Fırıncılar ekmeğe zammı destekledi

GÜNDEM Haber Girişi : 17 Aralık 2018 09:52
Fırıncılar ekmeğe zammı destekledi
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği değişikliği ile kepekli ve tam buğday ekmekleri de dahil olmak üzere ekmeklerin en az 200 gram ağırlıkta olacağını duyurdu.

Koçarlılı fırın işletmecileri ekmekte yapılacak olan gramaja bağlı fiyat ayarını değerlendirdi.

Tıkla


Fırıncılıkta maliyetin yüksek olduğunu ve bu maliyetlerin altından kalkabilmek için ekmek fiyatlarının yükselmesi gerektiğini savunan Koçarlı Ekmek Fırını işletmecisi Abdullah Arıcı, “Ekipmanlarda çıkabilen arızalar, çalışan sigortaları, vergiler, dağıtımda kullandığımız araçlar gibi maliyetler göz önüne alındığında fırıncı hiç kazanmıyor. Bir de büyük arıza olduğu zaman daha fazla zarar ediyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle zam olması lazım” dedi.


“EKMEK DEĞERİNDE SATILMIYOR”


Koçarlı Ekmek Fırını işletmecisi Abdullah Arıcı “Kepekli ekmeği poşete değil,  jelatine koymak istiyoruz daha sağlıklı olsun diye. Çünkü jelatinde daha iyi dayanıyor. Kepek ekmeğinin tüm maliyetlerini hesapladım, 50 kuruş fazla satmam lazım. Bir çuval un birkaç ay önce 70 TL’ye satılıyordu. Şimdi 100 TL’ye satılıyor. Ekmek değerinde satılmıyor, değerinde satılması lazım” diye konuştu.


“EKMEĞİN ZAMLANMASI LAZIM”


Belediyenin halk ekmeğine kıyasla kendi ürettikleri ekmeğin daha kaliteli olduğunu söyleyen Arıcı, “Şu an bizde 250 gram ekmek, 1,25 TL yani kilosu 5 TL. Ama maliyeti düşünüldüğünde 250 gram ekmek 1,50 TL olmalı. Zaten o para direk bizim elimize kalmıyor. 90-95 kuruşu bakkala veriyorum. Koçarlı’nın uzak köylerinde de her gün götürüyorum.  Büyükşehir Belediyesi halk ekmeği her gün götüremez.  Halk ekmek tek bir yere getiriliyor ve tek kişi satıyor, ekmek gramajı daha düşük. Vergiden de muaflar.  Yani bizim sattığımız ekmeğin zamlanması lazım” dedi.


Ekmek gramajlarını düşürmeyi istemediklerini belirten Arıcı, “Bizim ekmeğimiz fabrikasyon değil, tamamen doğal, katkısız ve kaliteli üretimle elde ediliyor. Ekmek taban gramajı 200 gram olunca biz yine de 250 gram üretmeyi düşünüyoruz. Fiyatı da buna bağlı olarak yükseltmek zorundayız. 250 gram ekmeği 1,50 TL’ye satmış olacağız” ifadelerini kullandı.


 “MALİYETLER ÇOK YÜKSEK”


Koçarlı’da üretim ve satış yapan Boylular Ekmek ve Unlu Mamuller işletmecisi Harun Boylu da, maliyetlerin yüksek olduğunu ve ekmeğe zam yapılırsa maliyeti kurtaracaklarını paylaştı.


Simit, poğaça gibi gramaj bazlı işçilik isteyen yan ürünlerle maliyeti kurtarabildiklerini ancak yan ürünler üretmeyen sadece ekmek çıkaran fırın işletmelerinin bu maliyeti karşılayamadıklarını belirten Harun Boylu, fırıncıların maliyetlerinin azaltılması için vergiden arındırılması ya da fırıncılara satılan ham maddelerde maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini savundu.


Kaliteli işçilik için otomatik kürekle yani robotla üretim yaptıklarını ve bu sayede maliyeti de aza indirdiklerini ifade eden Boylu, “Önce 40 TL’lik maya şimdi 65 TL oldu, 70 TL’lik un en az 100- 110 TL oldu. Sektör 30 yıldır hiç bu kadar kötü olmamıştı. Gramajlar düştüğünde biz de 200 grama düşüreceğiz. Rakiplerimizle eşit şartlarda kalabilmemiz için piyasa şartlarında üretim yapmamız gerekli. Ekmek 3 TL de olsa kaymağını bakkal yiyor, hiçbir emeği yok. Bakkal 70 kuruşa kadar kazanırken fırıncı 10 kuruş kazanıyor. Temennimiz vergi ve maliyetlerin düşürülmesi” dedi.


“DOLARDAKİ DÜŞÜŞ VERGİ VE MALİYETLERE YANSIMALI”


Dolardaki düşüşün ham madde fiyatlarına yansıtılmadığından yakınan Boylu, “Dolarda ciddi ve ani bir yükselme yaşandı, sonra tekrar düştü ancak ham maddelerde ve vergilerde her hangi bir düşüş yapılmadı. Dolardaki düşüşü ham maddeye yansıtmadılar. Fabrikaların yetkililer tarafından denetlenmesini istiyorum. Bu düşüşe kim engel oluyorsa gereği yapılmalı. Bizim girdi-çıktılarımız belli. Maliyeti arttıran sebepleri bulsunlar” şeklinde konuştu.















Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.