Mobil KETEM Koçarlı’da Hizmet Verdi

GÜNDEM Haber Girişi : 10 Aralık 2018 10:08
Mobil KETEM Koçarlı’da Hizmet Verdi
Koçarlı İlçesi’ne gelen mobil Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) aracı, Mobil KETEM Projesi kapsamında meme kanseri ve rahim ağzı kanserinde erken tanı için Koçarlılı kadınlara hizmet verdi.


Tıkla

Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yürüttüğü Mobil KETEM Projesi, Koçarlı Toplum Sağlığı Merkezi bahçesinde yaklaşık 20 gün kalırken, Koçarlılı kadınların KETEM Aracına ilgisi yoğun oldu.


Koçarlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Şencan, meme kanseri ve rahim ağzı kanser taraması için Koçarlılı kadınların Mobil KETEM aracından faydalandığını ve taramaların her geçen gün daha da arttığını ifade etti.


MEME KANSERİ EN SIK GÖRÜLEN HASTALIKTIR


Dr. Şencan, meme kanserinin dünyada, kadınlarda en sık görülen ve ölüme neden olan kanser türü olduğunu, meme kanserinin ileri yaş hastalığı olmasına rağmen, çok genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini ifade ederek, “Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, kadınların meme kanserinin farkında olması ve ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmaları, klinik muayene ve tarama mamografisi gereklidir. Mobil KETEM Projesi ile periferde yaşayan kadınlara da ulaşılması sağlanmış, meme kanseri farkındalığı arttırılmıştır. İçinde dijital mamografi cihazı bulunan araç ile 40-69 yaş grubu kadınlara mamografi çekimleri yapılıyor ve meme kanseri riski altındaki hedef nüfusun taranması sağlanıyor.  Çalışma kapsamında 40-69 yaş arasındaki kadın nüfusa meme kanserine yönelik taramalar, 30-65 yaş arasındaki kadın nüfusa rahim ağzı (Serviks) kanserine yönelik ve 50-70 yaş arası kadın ile erkeklerde kalın bağırsak kanseri taramaları yapılıyor.


HALKIMIZ DOĞRU BİLİNÇLENMELİ


Erken teşhis edilebilen ve tarama yöntemleri ile kanser sıklığı ve ölümlerin azaltılabildiği düşünülen meme ve rahim ağzı (serviks) kanserleri hakkında halkımızın doğru bilinçlendirilmesi gerektiğini, kanser gelişim sürecinin, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede iken tespit edilmesi, kanserlerden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturarak özellikle kadınların taramalara yönelmelerinin sağlanması ve de kansere bağlı mortalite (ölüm) hızının düşürülmesinin amaçlandığını ifade eden Koçarlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Şencan, “Bu amaçla İlçemizde yapılan çalışmamızda içinde dijital mamografi cihazının da olduğu mobil ketem aracımız ile Koçarlı da yaşayan vatandaşlarımıza ulaşılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda kadınlara önce eğitim verilmekte daha sonra meme muayenesi yapılmakta ve mamografi çekilmektedir. Aynı zamanda mamografi için kadınlara rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında bilgi verilip tarama açılmaktadır” dedi.


“VATANDAŞLARIMIZI DAVET EDİYORUZ”


“Kanserder Korkma, Geç Kalmaktan Kork" sloganı ile kanser erken teşhis ve tarama çalışmalarına bundan sonraki dönemlerde de devam edileceğinin altını çizen Dr. Şencan, “Bu kapsamda vatandaşlarımızın Toplum Sağlığı Merkezimize ve Aile Sağlığı Merkezlerimize bilgi almak ve taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

KETEM NEDİR?


Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi, KETEM’ler toplumun kanser, kanserde erken teşhis ve kanser taramasının önemi hakkındaki farkındalığını artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek amacıyla kurulmuşlardır. "Erken teşhis hayat kurtarır!" prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalın bağırsak) kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedirler.


KANSER TARAMASI NEDİR?


Kanser taraması, kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır. Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte uygulanır.


Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında üç kanser tipi için tarama yapılmaktadır.


1. Meme Kanseri: 40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir uygulanan mamografi ile KETEM’lerde tarama yapılmaktadır. Ayrıca İlimizde bulunan gezici (mobil) mamografi aracı ile KETEM bulunmayan ilçelerimizde de tarama hizmeti yürütülmektedir.


2. Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri: 30-65 yaş arasındaki kadınlara beş yılda bir uygulanan HPV-DNA testi (rahim ağzından numune alınması işlemi) ile KETEM’ler, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde tarama yapılmaktadır.


3. Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanseri: 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere iki yılda bir uygulanan Gaitada Gizli Kan testi ile KETEM’ler, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde tarama yapılmaktadır.












Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.