Bitki çayları kış aylarında şifa kaynağı

GÜNDEM Haber Girişi : 18 Şubat 2019 10:23
Bitki çayları kış aylarında şifa kaynağı
Kış aylarının etkisini çok yoğun gösterdiği şu günler sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Böylelikle kış ayları birçok hastalık ile baş etmemiz gereken bir dönem olabiliyor.

Uzmanlar, karşılaşılan kış mevsiminden kaynaklı rahatsızlıkların doktor muayenesi yanı sıra bitki çaylarının da desteğiyle hafifletilebileceğine dikkat çekiyor.

Tıkla


Çünkü bitkilerin gerek vücut sağlamlığını kazandırma, gerekse vücudun ihtiyacı olan vitaminleri karşılama gibi özelliklerinin bulunması insan sağlığı üzerindeki değerini arttırıyor. Uzmanların, kış aylarında özellikle tüketilmesi gerektiğini söylediği 10 bitki çayı türü şöyle:


Ihlamur: Grip ve nezleye karşı korunma sağlamak için ve vücut direncini artırmak için ıhlamur çayı her zaman en çok tüketilen kış çaylarının başında gelir. Düzenli olarak ve sıcak tüketildiğinde öksürüğe neden olan bakterilerin ve mikropların vücuttan atılmasını sağlar. Kış aylarında çok üşüyen bir yapıya sahipseniz ıhlamur içmenizde fayda var.


Adaçayı: Adaçayı boğaz ağrısı ve yanmasına karşı oldukça yararlıdır. Kış aylarında adaçayını evden eksik etmemekte fayda var çünkü C vitamini ve antioksidan içeren adaçayı bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu korumaya almak konusunda oldukça etkilidir. Boğaz ağrısına karşı bir miktar bal eklediğiniz sıcak adaçayı size iyi gelecektir.


Zencefil Yaprağı Çayı: Özellikle kış aylarında zencefil yaprağı çayı tüketilmesi insanları hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmektedir. Bal ve limon ilave edilerek daha iyi bir karışım haline getirilebilen zencefil çayı mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılabilir.


Ekinezya Çayı: Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ekinezya çayı tüketebilirsiniz. Bu çayın içerisinde daima iyi rol üstlenmekte olan karışım maddeleri bulunmaktadır. Bundan dolayı da boğaz ağrısına ve kuru öksürüğü geçirmekte büyük rol oynamaktadır.


Kuşburnu Karışım Çayı: Kuşburnu, doğal bir antioksidandır. C vitamini açısından zengin olan kuşburnu çayı, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça faydalıdır. Günde içeceğiniz 2-3 fincan kuşburnu çayı soğuk algınlığının daha çabuk geçmesinde etkilidir.


Melisa Çayı: Yorgun, mutsuz ve hoşnutsuz hissettiğiniz anlarda, bir bardak melisa çayı ile enerjinizi yükseltebilir ve daha iyi hissedebilirsiniz. Melisa çayı konsantrasyonu arttırır ayrıca melisa çayının özellikle uyumadan evvel içilmesi uykuya daha erken dalınmasını ve uyku esnasında vücudun rahatlamasını sağlamaktadır.


Papatya Çayı: Strese iyi gelen, sakinleştirici etkisi bulunan papatya çayı kış aylarında en çok yaşanan boğaz ağrısı sorununu hafifletir, öksürüğü azaltır. Ayrıca papatya çayı insanların sindirim sistemlerinde rahatlamaya yol açmaktadır. Papatya çayı ağız içinde oluşan iltihaplara karşı da etkilidir.


Nane Çayı: Terlemeyi arttırarak ateş düşürmek için kullanılabilen nane çayı sindirim sistemi için de faydalıdır. Mide yanmalarına da iyi gelen nane çayı mide bulantısını geçirmek için de tercih edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken kişinin reflü hastalığının ve sık sık mide ekşimesi probleminin olmamasıdır. Nane çayı bu sağlık problemlerini arttırabilir.


Tarçın Çayı: Tarçın çayı adet öncesinde ya da sonrasında oluşan ağrıları hafifletmek için, mide rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları, ishal için tercih edilebilir. Bu çay soğuk algınlığı belirtilerini azaltır, antibakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. İnsanların hastalandıktan sonra ki zorlu günlerini geçirmesine neden olan boğaz ağrılarının belki de en büyük ilacı olmaktadır.


Karanfil çayı: Karanfil çayı da tıpkı tarçın gibi ağız ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Antioksidan olan karanfil şişkinliği alır, kan dolaşımını hızlandırır, sindirimi düzenlemekte etkilidir. Diş eti acısı ve diş ağrılarını rahatlatır.


 







 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.