Öğrencilere Sütün ve Kuru Üzümün faydaları anlatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde Koçarlı'da, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından okullarda öğrencilere "Süt ve Kuru Üzümün Faydaları" konusunda eğitim verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde “Okul Sütü” ve "Okul Üzümü” programı kapsamında Koçarlı'da, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından okullarda öğrencilere "Süt ve Kuru Üzümün Faydaları" konusunda eğitim verildi.


İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından Akmescit, Mersinbelen ve Çallı Mahalllerinde bulunan okullarda öğrencilere sütün ve kuru üzümün önemini anlatarak sevdirmeye çalıştılar.


“SÜT İÇMEYE, ÜZÜM YEMEYİ ÖZENDİRİYORUZ”


Koçarlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli personeller öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği sunumda, çocukları hem eğlendirdi hem de bilgilendirdi.


Yetkililer tarafından, okul sütü ve Okul Üzümü projesi ile ilgi yapılan açıklamada “Çocuklarımıza okul sütünü içmeyi, Okul Üzümünü yemeyi özendirmek ile ilgili sunumlar yapıyoruz. Anaokulu, İlkokulu ve süt ev Üzüm dağıtılan bütün okullara gidip sunumumuzu yaparak sütü ve üzümü çocuklarımıza sevdiriyoruz. Amacımız süt içmeyi ve üzüm yemeyi özendirme ve teşvik etmektir” dedi.


Programda Neden süt içip üzüm yemeliyiz? Sorusunu minik öğrenciler cevaplandırırken sağlıklı yaşamak için öğrencilere günde iki bardak süt içmeyi ihmal etmeyin vurgusu yapıldı.


Yaşama başladığımız ilk günden ileri yaşlara kadar süt insan sağlığı için vazgeçilmez bir besindir diyen yetkililer “öğrencilerimize sütün ve kuru üzümü önemini anlattık, ayrıca süt sevmeyen öğrenciler için farklı süt kaynaklarını gösterdik. Yoğurt, ayran, Peynir ve sütle yapılan her şeyi anlattık” dedi.


AMAÇ ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI BÜYÜMESİ


Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen Okul Sütü ve kul Üzümü Programı’nın amacının, “Ana sınıfı dahil olmak üzere ilkokul öğrencilerine süt içme ve üzüm yeme alışkanlığı kazandırmak, bu sayede yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini desteklemek” olduğunu belirten yetkililer, “7 farklı coğrafi bölgede, sosyo-ekonomik ve kültürel farklılıklardan kaynaklanan yaşam tarzları, bireylerin beslenme alışkanlıklarını da küçük yaşlardan itibaren şekillendirmektedir. Özellikle vitamin ve mineral yetersizliğinden kaynaklanan birçok sağlık sorununun önüne geçilmesinde, “Okul Sütü Programı” önemli bir rol oynamaktadır. İstikbalimiz olan çocuklarımıza, dolayısıyla geleceğimize en büyük yatırım anlamı taşıyan Okul Sütü Programı’nın uygulanmasının önemi, ülkemizde binlerce çocuğun ailelerinin sosyo-ekonomik durumları nedeniyle hiç süt içemediği göz önünde tutulduğunda daha iyi anlaşılacaktır. Okul Sütü, özellikle vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklanan sağlık sorunlarının önüne geçilebilmesini destekler. İleriki yaşlarda tüketim alışkanlığı kazandırır. Çocuğun sosyalleşmesine katkı sağlar. E-Okul programı ile çocuklarımızın hem zihinsel hem de bedensel gelişim düzeylerini ölçme ve izlemeyi sağlayarak, geleceğe dair sağlık politikalarının geliştirilmesine kaynaklık eder. Okul Sütü, çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimlerine büyük katkı yapıyor, okuldaki başarıları artıyor, okula devam oranları yükseliyor” diyerek okul sütünün ve okul üzümünün önemini anlattılar.


Faydaları saymakla bitmiyor


Yetkililer Kuru üzümün demirin yanı sıra, A, B1, B2, B6, C vitaminleri, potasyum, fosfat, kalsiyum fosforik asit minerallerini de içerdiğini belirterek, çocuklarda kan basıncının düzenlenmesi, kemik gelişimi, bilişsel faaliyetlerin gelişimi, bağırsak problemlerinin çözümü ve iltihabi hastalıkların önlenmesi gibi durumlarda kuru üzümün son derece destekleyici bir gıda olduğunu aktardılar.


 Yetkilier ayrıca, "İçerdiği lif oranı sebebiyle düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Kuru üzümün günlük tüketimi, et ya da tahıl aşırı tüketiminin bir sonucu olan asit düzeylerinin kontrol içinde tutulmasına katkı verir. Kuru üzüm, demirin zengin bir kaynağıdır. Bu nedenle anemi tedavisi için en iyi çaredir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu teşvik eden kuru üzüm, yüksek bakır içeriğine sahiptir. Göz sağlığı açısından da büyük faydaları olan kuru üzüm, sağlıklı gözler için gerekli olan A vitamini, beta-karoten ve alfa-karoten içerir. Kalsiyum açısından zengin kuru üzümün güçlü kemikler ve dişler için de önemli. üzümün kalsiyum emilimine ve kemik oluşumuna yardımcı bor adı verilen bir mikro besin içeriyor. Kuru üzümün vücuda yağ olarak dönen diğer tatlılar yerine mükemmel bir alternatif. Bu küçük meyveler, kalp sağlığı, kolon kanserinin önlenmesi, vücuttan safra atılımı ve kanser hücrelerinin büyümesinin engellenmesi için de etkilidir." değerlendirmesinde bulundu.

















22.04.2019 10:34:00