Kaliteli Pamuk İçin Tebliğ Yayınlandı

EKONOMİ Haber Girişi : 02 Ekim 2017 12:31
Kaliteli Pamuk İçin Tebliğ Yayınlandı
Koçarlı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Pamuk toplama makinesi ile pamuk hasadında kalitenin ve verim kayıplarının en aza indirilmesini sağlamak amacıyla yayınlanan tebliğ duyurusunun yaptı.

Yayınlanan tebliğde Pamukta Makineli Hasadın Neden Olduğu Kayıplar En Aza İndirilmesi amaçlanırken, Tebliğin amacının, il tarımında önemli bir yere sahip, tekstil sanayinin ana maddesini oluşturan, yetiştirilmesi büyük emek, zaman ve teknik bilgi gerektiren, kalite yönünden dünya sıralamasında her zaman ilk sıralarda yer alan Aydın Pamuğu'nun zamanında, amacına ve tekniğine uygun, az kayıplarla hasadını yapmak olduğu belirtildi.

Tıkla


Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 13.06.2017 tarih ve 70390991-155.01.E.1468495 sayılı " Pamuk Toplama Makinası İle Hasatta Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı'na dayandırılarak hazırlanan Aydın İli Mülki Hudutları Dahilinde Makinalı Pamuk Hasat Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesiyle İlgili Valilik Tebliği (Tebliğ No:2017/13) 25 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanmıştır. Tebliğde belirtildiği üzere; Aydın İli Mülki hudutları içerisinde yapılacak pamuk hasadı sırasında pamuk toplama makinası sahipleri ve operatörleri müsaade edilebilir hava nem oranı olarak belirlenen % 70 ve üzerinde toplama yapmayacaklardır. 2017 yılı için Aydın İli Mülki hudutları içerisinde pamuk toplama makinası sahipleri ve operatörleri tarafından yapılacak hasat sırasında ürün kayıp oranı % 3 ü geçmeyecektir. Pamuk toplama makinesinde araç takip özellikli, ısı-nem uyarı göstergesi olan havanının nisbi nemini ölçen cihazın bulundurma zorunluluğu vardır. Bu cihazı bulundurmayan pamuk toplama makinaları hasatta çalıştırılmayacaktır. Pamuk alımı yapan tüccarlar, kooperatifler ve çırçır fabrikaları belirlenen nem oranından fazla (Kütlü pamuk üzerinde % 12) miktardaki nemli pamukların alım satımını yapamayacaktır" ifadelerine yer verildi.


DENETİMLER YAPILACAK


Koçarlı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklama da Ayrıca tebliğde uyulması gereken kurallar ve bulundurulması gereken belgeler ve malzemeler ayrıntılı olarak bildirildiği, tebliğle ilgili duyuruların İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından yapıldığı, İlgili Tebliğ çerçevesinde Koçarlı da kurulan Kütlü Pamuklarda Kaliteyi Koruma Komisyonunun çırçır fabrikalarında denetimlerine başladığı belirtildi. 


İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik personelleri tarafından ise pamuk hasadı süresince mesai mevhumu gözetmeksizin kontroller devam edeceği ifade edildi.

 







Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.