Kömür Ocağında Kaçak Çalışma İddiası

GÜNDEMHaber Girişi : 06 Ekim 2017 09:56
Kömür Ocağında Kaçak Çalışma İddiası
Mersinbelen Mahallesinde 5 yıldır faaliyet gösteren ve geçtiğimiz ay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünce çalışması durdurulan kömür ocağının kaçak çalıştığı köylüler tarafından iddia edildi.


Tıkla

Koçarlı Mersinbelen Mahallesinde 5 yıldır faaliyet gösteren kömür ocağına karşı direnişe geçen mahalle sakinlerinin mücadeleleri sonucu geçtiğimiz ay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünce çalışması durdurulan kömür ocağının kaçak çalıştığı yine köylüler tarafından iddia edildi.


Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Mersinbelen mahallesinde 5 yıldır faaliyet gösteren, kömür ocağına tepki gösteren vatandaşların mücadeleleri sonucu kömür ocağındaki çalışmalar durduruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca kömür ocağının faaliyetinin durdurmasına karar verildi. Ancak kömür ocağının durdurma kararına uymayarak faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden Akın Kurt,  "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü kararına rağmen çalışmalar devam etmekte. Ayrıca bu faaliyetler mahkeme kararı ile tedbir konulan yerde yapılmaktadır.  Jandarma eşliğinde maden ocağına giderek tespitte bulunduk, tutanak tutturduk. Bu Maden ocağı Bakanlığın kararına rağmen çalışmalarına devam ediyor" dedi.



VATANDAŞLARI PROTESTOSU KÖMÜR OCAĞINI DURDURMAYA YETTİ


 Kömür ocağındaki çalışmalar nedeniyle yakındaki arazilerinde çatlaklar oluştuğunu, toprak kaymalarının yaşandığını ifade eden vatandaşlar, geçtiğimiz 4 Ağustos'ta maden ocağının önünde toplanarak kömür ocağını protesto etmişler, Hayvanlarının da kazılan çukurlara düşerek yaşamını yitirdiğini söyleyerek, yetkililerin önlem almasını istemişlerdi. Basında yayınlanan haberlerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü harekete geçerek inceleme başlatmış ve incelemeler sonunca ocağın faaliyetlerini durdurmasına karar verilmişti.


BAKANLIK AYDIN VALİLİĞİNE BİLDİRDİ


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün incelemesi ve bahse konu kömür ocağının faaliyetlerini durdurma kararı 07/08/2017 tarih ve E.422600 sayılı kömür üretim faaliyeti durdurma yazısı ile kesinleşti.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından  Aydın Valiliğine gönderilen 22 Eylül 2017 tarihli Genel Müdür Yardımcısı Yinal Yağan imzalı yazıda ise şu ifadelere yer verildi.


"07/08/2017 tarih ve E.422600 sayılı kömür üretim faaliyeti durdurma yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda; iliniz Koçarlı ilçesi hudutları dahilinde ve Latife YILMAZ uhdesinde bulunan Sicil:5261 (İR:1464-ER:1150909) sayılı açık işletme yöntemi ile faaliyette bulunulan IV. Grup maden (kömür-450 ha.) işletme ruhsat sahasındaki ocakta, basamaklarda genel şev açısı ve basamak genişliğinin projesine göre uygun olmaması ve ocak tabanında ocak taban suyu oluşması nedeniyle şev duraylılığı ortadan kalkarak şev aynasının arka kısmından tansiyon çatlakları oluştuğu, ocak aynasına doğru kütlesel kaymanın başladığının arazideki çatlaklardan tespit edildiği, mevsimsel yağışların başlaması halinde şevin üzerindeki yol ve arazide kütlesel akmanın hızlanacağı belirtilerek işletme güvenliği açısından tehlikeli durumun bulunduğu, bu nedenle 3213 sayılı Maden Kanunu' nun 29. maddesi gereğince projesine uygun olarak gerekli güvenlik önlemleri ile ilgili eksiklikler tamamlanıncaya kadar sahada hazırlık (basamak oluşturma, basamak yükseklik ve eğiminin düşürülmesi v.b.) ile ocaklarda işletme güvenliği dışındaki faaliyetlere izin verilmemesi gerektiği belirtilmiştir.


Söz konusu Sicil:5261 sayılı sahanın 13/09/2017 tarih ve E.805522 sayılı Makam Oluru ile 3213 Sayılı Maden Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince Genel Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca mahallinde tetkiki yapılmış olup tetkik sonrası hazırlanan 20/09/2017 tarihli heyet raporunda; mevcut durumda ruhsat sahasında üretim faaliyetlerinde bulunulmasının sakıncalı olduğu, söz konusu ocakta yaklaşık Y:559959 - X:4164106 koordinatı noktası civarında bulunan ocağın üst noktasının geriye doğru ötelenerek, ocağın genel şev açısının azaltılması ve mevcut basamakların genişletilerek ocak çerisinde bulunan kömürün tamamının üzerindeki yükün azaltılması, belirtilen hususların gerçekleştirilmesine müteakip üretim faaliyetlerine izin verilmesi gerektiği ve sahada işletme güvenliği sağlamaya yönelik faaliyetler sonucunda elde edilen yaklaşık olarak 1.200 ton tüvenan, 350 ton da torbalanmış kömür stoğunun bulunduğu belirtilmiştir.


Bu nedenle, 3213 Sayılı Maden Kanunu'nun 29'ncu maddesi kapsamında; Sicil:5261 sayılı ruhsat sahasında yukarıdaki koordinatlarda bulunan söz konusu ocakta kömür üretimine yönelik faaliyetlere müsaade edilmemesi, daimi nezaretçi kontrolünde projesine aykırı tehlikeli durumların giderilmesine yönelik faaliyetlerin (basamak oluşturulması v.b.) sürdürülmesine izin verilmesi; mahallinde tetkik heyetince sahada tespit edilen 1.200 ton tüvenan (açık kömür), 350 ton da torbalanmış kömür stoğunu satışına izin verilmesi bunun dışında kömür sevkiyatı yapılmasına müsaade edilmemesi ve Genel Müdürlüğümüze bilgi verilmesi gerekmektedir."

 

 

 





Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.