Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, ilçede pamuk üretimi yapan çiftçileri tarlalarında ziyaret ederek pamuk hasadına katıldı.
Pamuk üreticisi ile Silajlık Mısır Üretimi yapan çiftçilerin sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla Koçarlı-Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Yağan ile birlikte tarlalara inen Koçarlı Kaymakamı Fırat Çelik, çiftçileri sıkıntılarını dinleyerek, hasat sezonunu hakkında bilgiler aldı.
Kaymakam Çelik, pamuk tarlasında Pamuk Toplama Makinesinin direksiyonuna da geçerek, operatörü ile birlikte pamuk hasadı yaptı. Daha sonra hasadı işin uzmanına bırakan Kaymakam Çelik, Koçarlı-Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan ile birlikte pamuk toplama makinesinin üzerinde pamuk hasadını izledi.
"DAHA İYİ VERİM BEKLİYORUZ"
Pamuk toplama makinesinin üzerinden inen Kaymakam Çelik ve beraberindekiler, tarlada incelemelerde bulunarak, pamuk üreticisinden bilgiler alırken, makineli pamuk hasadının verimi üzerine değerlendirmelerde bulundular.
Koçarlı ovasında makineli pamuk hasat yapan bir çiftçinin tarlasında incelemelerde bulunan Kaymakam Çelik "Türkiye'nin bereketli topraklarından Koçarlı'da geçtiğimiz yıllara göre daha iyi ürünler ve daha iyi verim almayı bekliyoruz. Pamuk hasadının tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi.
Pamuk hasadının ardından Silajlık Mısır Üretimi yapan çiftçileri de mısır tarlalarında ziyaret eden Kaymakam Çelik, üreticilere ve hasatta çalışanlara kolay gelsin dileklerinde bulundu.
NEDİM KAPLAN "FAYDALI BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİK"
Koçarlı-Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan, Kaymakam Fırat Çelik ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Yağan ile birlikte hasat yapan çiftçilere yaptıkları ziyaretin faydalı olduğunu ifade ederek, "Kaymakam bey ile daha önceden planlanmış bir ziyaretimizdi ancak şartlar uygun olmamıştı ve sezon bitimine denk geldi. Kaymakamımızın Fırat Çelik bey, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Edip Yağan ile birlikte araziye indik. Genel olarak arazide ne tip bir ziraat uygulandığını, sulamanın ne şekilde nerelerde yapıldığını, insanların hasat dönemindeki memnuniyetini ölçmek için çiftçilerimizle görüşmeler sağladık. Pamuk hasadı yoğun olduğu için makineli hasat yapan çiftçilerimizi de ziyaret ettik. Tarım müdürlüğümüz kontrollerini de yaptılar. Çiftçilerimizle görüş alışverişinde bulunduk. Silaj ekimi yapan çiftçilerimiz ile de görüştük. Silaj ekimi de gayet iyi. Genel olarak bölge üzerinde üretim yapan çiftçilerimizin neler ürettiklerini. Fiyatlardan memnun olup olmadıklarını, nasıl bir sezon geçirdiklerini çiftçilerimizin ağzından birebir duymuş olduk. Güzel ve faydalı bir gezi olduğu kanaatindeyim" dedi.
1 DEKARDA 600 KİLO VERİM VAR
Koçarlı-Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan arıca, Sulama sezonunu verimli bir şekilde her hangi bir aksaklık olmadan geçirdiklerini de belirterek, "Aşırı sıcaklardan ve yüksek düzeydeki hastalık ve zararlılardan dolayı çok ilaçlama yapıldı bu sezon. Yüksek sıcaktan dolayı da terlemeyi kapattığı için de yapılan ilaçlamaya cevap vermedi. Hasatta bir gecikme var. Ama ortalama verimlere baktığımızda 1 dekar alandan 400 ile 600 kilo arasında bir verim var. 600'ü aşan alanlarda var ama bu istisna bizim genele bakmamız lazım. önemli olan pamuğun bir an önce hasada gelmesi ve ilaçlamanın iyi çalışması, havaların iyi gitmesi gerekiyor. Pamuk hasat sezonu bu yıl uzun olacak. Kasım 15-20'sine kadar pamuk hasadı devam edeceğe benziyor. Arkadan ise buğday ekimi başlayacak. Hastalık ve zararlıların fazla tahribat yaptığı alanlarda verim düşük ilaçlamayı doğru ve zamanında yapan çiftçilerimizin verimleri ise gayet güzel. Biz bunu arazide de görüyoruz. İlk baştaki tespitlerimiz bu şekildeydi dalgalı verimler olacaktı. Pamuk bitkisi ve fiyatlar gayet iyi. Borsa fiyatları 2.8 ? 2.9 bandında. Destekleme de 80 kuruş oda iyi. Eğer çiftçimiz iyi bir verim alırsa güzel bir sezon geçirmiş olacak. Temennimiz fiyatların daha da yukarı yönde gitmesi. 2 ay önce fiyatlar daha yüksek seviyelerde 3.2 ? 3.3 bandındaydı. Rekoltenin düşüklüğü kesin ancak verimin fiyatlara yansıyacağını düşünüyoruz. Hastalık ve zararlılardan fazla etkilenerek mağdur ve az üretim yapabilen çiftçilerimizin geliri bu yıl düşecektir. İnşallah önümüzdeki yıl daha iyi bir sezon geçiririz" şeklinde konuştu.