Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen yeni düzenleme ile birlikte, elle kesilen faturalar 1 Ocak 2026 tarihi itibariyle tamamen kaldırılıyor. Bu tarihten sonra esnaf ve işletmeler, satışlarını ya dijital ortamda fatura düzenleyerek kayıt altına alacak ya da yeni nesil yazarkasa POS cihazlarıyla belge kesmek zorunda olacak. Amaç; kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, vergi denetimlerini daha sağlıklı hale getirmek ve ticari işlemlerde şeffaflığı artırmak.
Türkiye genelinde olduğu gibi Koçarlı’daki esnafı da yakından ilgilendiren bu düzenleme, özellikle küçük işletme sahipleri arasında çeşitli soru işaretlerine yol açtı. Bugüne kadar elle fatura keserek işlemlerini sürdüren birçok esnaf, yeni sisteme uyum sağlamak için hazırlıklara şimdiden başladı.
Yeni uygulamaya göre, ürün ya da hizmet satışı yapan esnaf, müşterisine el ile düzenlenmiş bir fatura veremeyecek. Bunun yerine, e-Fatura, e-Arşiv Fatura gibi dijital sistemler üzerinden satışlarını belgelemek zorunda kalacak. Dijital sistemlere geçmek istemeyen işletmeler ise resmi onaylı yeni nesil yazarkasa cihazlarını kullanarak fiş düzenleyecek. Bu cihazlar hem Gelir İdaresi sistemine entegre olacak hem de satışların anlık olarak kayıt altına alınmasını sağlayacak.
KOÇARLI ESNAFI HAZIRLIK AŞAMASINDA
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Koçarlı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Yaman, bu değişimin önemli bir dönüşüm olduğunu ve esnafın sürece hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
Başkan Yaman yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;“1 Ocak 2026 itibariyle elle kesilen faturaların kaldırılması, ticari hayatta yeni bir dönemin başlaması anlamına geliyor. Bu karar, kayıt dışı ekonominin önüne geçmek ve işlemlerin daha şeffaf hale gelmesi açısından olumlu bir adımdır. Ancak küçük esnafımızın bu süreçte bilgilendirilmesi ve desteklenmesi çok önemli. Oda olarak esnaflarıımızı ziyaret ederek gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Onların bu sisteme en kolay şekilde adapte olabilmesi için çalışmalar yürütüyoruz.”
Yaman, özellikle teknolojiyi kullanmakta zorlanan yaşlı esnaf için eğitim ve destek projeleri planladıklarını da belirterek şöyle devam etti;“Bazı üyelerimiz bilgisayar ya da dijital sistem kullanma konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için önümüzdeki dönemde bilgilendirme toplantıları ve seminerler düzenleyeceğiz. Ayrıca yeni nesil yazarkasa almak isteyen esnafımıza da yol göstereceğiz.”
VATANDAŞ DA DİJİTAL BELGEYE ALIŞACAK
Düzenleme yalnızca esnafı değil, vatandaşları da yakından ilgilendiriyor. Çünkü alışveriş sonrası alınan fiş ve faturalar artık tamamen dijital ortamda tutulacak. Bu da tüketicilerin, alışveriş kayıtlarına daha kolay ulaşmasını ve gerektiğinde dijital belgeleri ibraz edebilmesini sağlayacak.
Uzmanlara göre, dijital dönüşüm süreci kısa vadede alışma dönemi gerektirse de uzun vadede işlemleri hızlandıracak ve hataları minimize edecek. Özellikle muhasebe işlemlerinde büyük kolaylık sağlanması bekleniyor.
Koçarlı’daki esnaf ise şimdiden hazırlıklarını yapmaya başlarken, önümüzdeki dönemde konuya ilişkin bilgilendirme çalışmalarının daha da artması bekleniyor. 1 Ocak 2026 tarihi yaklaştıkça, elle fatura kesme dönemi resmen sona erecek ve dijital belge dönemi başlayacak.



