırken, Koçarlı Atatürk Mahallesinde kendilerine ait 115 metrekarelik arsa üzerine 30 metrekarelik tahtadan baraka ev yapan Şühret Biçen ve Necla Biçen çifti ellerindeki traktör ve otomobili de satıp biriktirdikleri para ile ev yapmayı hayal ediyordu. 10 senedir barakada yaşadıklarını dile getiren Biçen çifti, kendilerine ev yapabilecek paralarını da kazaya karışan oğullarının cezasını ödemek ve avukat için kullandıklarını, barakada rezil bir yaşam sürdüklerini belirterek yetkililerden yardım istedi.
REZİL BİR YAŞAM SÜRÜYORUZ
10 sene önce yaşadıkları barakayı kendi imkanlarıyla yaptıklarını dile getiren Necla Biçen, daha önce çalıştığı işletmede tahtaların bulunduğunu ve oradan getirdikleri tahtalarla baraka yaptıklarını ifade etti. Elektrik, suyu yan taraflarında oturan oğlunun evinden aldıklarını söyleyen Biçen, tuvalet ve banyo gibi temel ihtiyaçları için de oğlunun evine gidip geldiklerini aktararak, en büyük sıkıntılarının da bu durum olduğunu vurguladı. Çok rezil durumdayız, yazın börtü böcekten, yılandan korkuyoruz, kışın da donuyoruz sözlerini ekledi.
HERKES YAPACAĞIZ DİYOR AMA KİMSEDEN SES ÇIKMIYOR
Yıllardır barakada yaşamak zorunda kaldığını söyleyen Necla Biçen, 10 yıl önce baraka olarak yaptık, daha sonra da ev yapacaktık kendi arsamıza. Ama oğlumun başına gelen bir trafik kazası olayından dolayı ödemek zorunda kaldığımız para cezasından dolayı ev yaptıramadık. Sosyal yardımlaşma kurumuna başvurduk, onaylandı. İki ay sonra tekrar gittim, yaşımın genç olduğu gerekçesiyle iptal olduğunu söylediler. Şu an hiçbir sağlık güvencemiz yok. Sadece yeşil kartımız var. Yerel seçimlerden önce Nedim başkanımızın yanına gittim. Geldi, gördü, Ben bizzat ilgileneceğim, hangi devirde yaşıyoruz dedi. Seçim geçti ama gelen giden yok. Kime söylediysek herkes yapacağını söylüyor ama kimse bir şey yapmıyor dedi.
Yerel seçimlerden 3 ay önce oğlunun belediyede işe girdiğini ancak, seçimlerden sonra ilk hafta işten çıkarıldığını belirten Biçen çifti, Şimdi oğlum da yevmiyelere gidiyor. Onunda ekonomik durumu çok kötü, kendine zor bakıyor diye konuştu.
KAZADAN SONRA İŞLERİMİZ BİR DAHA DÜZELMEDİ
Oğlunun trafik kazasına karışmasından dolayı yaşadıkları sıkıntıları paylaşan Şühret Biçen, Biz burada doğduk, büyüdük. Aslında işlerim yolunda gidiyordu. 2011 yılında oğlumun bir kazaya karışması ve suçlu bulunmasıyla gelen para cezasını ödemek zorunda kalınca işlerimi bir daha düzeltemedim. Kazaya sebebiyet vermekten dolayı bizden 65 bin lira para cezası kestiler. Bunu ödemek için sürekli mücadele ettiğimiz için de bir daha işlerimiz yolunda gitmedi şeklinde konuştu.
Kazaya karışan ve para cezasına çarptırılan oğlunun suçsuz olduğunu savunan Şühret Biçen, Traktörümüz vardı, traktörün görüş alanı 90 metre idi. Traktörün 15 metre önüne motosikletli sürüklenerek gelmiş ve orada vefat etmiş. Yani çarpışma falan yok. Ama kazada ölen kişiden oğlumu sorumlu tuttular. Biz o sırada hayvanımızı arıyorduk, traktörü yol kenarına bırakmıştık. Ama ters yöne bırakmış, yola da zararı yoktu. Bir ses duyuldu ve oğlum bakmaya gitti. Bakmış ki çocuk motosikletle yerde yatıyor. Ambulansı aramış, başında bekle demişler. 9 ay sonra da başımıza bu iş geldi, para cezası gönderdiler, biz de şaşırıp kaldık diye konuştu.
KAZANDIKLARI AVUKATA GİDİYOR
Cezayı ödemek için ve mahkeme durumundan dolayı avukata harcadıkları paranın miktarının çok olmasından yakınan Şühret Biçen, Kazanın bizimle bir alakası olmamasına rağmen kazaya ve ölüme sebebiyet vermekten bize dava açıldı. 8 yılda parça parça 70 bin TL civarında avukatlara para ödedik. Eşimle oğluma üçer yıl hapis cezası verdiler, sırf hapiste yatmasınlar diye üçer bin lira, toplam 6 bin lira para yatırdık. Yevmiyeye gidiyorum, tarlada çalışıyorum, biraz paramız oluyor, avukattan bir kağıt daha geliyor ve bütün paramız yine gidiyor. O para yatmak zorunda, çok zor durumdayız. İŞ-KURa başvurdum iş bulmak için, bizim mahalleden 6 kişiye iş buldular, ben kaldım dedi.
Komşuları ve akrabaları olduğunu söyleyen vatandaş da komşularına birilerinin destek olmasını istedi ve Yetkililer ellerinden geleni yapsınlar. Görüldüğü gibi çok rezil durumdalar. Yıllardır benim komşum oluyorlar. Bu barakanın içine her türlü hayvan giriyor, yılan, börtü böcek, farelerle yaşıyorlar. Lütfen yetkililer yardımcı olsunlar ifadelerini kullandı.
KAYMAKAMLIKTAN KİRA YARDIMI
Kaymakamlıktan edinilen bilgilere göre ise, ailenin 2017 yılında başvuru yaptığı doğrulanırken, miktarın fazla olması gerekçesiyle yasaya göre mağdur ailenin 60 yaşını geçmesi gerektiği için onay verilmediği belirtildi. Ayrıca ailenin 60 yaşını geçesiye kadar kirada kalmaları durumunda kira yardımı yapılabileceği ifade edildi.
10.06.2019 14:41:00