Başkan Karaaslan; “Eczaneler iflasa sürükleniyor”

Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, ülkede her iki eczaneden birinin kapanma noktasına geldiğini ifade ederek, “Eczaneler iflasa sürükleniyor.” açıklamasını yaptı.

Türk Eczacılar Birliği 21. Bölge Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, eczacıların zor şartlar altında çalıştığını ifade ederek açıklama yaptı.

 

Eczanelerin birinci basamak sağlık kuruluşu olduğunu kaydeden Karaarslan, gelinen noktada hizmetin sürdürülebilirliğinin tehlike altında olduğunu söyledi. Temel işletme giderlerinin; kira, elektrik, doğalgaz ve personel giderlerinin katlanarak arttığı ortamda gelirlerin azalmasının eczacıları borç sarmalına soktuğunu vurgulayan Karaarslan, “Her iki eczaneden biri kapanma noktasına doğru sürüklenmektedir.

 

Bizler ilacın ulaşılabilir ve bulunabilir olmasını savunuyoruz. İlaca gelen zamlar ilacın ulaşılabilir olmasını zorlaştırdığı gibi, ilaç fiyatları arttıkça elde edilen kar azaldığı için eczane ekonomilerini de olumsuz etkilemekte. Pazartesi günü ilaca yapılan yüzde yirmi beş zam milletimizin ilaca ulaşabilirliği yanında eczane ekonomilerine de zarar vermiştir.” ifadelerini kullandı.

 

“SOMUT BİR ADIM MAALESEF ATILMAMIŞTIR”

 

Karaarslan, 2009’dan beri fiyat kararnamesindeki ilaç fiyat kademelerinin güncellendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

 

“Bu süreçte asgari ücretin 550 TL ‘den 5.500 TL ‘ye yükselerek on kat arttığı ancak kademelerin sabit kaldığı düşünülürse sorunun boyutları daha net anlaşılacaktır. Günden güne ilaç ve eczacılık hizmeti sürdürülemez hale gelmekte ve eczaneler iflasa sürüklenmektedir. Yaşadığımız sorunlar, taleplerimiz ve beklentilerimiz her düzeyde gerek siyasi otoriteye, gerekse bürokrasideki ilgililere defalarca aktarılmış ancak beklentilerimiz maalesef yeterince karşılanmamıştır.

 

En son Türk Eczacıları Birliği ve Tüm Eczacı Odalarının yöneticileri ile Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca makamında ziyaret edilerek sorunlarımız aktarılmış; Sayın Bakanımız iletilen tüm sorunlara samimiyetle yaklaşmış; ilaç Fiyat Kararnamesi’ndeki on üç yıldır güncellenmeyen kademeler konusunda haklı olduğumuzu ifade etmişlerdir. Ancak hali hazırda eczanelerdeki yangını söndürecek somut bir adım maalesef atılmamıştır.”

 

Taleplere yanıt verilmesini isteyen Karaarslan, açıklamasını şöyle tamamladı:

 

“Sağlığa ilişkin tüm ürünlerin eczacı danışmanlığında satılmasını, gıda takviyelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılıp bu ürünlerin sadece eczanelerden milletimize ulaştırılmasını, ticari zihniyetle internet üzerinden ve başka yollarla satılan ürünlerin milletimizin sağlığını tehdit ettiğinin farkına varılmasını istiyoruz.

 

Güvenilir ilaç ve eczalık hizmeti sürsün istiyoruz. Nitelikli sağlık danışmanlığı gelişerek devam etsin istiyoruz. Milletimizin sağlığına ve ülkemizin ekonomisine daha çok değer katmak istiyoruz. Eczaneler kapanmasın, eczaneler yaşasın istiyoruz.    Yaşatmak için yaşamak istiyoruz.”

 

 


08.08.2022 11:36:11