Esnaf iyi etin ve kıymanın nasıl anlaşıldığı ile ilgili bilgi verdi ve vatandaşı uyardı.
Koçarlının kasap esnaflarından İrem Şarküteri işletmecisi Turgay Varlı, vatandaşın tükettiği etin ve kıymanın iyi ve kaliteli olduğundan emin olması için, bildikleri yerlerden alışveriş yapmaları gerektiğinin altını çizdi.
İYİ ETİN RENGİ KIYILDIKÇA AÇILIR
İyi etin kıyılırken ve kıyıldıktan sonra nasıl olması gerektiğini anlatan Turgay Varlı, İyi et ve kıyma tüketmenin ilk şartı tanıdığınız kasaptan alışveriş yapmak, ikincisi hazır kıyma almamak, üçüncüsü de kıyma makinesine attığınız etin kıyma makinesinden çıkarken renginin açılması lazım, ikinci defa kıydığınızda daha çok açılması lazım. Eğer kıyma makinesine attığınız et kıyma makinesinden çıkarken aynı renk çıkıyorsa ve ikinci kez kıydığınızda da aynı renk çıkıyorsa o et normal et değildir. Gerçekten iyi olan et ne kadar çok kıyılırsa rengi o kadar çok açılır. Kıpkırmızı eti makineye atıp çıkardığınızda kırmızıysa, sonra ikinci kez kıyıp tekrar çıkardığınızda yine kıpkırmızıysa o et sağlıklı değildir. Sağlıklı et kırmızıdan pembeye dönen ettir dedi.
GIDA BOYASINDAN, SOYA UNUNA KADAR HİLE KARIŞIYOR
Kalitesiz eti satmak için piyasaya sürmeden nasıl hileler yapıldığından bahseden Varlı, Kıymayı kırmızı görünmesi için gıda boyasıyla boyuyorlar. Görüntüsü aynı normal et gibi oluyor, ayırt etmek zordur. Ayırt etmek isteniyorsa, bir miktar kıymayı suda yıkayın, kıymadan çok fazla kıpkırmızı su çıkarsa o boyadır. Gerçek kıymayı yıkadığınız zaman çok az bir kırmızılık olur, sadece suyun rengi bulanır.
Bildiğimiz hayvan yağını gıda boyasıyla boyayarak kırmızı et görünümüne getirebiliyorlar. Bir kilo et koyar, beş kilo da yağ koyarlar, gıda boyası da ekleyince kırmızı gerçek kıymaymış gibi bir görüntü ortaya çıkar. Onu da ocağa koyduğunuzda yağ erir, kıymanız azalır diye konuştu.
Varlı, En tehlikelisi de soya unu koyulması. 2 kilo kıymanın içine 2 yemek kaşığı soya unu koyulduğunda 5 kilo su koyulur. 2 kilo kıyma olur 7 kilo kıyma, birazda gıda boyası koyulur, kıyma kıpkırmızı boyanır. Eve götürdüğünüzde bir kilo kıymayı alıp suyun içine koyup yıkadığınızda, geriye 250 gram kıyma kalır, geriye kalan da akar gider. Soya unu çok su götürür. Adamlar bir kilo soya unu içine 100 kilo su koyarlar, 100 kilo kıyma elde ederler. Bir de gıda boyası koyup makineden çekildiğinde gerçek kıyma gibi görünür. Ama eve götürüp su içine koyduğunuzda size çok az bir tutam kıyma kalır, bunu evde yıkamadan direk köfte haline getirdiğinizde anlayamazsınız. En güzeli her zaman kasaptan kendiniz eti çektirerek kıyma yaptırmak, ya da bildiğiniz kasaptan alışveriş yapmak diyerek vatandaşı uyardı.
ÇOK KIRMIZI ET SAĞLIKLI DEĞİLDİR
Etin renginin fazla kırmızı olmasına adlanılmaması gerektiğini vurgulayan Turgay Varlı, Vatandaşımız da etin çok kırmızı olmasını ister, ama çok kırmızı et sağlıklı değildir. Pembe et sağlıklı ettir, sağlıklı hayvanın eti pembe olur. Çok kırmızı olan et ya yaşlı inektir, ya hasta hayvandır. Hayvan hastayken kesildiği zaman rahatsız olduğu için bünyesindeki kan akmaz. O etin içinde kan kalır, avucunuza aldığınız zaman kırmızı iz kalır, sağlıklı hayvan etinde elinizde kırmızılık kalmaz. Ama hasta hayvanın kanı ette kaldığı için eldiveni kırmızı boyar dedi.
Varlı ayrıca Kanı tam akmamış hayvanın etini tüketmenin insan sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur. Sadece et dayanıksız olur, daha çabuk kokar. Normal sağlıklı hayvanın eti bir hafta duruyorsa, içinde kan kalan et 2 günde bozulur diyerek sözlerine ekledi.
KASAPLARDA İTHAL ET BULUNMAZ
Koçarlıdaki kasaplarda ithal etin bulunmayacağını ifade eden Varlı, İthal et Koçarlı gibi küçük yerlerdeki kasaplarda satılmaz, çünkü dışarıdan gelen et donmuş gelir. Zaten satılacak etin bizde bir hafta süresi vardır, ama ithal gelen hazır etler ve kıymalar bir haftadan fazla beklemiş oluyor. O yüzden kasaplarda ithal et bulunmaz şeklinde açıklama yaptı.
KIYMADAKİ GIDA BOYASI NASIL ANLAŞILIR?
Koçarlıda Güdüşlülü Mehmet Kasapı işleten esnaf Mehmet Sivri de, ete karıştırılan hilelerden bahsetti ve vatandaşı bildiği kasaptan alışveriş yapmaları konusunda uyardı.
Ete koyulan gıda boyasının nasıl anlaşıldığından bahseden Sivri, Normal etin içine gıda boyasını koyuyorlar, dana kıyma diye satıyorlar. Su dolu bardağın içine bir miktar kıyma koyulduğu zaman karıştırdığınızda boyası suyun içinde kalır, elinizde de bembeyaz tavuk eti kalır. Bunlarla vatandaşı aldatıyorlar. Vatandaş kaliteli kıyma almak istiyorsa bildiği kasaptan almalı ifadelerini kullandı.
ETİN YAĞ ORANI DA RENGİNİ BELİRLİYOR
Kıymanın renginin belirleyicisinin etteki yağ oranı da olabileceğini belirten Sivri, Bir kıymanın kırmızı, beyaz, pembe tonda olmasını belirleyen unsurun yağ oranı olduğunu da söylememiz gerekiyor. Yağsız kıyma ile yağlı kıyma arasında önemli bir renk farkı bulunuyor. Yağ, tamamen beyaz renge sahip olduğu için, yağlı kıymalar daha açık, pembeye yakın renktedir. Yağsız kıymalar ise kırmızıya daha yakın olur. Ancak kıymayı suda karıştırdığınızda suyun rengi pembe değil kıpkırmızı oluyorsa o kıymaya gıda boyası koyulmuştur şeklinde konuştu.
ETİ EN SON ALIN
Etin her zaman alışverişin tamamlamak üzere olunduğu zaman alınması gerektiğini ifade eden kasaplar, Her türlü sızıntının önüne geçmek için çiğ et paketlerini ayrı bir torbaya koyun. Et kolay bozulabilir bir ürün olduğundan bakteri üremesinin geriletilmesi için, saklama esnasında soğuk tutulmalıdır. Alışveriş sonrası eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Buzdolabında saklanan Eti 3 veya 5 gün içinde, kıyma ve sakatı 1 veya 2 gün içinde tüketmelisiniz. Kasaptan eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da saklanabilir dediler.
14.01.2019 10:15:00