Ayşe Teyze Ağır Engelli Değil

YAŞAM Haber Girişi : 21 Ağustos 2017 09:32
Ayşe Teyze Ağır Engelli Değil
Sosyal Yardımlaşma Vakfı Nedenlerini Açıkladı
Geçtiğimiz hafta Koçarlı Haber gazetemizin manşetinde yayınlanan "Görme Engelli Ayşe Teyzeyi Görmediler" başlıklı haberimizin ardından Koçarlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı konuyla ilgili açıklama yaptı.
Çocuk yaşlarda geçirdiği rahatsızlık ile görme yeteneğini kaybeden 59 yaşındaki Ayşe İçyer'in yüzde 88 olan engelli raporuyla bugüne kadar hiçbir şeyden faydalanamayarak sesini kimselere duyuramadığı ve yaşadığı sıkıntılarını gazetemiz sayfalarına taşımıştık.
Haberin yayınlanmasının ardından Koçarlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı konuya el atarak, görme engelli Ayşe İçyer'in durumu ile ilgili araştırma yaparak gazetemize açıklama yaptı.

RAPORDA "AĞIR ENGELLİ" İFADESİ YER ALMIYOR

Koçarlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan açıklamada Görme engelli 59 yaşındaki Ayşe İçyer'in Raporunda ağır engelli ifadesi kısmının hayır olduğu için evde bakım ve engelli maaşı alamadığını, haberin yayınlanmasının ardından raporda engellilik oranı yüzde 90 olsa hem maaş hem de bakım ücreti alacak diye bir izlenim oluştunun yanlış olduğunu, Raporda ağır engelli ibaresi yer alsaydı o zaman bakım maaşı alabileceklerini ve 2022 engelli maaşı için ise eşinin emekli olup, kızının da çalıştığı için hanenin toplam gelirinin kişi başına düşen miktarı aştığı için alamadıkları açıklandı.

EVDE BAKIM AYLIĞI KİMLER ALABİLİR?

Koçarlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfından yapılan açıklamada Evde Bakım Aylığı kimler alabilir? Ve muhtaçlık sınırı nedir sorularına yanıt verilirken, açıklamalarda şu ifadeler yer verildi. "Evde Bakım Aylığı kimler alabilir? Gelir kriterleri uygun olanlar, Bakıma Muhtaçlık kriterlerine uygun olanlar, ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu olanlar. Evde bakım ücreti almak için ilk şart gelir kriteri. Evde bakım parası almak için kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının geliri, bu kişi sayısına bölünür. Kişi başına düşen gelir net asgari ücretin 2/3'ünden fazla olmamalıdır. Kişi başına düşen gelir 01.01.2017'den sonra 1270.75 TL'nin 2/3'ü olan 847.17 TL'den fazla olmamalıdır. Bu hesaplamada Asgarş Geçim indirimi (AGİ) öncesi netine göre hesaplanmıştır. Hane halkının net geliri taoplanır hane halkının sayısına bölünür. Sağlık Kurulu Raporunda Evde bakım maaşı almak için ikinci ve üçüncü şart tam teşekküllü bir hastanenin bakıma muhtaçlık kriterine uygun olarak,sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az yüzde 50 olan ve "AĞIR ENGELLİ" bölümünde "EVET" yazan rapor gerekmektedir" denildi.

MUHTAÇLIK SINIRI NEDİR? 

2022 engelli maaşı için ise muhtaçlık sınırı ile ilgili bilgide muhtaçlık sınırı nedir sorunun cevabı verilirken, açıklama şu şekilde yapıldı, "yasa koyucu muhtaçlık sınırını şu şekilde açıklamış; Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış ya da nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak kaydıyla, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlanması mümkün olmayanlardan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına verilir. Daha anlaşılır bir ifadeyle 2022 engelli maaşı almak için hane gelirinin asgari ücetin 1/3'ünü geçmemesi gerekmekte ki, oda 2017 yılı için 423 TL yapmaktadır. Yani engelli maaşı almak için hane gelirinizin 423 TL'yi geçmemesi gerekmektedir" denildi


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.