Koçarlılı kadınların el emekleri turistik yerlere uzanıyor

GÜNDEMHaber Girişi : 11 Mart 2019 10:01
Koçarlılı kadınların el emekleri turistik yerlere uzanıyor
Koçarlı ‘da, kadın girişimci Zübeyde Arıkan’ın açtığı ve faaliyetlerini Halk Eğitim Merkezi eğiticilerinden Esra Yılmaz ile birlikte yürüttüğü Zeze Otantik isimli atölyede Koçarlılı kadınlar el emeğiyle kıyafetler dikip, turistik yerlere ulaştırıyor.

Koçarlılı kadınların hem çalışma hem de sosyalleşme amaçlı vakit geçirdiği atölye ile ilgili bilgi veren Yılmaz, “Atölye açılalı 6 ay oluyor. Bu atölyeyi açan kişi kendisi emekli öğretmen olan kadın girişimci Zübeyde Arıkan hanımefendidir. Kendisi daha önce burayı açmayı planlamış ama nerede, nasıl hayat geçireceğine karar verememiş. Akabinde kendisiyle tanışmamızdan sonra aramızda muhabbeti geçti. Halk Eğitim Merkezi’yle diyalogum ve eğiticiliğim üzerine geniş bir çevrem olduğunu bildiği için bana danışma gereği duymuş ve kendisiyle muhabbetimizde her şeyi konuştuk. Buradaki kadınların bu tarz bir yere ihtiyacı olduğunu hatta Halk Eğitim’in bu konuda yetiştirdiği kursiyerlerin nasıl kazanç sağlayabileceğini düşündüğünü bildiğim için Koçarlı’da böyle bir atölye açabileceğimizi söyledim. ‘Nasıl olur, nasıl gider, yapabilir miyim tek başıma?’ dediğinde ben de ‘Her konuda size desteğim, arkanızdayım’ diyerek ona teminat verdim. Bunun üzerine burayı açmaya karar verdik, yerimizi ayarladık” dedi.

Tıkla


SADECE EV KADINLARI DEĞİL ÖĞRENCİLER DE HARÇLIĞINI ÇIKARIYOR


Kadınların Halk Eğitim kursundan öğrendiklerini burada hayata geçirip kazanca dönüştürdüğünü ifade eden Esra Yılmaz, “Halk Eğitim’e yakın olmasını da özellikle tercih ettik. Çünkü bizim esas amacımız Halk Eğitim’de kurs alan kursiyer kadınlarımızın el becerilerini değerlendirmek ve onlara ileriye dönük iş imkanı sağlamak. Aşırı bir kazançtan söz edemeyiz ama cüzi miktarda cep harçlıklarını, ev harçlıklarını, çocuklarının harçlıklarını çıkarabilirler, aile bütçelerine ufak da olsa katkıda bulunabilirler. Halk Eğitim’de kurs görüp de kursta başarılı olan ve ev kadınlarından oluşan bir atölye. Bizim amacımız da bu zaten. Bir kursa gidiyorlar ve öğrendikleri yanlarına kalmasın, bunu değerlendirsinler. Öğrendikleri işleri, ürettikleri ürünleri paraya dönüştürsünler. Ayrıca burada öğrenci olup, boş zamanlarında bizimle bir şeyler üreterek cep harçlığını çıkaran kadınlarımız da var. Öğrenciler de bu atölyeden bu şekilde faydalanabiliyor” diye konuştu.


“KADINLAR BURAYA SOHBET ETMEYE DE GELİYOR”


Koçarlılı kadınların sosyalleşmesi için de atölyenin çok fayda sağladığını paylaşan Yılmaz, “Halk Eğitim Müdürümüzle ve hocalarımızla birlikte oradaki kursiyerlerimizi değerlendiriyoruz şu an. Buraya aldığımız işlerin çoğunu Halk Eğitim kursumuza veriyoruz. Onlar oradaki kursiyerlerimizle ürün çıkarıyorlar. El işi, nakışlar, fularlar üretiyoruz. Kurs dönemi bittikten sonra evinde oturan, küçük çocuğu olan, dışarı çıkamayan, evde boş oturmaktansa bir şeyler yapmak isteyen ev kadınlarımızı da değerlendiriyoruz. Onlar da geliyorlar, burada işlerimizi öğrenmeye çalışıyorlar, isteyenler buradan iş alıp gidip ev ortamında da işlerini yapabiliyorlar. Biz de onlara aldıkları iş karşılığında belirli bir ücret veriyoruz. Taleplerimiz çok fazla. Koçarlı’daki kadınlarımızın çoğu atölyemizi ziyaret ediyor. Hatta iş için olmasa bile, gelip burada zaman geçirmeyi seviyorlar. Ürünlere bakıyorlar, nasıl yaptığımızı merak ediyorlar, kimisi çay kahve içip sohbet etmeye geliyor. Atölyemizin işleyişi bu şekilde gidiyor. Zaten ben kendi adıma söyleyeyim. Zübeyde Hanım’a bu güveni verirken, Koçarlı’daki kadınları düşünerek verdim. Koçarlı’daki kadınların böyle bir yere ihtiyacı olduğunu bildiğim için bu garantiyi verdim. Şu an çok güzel bir şekilde gidiyoruz. Gerçekten ben de bu sözümün arkasında durabildiğimi görüyorum. Kadınlarımızın tepkileri ve ilgi, alakaları çok güzel. Zübeyde Hanım’a da tekrar çok teşekkür ediyorum. Böyle bir yer açtı ve benim böyle bir yere Koçarlılı kadınları yönlendirmemi sağladı” ifadelerini kullandı.


“SÜREKLİLİĞİ OLACAĞINI UMUT EDİYORUZ”


Ürettikleri ürünleri diğer illerin Halk Eğitim kurslarıyla iletişime geçerek paylaştıklarını söyleyen Yılmaz, “Şu an hala Halk Eğitim’de kurs alıp, buradan evlerine iş götüren kadınlarımız var. Aynı şekilde diğer çevrelerde, Antalya, Bodrum, Uşak, Isparta gibi yerlerde de Halk Eğitim kurslarında eğitim alan kadınlarımızla tanıdıkları aracılığıyla iletişime geçip, 300-400 kadına iş gönderiyoruz. Koçarlı ve çevresi mahallelerde iş isteyenleri geldiklerinde değerlendiriyoruz. Tabi önceliğimiz eğitim almış olmaları, biz onların işi bilir bir şeklide gelmelerini daha çok tercik ediyoruz. Hem Halk Eğitim kurslarımıza etkin bir katılım olsun, kadınlarımız sosyalleşsin, orada bir şeyler öğrensin hem de gelip burada öğrendiklerini değerlendirsin istiyoruz. Güzel de oluyor, inşallah devam edeceğiz, Koçarlı’da daha fazla kadınımız faydalanacak, daha çok gelir kapısı sağlayacağız çünkü işimizin sürekliliği olacağını umut ediyoruz” şeklinde konuştu.


EL ÇABUKLUĞUNA GÖRE KAZANÇLARI DEĞİŞİYOR


Kursiyerlerin işleyişinden ve ürettiklerinden elde ettikleri kazançtan bahseden Yılmaz, “Şu an da Halk Eğitim Merkezimizde 2 tane İşkur destekli kursumuz var. O kurslarımıza buradan ürünlerimizi gönderiyoruz,kursiyerlerimiz de yapıyorlar. Zaten İşkur ücretlerini karşılıyor. Evinde yapmak isteyen Halk Eğitim kursiyerlerinin de evine iş veriyoruz. Bizde iş çok,terzimiz zaten burada nakışları işliyor, fularların bağlantılarını yapıyor. Gelenlere buradaki örneklerden gösteriyoruz. Onlar da evine alıp gidip yapıyor. Elindeki işe bağlı olarak 2 günde bir getiren de oluyor, bir haftada, 15 günde getiren de oluyor. Bu arada Bıyıklı Halk Eğitim kursumuz da var. Orası da çok aktif ve güzel çalışıyor, oradaki kursiyerlerimize de gönderiyoruz.


Kursiyerlerin yaptıklarından elde ettikleri kazanç el becerisine ve el çabukluğuna bağlı değişiyor. İşi alıp gittikten 2 gün sonra yapıp getiriyor sonra da başka bir iş alıyor hatta yanında bir iş daha alıyorsa kendi kazancını kendisi arttırmış oluyor. Parça başı hesaplandığında 100 lira ile bin lira arası kazanabiliyorlar. Zaten elleri alıştığında akışını ve kendi düzenini sağlıyor. Ev yaşantısını, günlük yaşantısını da bir düzene sokuyor. Evde yapmak isteyen de rahatlıkla yapıyor, evde sıkılıp buraya gelip yapmak isteyen de rahatça yapıyor” dedi.


“KADINLARIMIZ SANATÇI RUHLU”


Turistik yerlerde sunulan ürünlerinin üreten kadınları mutlu ettiğini dile getiren Yılmaz, “Çoğunlukla çocuk kıyafeti üretiyoruz,fularlarımız var. Bizim üretimlerimiz biraz daha otantik giyim üzerine. Turistik yerlerde sunulabilecek kıyafetler üretiyoruz. Bodrum,  Alaçatı, Antalya gibi turistik yerlerden sipariş alıyoruz. Bizim burada ve Halk Eğitim’de üretilen her şey el emeklerimiz olarak oralara gidiyor, değer kazanıyor. Bu bir sanat ve kursiyerlerimiz sanatçı ruhlu. Kadınlarımız el emeklerinin oralarda değer görmesinden çok mutlu oluyor” diyerek sözlerini bitirdi.


































Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.