Düğün Sezonun Açılması Konfeksiyoncuların yüzünü güldürürken, evlenecek olan kızların gelinlikten sonra rüyalarını süsleyen Bindallıların ise satışları arttı.
Özellikle köylerde daha ihtişamlı geçen düğünler esnafın yüzünü güldürürken, genç kızlar kına gecelerinde geleneksel bindallı kıyafetlerinden vazgeçmiyor. Birçok gelin bir geceliğine de olsa bindallı kıyafeti satın alıp Osmanlı Hanedanlarında olduğu gibi düğün yaparken, ekonomik durumu iyi olmayanlar ise kiralık bindallılarla kına gecelerini mutlu bir şekilde geçiriyorlar.
Gelinlik yaşına gelmiş genç kızların son zamanlarda Yöresel ve geleneksel kıyafetlerin yeniden moda haline geldiğini belirten vatandaşlar,1950'li yıllardan sonra unutulmaya yüz tutan bindallı kıyafetlerin tekrar hatırlandığını söylediler.
Geçmişi çok eskilere dayanan ve tel kırma, saten, ipek veya kadife üzerine gümüş telle işlenmiş, el emeği bindallı kıyafetlerin genç kızların yeniden gözdesi olduğunu belirten konfeksiyoncu Turan Pazarçeviren "Eski tarz, el işi kıyafetler günümüzde yeniden gençler tarafından tercih edilmeye başlandı. Kına gecelerinde ve düğünlerde artık genç kızlar ve düğün sahibi anneler, özel tasarlanmış yeni yapım bindallıları satın alıyorlar. Her birinin ayrı bir güzelliği olan eski bindallılar, geleneksel kültürümüzün yaşatılması anlamında büyük bir görevi yerine getiriyor. Bindallıların fiyatı ise her modele göre değişiyor" dedi.
HER BÜTÇEYE GÖRE MODEL BULMAK KOLAY
Kına gecelerinde gelinlerin vazgeçilmez kıyafeti olan Geleneksel tanımı ile genellikle kadife ve benzeri kumaşlardan imal, üzeri muhtelif süsler ve kabartmalar ile işlenmiş bindallılar günümüzde kınalık olarak popüler kültürümüzün içerisine yerleşti. Her sezon birbirinden renkli, her biri diğerinden daha alımlı bindallı modelleri gelinlik çağa gelmiş kızlarımızın beğenisine sunuluyor.
Geçmişi Osmanlı'ya dayanan bindallı günümüzde neredeyse her kına gecelerinde karşımıza çıkıyor ve kına gecelerinin vazgeçilmezi oluyor.
Koçarlıda Konfeksiyoncu esnafı Turan Pazarçeviren yaptığı açıklamada düğün sezonunun açılması ile bindallı satışlarında yükselme olduğunu belirtti. Özellikle ramazan ayından sonra satışların artığına dikkat çeken Turan Pazarçeviren "Ramazan ayı sonrası düğün sezonu daha da açıldı. Bindallı,abiye ve sünnetlik satışlarımız arttı. Okullar açılana kadar bu ilgi devam eder. Vatandaşlardan ekonomik ürünlere talep daha fazla vatandaşın alım gücü azaldı eskisi gibi değil ülkenin ekonomik şartları orda ondan dolayı alım gücü zayıf herkes bütçesine göre alış veriş yapıyor herkesin tercihi kararı o yönde gidiyor" dedi.
TEL KIRMA RAĞBET GÖRÜYOR
Kına gecelerinde gelinlerin giydiği bindallı modellerinde en çok tel kırma modelinin satıldığını ifade eden konfeksiyoncu Turan Pazarçeviren, "Bizde Tel kırma ve saten modeller var. Pamuklu olan modeller pek rağbet görmediği için satmıyoruz. En çok rağbet gören ve genç kızlarımızın beğendiği bindallı tel kırma bunun yanında saten satışları da oldukça yoğun. Düğün sezonunun açılmasıyla özellikle bindallı başta olmak üzere abiye ve sünnetliklere de talepler oldukça fazla" dedi.
BİNDALLI GELENEĞİ NEREDEN GELİYOR
Eğlence ve hüznün bir arada yaşandığı kına gecesi en köklü geleneklerimiz arasında yer alıyor. Kına yakılırken gelinin giydiği bindallı,modelleri ve işlemeleri ile de hem farklı zevklere hem de farklı tarzlara hitap ediyor.
Kına gecelerinde gelinler tarafından tercih edilen bindallı nedir, bu gelenek nereden gelir? Bindallı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizin için derledik.
Türk tarihinin eski devirlerinden beri var olan bindallı eski tarihlerde hanımların günlük giyimi iken, şimdi dekoratif kesim kolları,kabarık eteğiyle, ışıltılı kumaşları ve taşlarıyla, tacıyla, kemeriyle kına gecelerinin vazgeçilmez kıyafeti oldu.
Kına gecesi, gelin kızların evlenmeden önce evlerinde geçireceği son geceyi kutlamak ve ailelerine veda etmek amacıyla yapılan, kökeni çok eski dönemlere dayanan ve hala ilk günkü popülerliğini koruyan bir gelenektir. Bu özel gecenin en önemli anları ise kınanın yakıldığı ve misafirlerin gelinin etrafında şarkılar söylediği o duygusal dakikalardır. İşte bu özel anlarda gelinler üzerlerinde renk renk, desen desen bindallılar taşırlar. Peki bindallı nedir,bindallı geleneği nasıl doğmuştur?
Bindallı, kökeni Osmanlı dönemine kadar dayanan ve günümüze kadar orijinal haliyle gelmiş bir giysi. O dönemde bindallı, gelin tarafından önce kendi düğününde gelinlik olarak, sonra da başka düğünlerde elbise olarak giyilirmiş. Aslında şekil olarak kaftana benzeyen bindallı, genellikle üzerinde çiçek, dal ya da yaprak motifleri taşır ve ayaklara kadar uzanır. İpekli,kadife ya da atlas kumaştan dikilebilen bindallı genelde kırmızı olarak tercih edilse de son yıllarda farklı renkler ve modeller de sıkça karşımıza çıkmakta. Artık bindallılarda da maviler, yeşiller, morlar; ya da prenses kesimler ve kuyruklu modeller görebilmek mümkün.
Geleneksel olarak üretilen bindallılar uzun bir emeğin sonucunda ortaya çıkıyordu. Çünkü giysinin üzerindeki tüm işlemeler sırma tel ile bir usta tarafından tek tek işlenirdi, bu yüzden de bindallıların pahalı olması kaçınılmaz oluyordu. Ancak son yıllarda gelişen teknikler sayesinde sırma tel kadar zarif duracak ince altın ya da gümüş rengi desenler, daha uygun maliyetlerle bindallıların üzerine işlenebilecek hale geldi. Yine de geleneksel tel ile işlenmiş bindallı isteyenler, çeşitli yerlerden kiralama veya satın alma imkanı bulabilir.
Bindallıyı giydikten sonra altına nasıl bir ayakkabı tercih edeceğimiz de giysimizi tamamlamak açısından oldukça önemli. Tabii ki bindallımızın hakkını verecek ve uyumlu tarzda bir model tercih etmeliyiz. Bindallının kumaşına uygun, benzer motifler taşıyan topuklu terlikler, gelinler tarafından en çok tercih edilen modellerden. Bunlara ek olarak bazı gelinler rahat olmak amacıyla düz tabanlı bindallı ayakkabılarını tercih edebiliyor ya da beğendikleri bir model babeti kendileri süsleyerek kına gecelerinde kullanabiliyorlar.
Fiyatlari nekadar acaba