Balık avı yasağının kalkmasıyla birlikte, tezgahlar balıkla doldu, taştı, fiyatlar ise düştü.
Hamsi 15 TLden 10 TLye, Çupra 40 TLden 30 TLye, Levrek 35 TLden 30 TLye, Barbun 50 TLden 40 TLye, Sardalya 20 TLden 10 TLye kadar indi ve her çeşit balık tezgahlarda yerini aldı. Balıkçıların da tüketicilerin de yüzü gülerken halkın ilgisi balığa doğru kaymaya başladı.
Yaklaşık 3 ay boyunca devam eden avlanma yasağının ardından,2019- 2020 balık avı sezonu 1 Eylül gecesi başladı avlanmak için denize açılan balıkçılar, yasağın sona ermesi ile birlikte ilk ağlarını denize attı.
KOÇARLI BALIKLA DOYACAK
Sezonun ilk avıyla her çeşit balık da Koçarlıdaki Hancı Balık Ekmekteki tezgahlarda yerini aldı. Geçen aylarda av yasağı nedeniyle el yakan balık fiyatları düşüşe geçerken, vatandaşlar da balığa ilgi göstermeye başladı.
Koçarlıda bir gecede, Hamsi 15 TLden 10 TLye, Çupra 40 TLden 30 TLye, Levrek 35 TLden 30 TLye, Barbun 50 TLden 40 TLye, Sardalya 20 TLden 10 TLye kadar indi.
Balıkçılar balık bolluğundan memnun olurken, tüketicilerin de yüzü düşen fiyatlarla güldü. Koçarlını tek balık satıcısı ve pişiricisi Hancı Balık Ekmek Sahibi Ahmet İstek "Sezon açılmadan önce sardalyanın kilosu 30 - 40 TLlere kadar çıktı bugün ise kilosu 15 TL'ye düştü. Sardalya da ve hamsi tüketimin çok fazla artacağını düşünüyoruz. Dün sardalyayı ve hamsiyi alamayan vatandaşlar bugün satın alabilecekler. İsterlerse de biz temizleyip pişiriyoruz. Her balıkta düşüş yok ancak bazı balıklarda ciddi düşüşler oldu. Hamsi elimizde çok az vardı dünden itibaren tezgahlarımızda yerini aldı. Bizler de sezonun açılışını yaptık. Yazın satışlarımız durgun oluyor ancak av yasağının kalkmasıyla birlikte satışlarımız giderek artıyor. Bu yasağın kalkmasıyla birlikte müşterilerimiz ve tüketim artıyor dedi.
'HAMSİ VE SARDALYA TÜKETME ZAMANI'
Balık sezonunun açılmasıyla satışların arttığını belirten balıkçı Ahmet İstek, "Fiyatlarda büyük bir düşüş var. Artık balık sezonu başladı. Bereketli olur inşallah. Fiyatların düşmesiyle birlikte satışlarımız daha da arttı. Şu anda tam hamsi ve sardalya tüketme zamanı. Neredeyse Her gün İzmir Balık halinden aldığımız taze balıkları müşterilerimize sunuyoruz. Onlarla birlikte bizim tezgahlarımız da zenginleşti" diye konuştu.
KOÇARLILILARIN TERCİHİ HAMSİ, SARDALYA VE ÇİPURA
Koçarlılıların en fazla hamsi, sardalya ve çipura balıklarını tercih ettiğini paylaşan İstek, balığın mevsiminde daha taze ve lezzetli olduğunu söyledi.
Balıkların hangi yöntemle pişirilince daha lezzetli olacağını da paylaşan Hancı Balık Ekmek işletmesi sahibi Ahmet İstek Hamsi, mısır unu ve normal unla karıştırılıp tavada az yağda veya tencerede bol yağda kızartılarak pişirildiğinde daha lezzetli olur. Çipura da ister fileto olarak ister bütün olarak tüketilebilir; ızgarada, yağda kızartılarak veya fırında pişirilerek tüketilirse çok lezzetli olur dedi.
HERKES İÇİN ÇOK FAYDALI
Kullandığı yağı bir daha kullanmadığına ve temiz bir ortamda çalıştığına dikkat çeken İstek, sardalyeyi pişirirken de kılçığını alarak pişirdiğini söyledi. Balığın toplumun her kesimi tarafından tüketilebileceğini,vatandaşın ekonomik düzeyi ne olursa olsun herkesin balıktan faydalanabileceğini dile getiren İstek, Balık her kesimden ve her yaştan kişinin yemesi gereken, omega 3 bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağı. Çocuklardan tutun yaşlısına kadar bol bol balık tüketilmeli. Sağlıklı olmasının yanı sıra balık hem ekonomik hem de zaman açısından pratik bir yemek. Çalışan kişiler genellikle evlerine balık alıp gidiyor ya da balığı pişirterek götürüyorlar ifadelerini kullandı.