Koçarlı’da balık sezonu kapanmıyor

GÜNDEMHaber Girişi : 22 Nisan 2019 10:12
Koçarlı’da balık sezonu kapanmıyor
1 Eylül’de açılan balık avı sezonunun, 15 Nisan‘da tekrar balık avı yasaklarının gelmesiyle akıllara “Balık sezonu kapanıyor mu?” soruları gelmeye başladı.

1 Eylül’de açılan balık avı sezonunun, 15 Nisan‘da tekrar balık avı yasaklarının gelmesiyle akıllara “Balık sezonu kapanıyor mu?” soruları gelmeye başladı. Balık avı sezonunun kapanmasının balık taleplerini ve fiyatlarını nasıl etkileyeceği konularına Koçarlı’nın ilk ve tek balıkçısı Ahmet İstek açıklık getirdi.

Tıkla


Balık avı sezonunun kapandığını ve sezonun her yıl aynı tarihlerde kapanmasının nedenini açıklayan Ahmet İstek, “Balık avı yasağı başladı, donuk hamsi ve sardalye satılıyor ve daha tazesi artık yok. Gürcistan hamsisi geliyor o taraflardan, ama Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizlerinden getirmek artık yasak.  Yaz geldiği için balık tüketimi azalıyor ister istemez. Bu mevsimde balıklar yavrulama dönemine geçtiği için de ekolojik düzeni sağlamak adına, balıklar da çoğalsın diye av yasağı başlıyor” dedi.


FİYATLAR BİR SÜRE AYNI KALACAK


Sezonun kapanmasına rağmen balık fiyatlarında ani bir artış yapmayacağını, bir süre balığı sezon fiyatıyla satmaya devam edeceğini açıklayan İstek, “Biz Hancı Balık Ekmek olarak hamsi ve sardalyede stok yaptık,ramazanda balık tüketimi ve talep nasıl olur bilmiyoruz. İnsanları da fazla zorlamak istemiyoruz ekonomik krizden dolayı, o yüzden aynı fiyattan devam etmeyi düşünüyoruz. Tabi ilerleyen zamanda fiyatlarda ister istemez bir artış söz konusu olacak, olması lazım. Ama vatandaşı düşündüğüm için bir müddet daha balık fiyatları aynı kalacak. Tabi normal zamanda Koçarlı’da nasıl fiyatlar normalin altında ise, sezon kapandığında da fiyatlarımız normalin altında, dışarıya göre daha uygun olacak. Aydın’da buradakiyle aynı barbunun fiyatı 60-70 lira,orada tabi arz talep daha fazla olduğu için fiyat da öyledir, ama burada ben fiyatı hemen yükseltmeyeceğim. Şimdilik fiyat konusu benim elimde çünkü bir fiyat planı yaptım. Ama elimde olmasaydı, plan yapmasaydım ben de hemen yükseltmek zorunda kalacaktım” diye konuştu.


“BALIK HER ZAMAN YENMESİ GEREKEN BİR BESİN”


Koçarlı’nın balık yeme alışkanlığının arttığını, eve pişmiş balık götürmenin rahatlığa alıştığını paylaşan İstek, sezon dışında da balık tüketimine aynı sıklıkla devam etmenin sağlık açısında önemine vurgu yaparak, “Geçtiğimiz sezonda en çok çipura, hamsi, sardalye ve levrek tercih edildi. Bu sene balık sezonu gayet iyi geçti. Sezonun kapanmasıyla özellikle ramazanda da vatandaşın balık yemeyi bırakmaması gerekli, çünkü balıktaki omega3 bizim vücudumuzun her zaman ihtiyacı olan bir besin. Yazın da satışlarımız devam edecek, Koçarlı’da bizim yerimizi bilmeyen kalmasın istiyoruz. Yazın tatilde Koçarlı’ya gelen herkes de görür, bizi öğrenir. Kilo köfte ve tavuk ızgara da yapıyorduk,vatandaş evinde de yapıyor o yüzden talep fazla olmuyordu. Ama balığın kokusunda ve temizlemesinden dolayı burada pişirtip, hazır bir şekilde evine götürmek vatandaşın her zaman işine geliyor.


Koçarlı, evine pişmiş, hazır balık götürmeye yeni yeni alışıyor. Herkes evine bir kere götürdükten sonra onun rahatlığını anlıyor, ‘Niye uğraşayım, evi kokutayım’ diye düşünüyor. Koçarlı’nın ilk ve tek balıkçısı olarak insanlara bunu alıştırıyoruz. Telefonla bizi arayıp, saat belirtip sipariş veriyorlar. Biz de müşterinin istediği saate kadar balığı hazırlıyoruz ve müşteri gelip istediği saatte hazır balığını alıp evine götürüyor,tüketiyor. Çalışan, vakti olmayan, uğraşmak istemeyen, evini kokutmak istemeyen herkes için iyi bir çözüm oluyor” şeklinde konuştu.


“HALKIN TEPKİSİ GÜZEL, HERKES MEMNUN”


Vatandaşın balığa ulaşması konusunda Koçarlı’da başarılı bir ilke imza attığı için mutlu olduğunu belirten İstek, Koçarlı halkına sağladığı bu rahatlığı devam ettirmek için özveriyle çalışmaya devam edeceğini söyledi ve ekledi; “Halkın tepkisi çok güzel, herkes memnun. ‘Allah razı olsun, hizmetiniz için teşekkür ederiz’ diyenler oluyor. Sayemizde Koçarlı’da balığa daha rahat ulaştıklarını söylüyorlar. Müşteri portföyümüz oluşmaya başladı. Pazartesi günü pazar için köylerden gelen vatandaşlarımızdan oldukça fazla talep oluyor, her hafta pazarı gezdikten sonra balığını pişirtip alıp giden müşterilerim var. Amacımız, ‘Koçarlı’da bir balıkçı var, balık yapmak, yemek zor değildir, kolay ulaşılabilen bir şey’ algısını yerleştirmek” ifadelerini kullandı.

 

 

Necmiye KAPTAN




 

 

 



  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.