Bıçak Ustalarının Kurban Bayramı Mesaisi Başladı

GÜNCEL Haber Girişi : 21 Haziran 2023 12:54
Bıçak Ustalarının Kurban Bayramı Mesaisi Başladı

Koçarlı’lı bıçak bileme ustası Alattin Çeviren kurban bıçağı mesaisine başladı.

Tıkla

 

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala gelen siparişleri yetiştirmeye çalışan bıçak ustaları ve satıcıları hummalı bir çalışma yapmaya başladı.

 

Vatandaşlar kurban kesiminde kullanacakları bıçaklarını keskinleştirmek ya da bakımını yaptırmak için işin uzmanı bıçakçılara giderken, bıçakları olmayanlar ise yeni bıçaklar alarak kurbana için eksiklerini tamamlıyorlar.

 

Koçarlı yılların bıçak bileyici, Alattin Çeviren  ve bıçak satıcısı Serdar Özen ile bıçak piyasasını konuştuk.

 

BIÇAKLAR 50 TL’DEN BAŞLIYOR

 

Sıfır bıçak fiyatları ise 50 lira ile 400 lira arasında değişiyor. Koçarlı Pazarında bıçak tezgahı açan Serdar Özen da kurban bayramı önü bıçak satışlarının biraz daha arttığını dile getirdi. Kurban kesmek için kullanılan bıçağın kaliteli ve keskin olmasının çok önemli olduğunu aktaran Özen, keskin olmayan bıçağın kurban etine zarar verdiğini söyledi.

 

Kurban bayramının bıçakçılar için umut olduğunu söyleyerek, bıçaklar hakkında bilgiler de veren Çeviren, “Bıçağın kalitesi çelik demirinden belli olur. Çin malı olan kalitesiz bıçaklar çeşitli metallerden olduğu için dayanıksız oluyor. Vatandaşlar bıçak seçimini yaparken uzun ömürlü olmasına dikkat etmelidir dedi.

 

KURBAN BIÇAĞI ÇOK KESKİN OLMALI

 

Koçarlı’da baba mesleğini sürdüren Alattin Çeviren, bıçak satışlarının, bıçak biletmek kadar yoğun olmadığını, bıçak bileten vatandaşların çoğunlukta olduğunu söyledi.

 

Yoğun mesainin başladığını belirten Alattin Çeviren, işlerinin bayrama az bir süre kala daha da hareketlenmesini beklediklerini söyleyerek, Normal günlere göre işlerimiz biraz daha hareketlendi. Ancak bayram yaklaştıkça işlerin daha bir artmasını bekliyoruz. Vatandaşımız genellikle son 3 gün bıçaklarını biletiyor. Ellerinden geldiğince insanların erken gelmelerinde fayda var.

 

Bayrama son 2 gün kala geliyorlar. Bizde de daha çok yoğunluk oluyor. Şu an çoğunlukla bıçak ve satır biliyoruz. Vatandaşlar, daha güzel bir bıçak için ne kadar erken getirirlerse o kadar iyi olur. Biz de hayvanları kestiğimiz bıçakları bilerken aceleye getirmemiş oluruz" dedi.

 

BU İŞ USTALIK İSTİYOR

 

Halkı Çin malı ürünlerden uzak durmaya çağıran Çeviren, istenmeyen sonuçların yaşanmaması için kaliteli olan yerli bıçak almalarını önerirken,  bıçak bileyicisi olarak vatandaşları bıçaklarını işinin ehli olmayan kişilere biletmemeleri konusunda uyararak, bıçak bilemenin bir ustalık işi olduğunun altını çizdi.

 

Bıçak bilemenin bir ustalık işi olduğunu ifade eden Çeviren, "Ben uzun zamandır bu işi yapıyorum. Zaten bu işi meslek edinip halen yürüten kimseler pek kalmadı. Vatandaşlarımız rastgele bıçaklarını bilettirmesinler. Bıçak biletirken dikkat edilmelidir. Bıçağın kendisini bıçakçı sananlara biletilmemesi gerekir. İşinin ehli olmayan kişi bıçağınızı bilerken ömrünü azaltır veya köreltir” diyerek uyarılarda bulundu.