Güneş balçıkla sıvanmaz

GÜNCEL Haber Girişi : 06 Ocak 2023 12:52
Güneş balçıkla sıvanmaz

Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İlker Aşkın, hakkında çıkan söylemlerle ilgili açıklama yaptı.

Tıkla

 

Başkan Aşkın, Bu arkadaşlar gittikleri yerlerde çamur at izi kalsın mantığıyla gidiyorlar. Ama  güneş balçıkla sıvanmaz. Bizim veremeyeceğimiz hesap yoktur”dedi.

 

17 Ocak 2023  tarihinde yapılacak olan Koçarlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi seçimlerine sayılı günler kala Başkan Aşkın açıklamada bulundu.

 

2017 yılında göreve geldiklerinde kooperatife ait ford minibüs olduğunu dikkat çeken Başkan Aşkın, “Bölge birliğinden izin alarak yönetim kurulu kararıyla ford marka aracı satarak bu aracımızı aldık. Bölge birliği temsilcisi oldum. Ankara’ya esnaf ve sanatkarlarımıza temsilen gidiyorum. Benim bu aracı özel olarak kullandığımı kimse görmedi göremezde.

 

Biz bu aracı esnaf ve sanatkarlarımızın hizmetinde kullanıyoruz. Dün Abdullah Başkan bu aracı evine götürmediği gibi, bizde görevi bıraktığımızda evimize götürmeyeceğiz. Burada kooperatifin zarara uğratılma gibi bir söz konusu değildir.

 

Esnaf Odası Başkanımız gittiği yerlerde bunları anlatıyormuş. Ne dedi esnaf odası seçimlerinde,“Biz bir araç alacağız. Bu araçla esnafımızın ayağına gidip fatura fişlerini toplayacağız”dedi. Kendisi o aracı alıp da hala köylere gidip fatura fişleri toplayamadı. İki dönemdir Esnaf ve sanatkarlar odasının genel kuruluna misafir olarak katılıyorum.

 

Esnaf Odası hep zararda hiç kar yaptığını görmedik. Sürekli zararla kapatıyor. Biz 2017 yılında 1 milyon 400  bin aldığımız kooperatifin parasını Şimdi 3 milyon 195 bin türk lirasına çıkardık. Diğer gelirlerimizle birlikte 7 milyona yakın paramız var”dedi.

 

YEDİRMEDİK YEDİRMEYİZ

 

2017 yılından bu yana veremeyecekleri bir hesaplarının olmadığını vurgulayan Başkan Aşkın,“2017 yılında göreve geldiğimizde kooperatifimizin 14 milyon türk lirası ortaklara verdiği para vardı. Şimdi bu rakam 130 milyon oldu. Ortaklarımızdan aldığımız kar payı yüzde bir. Biz bu payla 5 yılda kooperatifimizin parasını katlamışız. Buda kooperatifin başarılı bir çalışmasıdır.

 

15 Kasım’da Ankara’dan Türkiye genelinde bütün kooperatiflere müfettiş gönderildi. Bize de geldi. Ve denetleme sonucu bizlere teşekkür ederek ayrıldılar. Kooperatifimize topluiğne kadar rapor tutulmadı. Yemedik, yedirmeyiz. Bizim veremeyeceğimiz bir hesap yoktur. Bu arkadaşlar çamur at izi kalsın diyorlar ama  güneş balçıkla sıvanmaz”dedi.

 

ÖNCE KENDİLERİNE BAKSINLAR

 

Mal varlığı ile ilgili söylemlere de tepki gösteren Başkan Aşkın, “Kişisel olarak benimle ilgili  köye ev yaptırdı gibi bir sürü şeyler söylüyorlarmış. Dedemin mirasının içine ev yaptırmışım bunun dedikodusunu yapıyorlar. Ben kendimi bildi bileli çalışıyorum. Ayıp ayıp. Önce insanlar kendilerine baksınlar”dedi.

 

HANGİ ESNAFIN YANINDA OLDUNUZ

 

Kooperatifin kuruluş amacının  esnaf ve sanatkara kredi vermek olduğunu söyleyen Başkan İlker Aşkın, “Esnaf odasının, şoförler odasının işi ne? Esnafına hizmet etmektir. Birçok esnaf odalarında 35 TL  muhasebe ücreti alırken Koçarlı esnaf odası 70 TL alıyor. Bu nasıl esnafın yanında olmak. Hangi esnafın yanında oldunuz.

 

Cumhurbaşkanımızın talimatıyla sicile bakılmaksızın Pandemi döneminde 25 bin TL kredi verdik. Esnaf odası ne yaptı? Kapıları kapattı. Esnafının kapısını bile çalmadı. Siz köy ziyaretlerine seçim çalışmalarına gittiğinizde çamur atmayı bırakın yapacaklarınızı anlatın. Bizim esnafımız için yaptıklarımız belli, sizlerin yaptıkları da belli”dedi.

 

ŞARTLARINI YERİNE GETİREN BÜTÜN ESNAFLARIMIZ BİZDE EŞİTTİR

Hakkında söylenen, dışarıdan bir sürü esnaf kaydetti sözlerine de açıklık getiren Başkan Aşkın, “2017 yılında devletimizin esnafımıza kullandırdığı 14 milyon gibi bir kredi vardı. Bugün bu miktar 130 milyon. Yarın bu 200 milyon olacak. Diyorlar ki Aydın’dan üye kaydetti, İncirliova’dan üye kaydetti.

 

Bakın arkadaşlar bu yasayı biz çıkarmıyoruz. Büyükşehir yasasıyla bir çok kanun değişti. Adamın iş yeri Koçarlı’da ikametgahı Aydın yada İncirliova’da. Adamın iş yeri Aydın yada İncirliova’da ikametgahı Koçarlı’da. Satılar mahallesinin  yarısı İncirliova sanayisinde esnaf. İkametgahları Satılarda. Biz bu arkadaşlarımıza da 500 bin lira kredi veriyoruz. Koçarlı’daki esnafımıza da 500 bin lira kredi veriyoruz. Bizde bir havuz yok. Şartlarını yerine getiren bütün esnaflarımız bizde eşittir. Birine 500 verirken diğer esnafa 300 vermiyoruz.

 

Her esnafımız istediği kadar kredi çekmesinde şartlar eşittir. Kooperatifimizde 1965 yılından bu yana açık oy kullanılmıştır. Hüseyin Başkan, Abdullah başkanın karşısına aday olarak çıktığında 90 kişi seçimin kapalı olması için Hüseyin Yaman’a destek verdi.  Başkan Yaman seçimde salonu terk edip gittiğinde o 90 kişiyi salonda bırakıp gitti. Sahipsiz bıraktı. Biz ne olursa olsun karşımızda da olsa herkese eşit davrandık. Bizde ayrımcılık yoktur. Biz esnafımızın derdini biliriz. Bizim çocukluğumuz esnaflığın içinde geçti”dedi.

 

 

Yardımlaşma sandığı 2013 yılında kapatıldığını da söyleyen Başkan İlker Aşkın, “Yardımlaşma sandığının uzaktan yakından benimle alakası yok. Ben 2017 yılında başkan oldum. 2013 yılında TESKOMB’un talimatı ile genel kurulu kararıyla sandık kapatıldı. 

 

Sandığın 4,5 milyon olduğu söyleniyormuş, 2013 yılında kapatıldığında sandıktaki rakam 1 milyon 400  bin liraydı. Şimdi 3 milyon 195 bin türk lirası oldu. Genel merkezin belirlediği faiz oranlarıyla Bu para esnafın sigortası olarak halk bankası hesabında durmaktadır”dedi.