Menderes Çiftliği Kaderine mi Terk Edildi

GÜNDEMHaber Girişi : 05 Şubat 2018 13:43
Menderes Çiftliği Kaderine mi Terk Edildi
Menderes Çiftliği Kaderine mi Terk Edildi


Tıkla

Aydın’ın yetiştirdiği en önemli devlet adamlarından olan demokrasi Şehidi merhum Başbakan Adnan Menderes’in Çakırbeyli’de bulunan çiftliği adeta kaderine terk edildi.


Merhum Başbakan Adnan Menderes’in doğumu olan 1899 yılından idam edildiği 17 Eylül 1961’e kadar olan yaşantısını geçirdiği Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli mahallesinde bulunan çiftliğindeki ev kaderine terk edildi.


Adnan Menderes Çiftliği için eski dönemlerde de bakanların, valilerin ve milletvekillerinin bu çiftliği müze yapmak istemesi bir türlü gerçekleşemezken, çiftlik evinin hali vatandaşlarında tepkisine yol açıyor. Çiftliğin içerisinde sadece zaman zaman uzayan otların kesildiğini Adnan Menderesin oturduğu evin de çürümeye terk edildiğini ifade eden vatandaşlar “Yıllardır burası bu şekilde duruyor. Evin çevresinde arada temizlik yapıldığını görüyoruz ama çiftlik evinde bakım yapılarak Çakırbeyliye kazandırılmasını istiyoruz. Bu durum bizi üzüyor. dışarıdan Çakırbeyliye gelen ve Adnan Menderesi Çiftliğini soran kişiler burayı gelip gördüklerinde çiftliğin bu halinden biz utanıyoruz” dediler.


ÇİFTLİĞİN ÖNÜ AKŞAMCILARIN MEKANI OLDU


Çakırbeyli’de bulunan çiftliğin bakımsız halinin yanında çiftliğin önü de neredeyse akşamcılarına, alkol kullanan insanların mekanı haline geldiğini de ifade eden çevre sakinleri, “Biz çiftliğin durumu yüzünden üzülürken birde alkol içmek için Adnan Menderes Çiftliğinin önünü mesken tutan kişilerden de bıktık. Bu konuda da duyarlı olunmasını istiyoruz. arabalarıyla buraya gelen vatandaşlar alkol içiyorlar ve buda yetmezmiş gibi boş alkol kutularını ve şişelerini buraya atıp gidiyorlar. Bu evin ve çiftliğin korunmaya muhtaç olduğu kadar çevresinin de korunmaya ihtiyacı var” dediler.


HER GELEN MÜZE YAPMAK İSTEDİ AMA OLMADI


Demokrasi şehidi Adnan Menderes’in yaşadığı evin farklı her dönemde müze yapmak için girişimde bulunulduğunu da söyleyen vatandaşlar, “Önceki dönemlerde Kültür Bakanı Atilla Koç ve Ertuğrul Günay, ve Aydın’a atanan bir çok vali Adnan Menderes’in evinin demokrasi müzesi olması için girişimler başlattılar ancak bunlarda sonuç vermedi. Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes’inde ölümünün ardından da ev kaderine terk edildi” şeklinde konuştular.


Çürümeye terk edilen ve önünde alkol kullananların mekanı haline gelen Adnan Menderes Çiftliği vatandaşların tepkisine yol açıyor. Uzun yıllardan bu yana görkemiyle ve içinde barındırdığı anılarla bir çok şeye şahit olan Adnan Menderes Çiftliğinin bu hali mahallesi sakinlerinin ve çevredeki vatandaşların tepkisine neden oluyor.


BAKIM YAPILARAK DEĞERLENDİRİLSİN


Doğru düzgün bir şekilde tedbir alınmamış halde bulunan ve çürümeye terk edilen Adnan Menderes Çiftlik evi için vatandaşlar, bir an önce bu binaların değerlendirilmesini istiyorlar. Çiftliğin varisçilerine de seslenen vatandaşlar ya burayı müze yapılması için versinler yada devlete teslim etsinler devletimiz gerekeni yağacaktır. Uzun yıllar kullanılmayan bina yakında yıkılmaya da yüz tutacak. Bu bina böyle duracağına değerlendirilsin” diye konuştular.


Vatandaşlar ayıca Çiftliğin ve çiftlik evinin müze yapılmayacaksa bile bakım yapılarak yenilenmesini, çevre temizliğinin yapılarak iyi bir görünüme kavuşturulmasını istedi. Sonuçta bu konağın Koçarlı’ya bir miras olduğunu ifade eden vatandaşlar bu mirasa sahip çıkılması gerekiyor diyerek Adnan Menderes Çiftliğinin durumuna isyan ettiler.


ADNAN MENDERES ÇİFTLİĞİNİN BİLİNEN GEÇMİŞİ


Bu çiftlik,Adnan Menderes'in annesi Tevhide Hanım'ın babası Hacı Ali Bey'e Kırım Savaşı'nda gösterdiği başarılardan dolayı paşalık unvanıyla birlikte padişah tarafından hediye edildi. Konya'nın Bokzır kazasından gelerek Çakırbeyli'ye yerleşen Hacı Ali Bey, vefat ettikten sonra çiftlik kızı Tevhide Hanım'a kaldı. Tevhide Hanım ölünce çiftlik oğlu Adnan Menderes'in oldu. 19 yaşında yedek subay olarak Filistin Cephesi'nde savaşan Adnan Menderes, Mondros Mütarekesi'nin imzalamasından sonra çiftliğe dönüp, idaresini devraldı. O zamanlar Menderes ailesinin evi Çakırbeyli Köyü'nün içindeydi. 1926'da köydeki evden ayrılarak yeni yapılan çiftliğe yerleşti. Bu arada Adnan Menderes miras kalan 40 bin dönüm toprağın 38 bin dönümünü köylülere dağıttı. 1926'da yapılan çiftlik evi de 1950'de yıktırılıp şu andaki mevcut konak inşa edildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.