Isınma Telaşı Başladı

YAŞAM Haber Girişi : 02 Ekim 2017 13:07
Isınma Telaşı Başladı
Kış aylarına adım adım yaklaşılırken Koçarlı'da odun kömür satışları hızlanmaya başladı


Tıkla

Uzmanlar kömür alınırken kalorisi yüksek kömürlerin tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunurken, kömür satıcıları ise talepleri karşılamak için hazırlıkları çoktan tamamladı.


Uzun yaz döneminin ardından kış mevsimine sayılı günler kaldı. Yaz mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle ve zamsız fiyatlar ile yaz aylarında başlayan odun kömür satışlarının fiyatlarda artış göstererek kış mevsiminin sonuna kadar hareketli geçmesi bekleniyor.


Fiyatlarda ekim ayı sonuna doğru artış bekleyen kömür satıcıları "Şu anda sobalık kömürün fiyatı bir torbası 10 TL'ye satılıyor. Geçen yıl bu fiyat 9 TL idi. Kaloriferlik kömürlerin fiyatları ise tonu 700 ila 800 lira arasında değişiyor. Sobalık odunun fiyatı ise kalitesine göre meşe odunu tonu 600 TL, Çam odunu tonu ise 500 TL arasında değişiyor. Fiyatların bu ayın sonuna doğru artmasını bekliyoruz. Bu sene yaz mevsiminin uzun sürmesi sezonun erken açılmasını engelledi" dedi.


Kış mevsimi ve soğuklar bastırmadan, ısınma ve yakacak hazırlıklarına başlandığını belirten, odun kömür satıcısı Özgür Kale, fiyatların uygun olduğunu, geçtiğimiz yıla göre değişiklik göstermediğini ancak bu ay içerisinde zam beklediklerini ifade etti.


Bu yıl kömür fiyatlarında geçen yıla oranla bir değişiklik olmadığını odun ve kömür fiyatının sabit kaldığını belirten odun ve kömür satıcısı Özgür Kale, "Odun ve kömür satışlarımız her geçen gün artarak devam ediyor. İlçemizde doğal gaz olmadığı için ve kaloriferli evlerin az olduğu için odun kömür sobaları kullanan vatandaşlar kış hazırlığı yapıyorlar.


BAKANLIK ONAYLI KÖMÜRLER ALIN


Koçarlı'lıları kömür alırken dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyaran odun kömür satıcısı Özgür Kale, "Sizi ısıtanın kömürün kütlesi değil kalorisi olduğunu unutmayınız. Kalorisi düşük 2 bin kilogram kalitesiz kömür yerine kalorisi yüksek bin 200 kilogram kömürle ısınmanız mümkündür. Kalorisi düşük kömür pahalı kömürdür. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız kömür alırlarken nemli olmamasına dikkat etmeliler.  Yine kömür alınırken torbasının yırtık olup olmadığına dikkat edilmeli ve kömür alınırken kesinlikle bakanlık onaylı kömürler alınmalı" şeklinde konuştu.


SOBALARDA GÖRÜCÜYE ÇIKTI


Sonbaharın gelişi ve havaların yavaş yavaş soğumaya başlaması ile birlikte farklı şekil ve modeldeki sobalar da satışa çıktı.


Soba satıcıları çeşit çeşit her bütçeye uygun sobaları görücüye çıkartırken satışlarda pek bir hareketlilik olmadığını dile getiriyorlar.  "Herkes bütçesine göre soba alıyor" diyen satıcılar soba satışlarında yoğunluğunun Kasım ve Aralık aylarında daha çok artmasını beklediklerini söyleyerek, "Kış geliyor herkes hazırlığını yapıyor. Her model ve her bütçeye göre soba var. Soba fiyatları bütçeye göre 50 ila 300 liraya kadar var. Herkes bütçesine göre soba alıyor. Uyumayan sobalar, kömür sobaları, odun sobaları gibi çeşitli sobalarımız var. Halk bütçesine göre soba almaya başladı" dediler.













Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.