Koçarlı’da Eski Ciplere Yeniden Hayat Veriyor

GÜNCEL Haber Girişi : 20 Şubat 2022 11:47
Koçarlı’da Eski Ciplere Yeniden Hayat Veriyor

Eski model cipler Koçarlı sanayisinde bulunan oto tamir servisinde yeniden hayat buluyor.

Tıkla

 

Koçarlı sanayide oğlu Ahmet Akman ile birlikte oto tamir servisi işleten Adnan Akman eski model cipleri revize ve modifiye ederek piyasaya sunuyor. 

 

Eski tipteki cipleri yeniden düzelterek meraklılarına sattıklarını söyleyen Ahmet Akman,  yaklaşık 18 yıldır eskimiş ve hurdaya çıkan cipleri tamir ederek yeniden trafiğe çıkardıklarını” paylaştı.

 

Koçarlı İlçesinde de 500'e yakın cip olduğunu söyleyen Akman, “Koçarlı ilçesinin dağlık alandaki kırsal mahallerinde yaşayanlar, gelişen teknolojiye rağmen 70 yıllık ciplerinden vazgeçmiyor.  Bu araçların tamir ve bakımı yanı sıra modifiye ettiğimiz araçları Türkiye'nin değişik yerlerinde giderek tamir ve bakım servislerini de  yapıyoruz”dedi.

 

CİPLERLERİ YENİDEN HAYATA DÖNDÜRÜYORUZ

 

Araçları müşterilerin talepleri doğrultusunda yeniden hayata geçirdiklerini belirten Akman, “1945-1952 yılları arasındaki modellerde askeri tipteki cipleri ve Türkiye'nin her yerinden eski cipleri alıyoruz ve piyasaya sürüyoruz. Eski cipleri 35-40 bin TL gibi fiyatlarla alıyoruz ve isteğe göre 40 ile 100 bin arası masraf yapıyoruz. İnsanlar kendi eskimiş cipini getirerek de belli bir fiyatta anlaşıp istekleri doğrultusunda araçlarını yeniliyoruz. Müşterilerimizin belli isteklerine göre yeniletmek isteyenler de oluyor. Biz de onların isteğine göre mekaniğinden kaportasına aracı yeniden hayata döndürüyoruz. Hemen hemen 3-6 aylık bir süre içinde kişinin isteğine göre araçları tamamlıyoruz”dedi.

 

ESKİ CİPLERİ İSTEĞE GÖRE GELİŞTİRİYORLAR

 

Müşterilerinin isteğine göre ciplere eklemeler de yaparak geliştirdiğini aktaran Akman, “Tam olarak hurda halinde aldığımız cipleri restore ediyoruz. Motor ve şanzıman aksamını elden geçirip yürür hale getiriyoruz. Herkes aynı rengi beğenmiyor. Farklı renklerden araçlar yapıyoruz, müşteri zevkine göre tercih ediyor. Ama tabi daha değişik isteyenler de oluyor.

 

Örneğin eski ciplerin direksiyonları sert oluyor. Kullanamayan ve şimdiye kadar hidrolik direksiyon kullanmaya alışmış olan müşteriler istediği için direksiyon aksamını baştan onun için değiştiriyoruz sadece biz ne kadar değişiklik yaparsak, farklı şeyler eklersek fiyatta değişiklik oluyor. Araca istediğimizi ekliyoruz ve araç trafikte hiçbir soruna neden olmuyor, gayet rahat kullanılıyor”diye konuştu.

 

 

DİKKAT ÇEKTİĞİ İÇİN DE TERCİH EDİLİYOR

 

Cipleri dikkat çektiği için varlıklı kimselerin de tercih ettiğini ve ilgi gösterdiğini paylaşan Akman, “Klasik araçlara çok fazla merak var. İzmir, İstanbul, Bodrum olmak üzere Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. Araçlar trafiğe çok rahat çıkarak hiçbir sorun çıkarmadığı gibi vize ve muayenelerden de kolay geçiyor.

 

Her türlü arazide bu cipler çok rahat kullanılabildiği için tercih ediliyor. Durumu iyi olan, varlıklı kesim de bu cipleri çok fazla tercih ediyor. 300 bin TL değerinde lüks bir araçla sokaktan geçildiğinde kimse dönüp bakmıyor ama bu ciplerle geçildiğinde herkes dönüp bakıyor, dikkat çekiyor. Bu şekilde çok fazla müşterimiz var” şeklinde konuştu.

 

ÇIRAK BULMAKTA ZORLANIYORUZ

 

Yaptıkları işin çok ilgi gördüğünü ancak devam ettirilmesi için çalıştıracak çırak bulmakta zorlandıklarından şikayetçi olan Akman, “Restore ettiğimiz araçları zamanında teslim etmeye çalışıyoruz. Yeni şeyler ekliyoruz, geliştiriyoruz. Ama en büyük sıkıntımız çırak bulamamamız. Çırak olmadığından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle iş teslimi biraz gecikebiliyor. 

 

Aileler çocuklarını meslek sahibi olmaları için sanayiye göndermiyor, okula gönderiyorlar. Gençlerin sanayiye gelerek bu işi de öğrenmeleri gerekiyor. Artık çırak bulmakta zorlanıyoruz. Her geçen gün tamirci sayısı azalıyor. Çünkü gidenlerin yerini dolduran kişiler bulunamıyor. Mesleğimizi sürdürecek yeni nesillerin yetişememesinin üzüntüsünü yaşıyoruz.

 

Çünkü bu şekilde yeniden hayat bulan cipleri tercih eden çok fazla kişi var ama bu mesleği yapan, bizim gibi, eski ciplere hayat veren kişilerin de artması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Şener Alevci