Muharrem ayı orucunu birlikte açtılar

GÜNDEM Haber Girişi : 10 Eylül 2019 10:35
Muharrem ayı orucunu birlikte açtılar
Koçarlı Belediyesi Muharrem ayı sebebiyle Büyükdere Mahallesi’nde iftar yemeği verdi.


Tıkla

Muharrem ayında oruç ibadetlerini yerine getiren Büyükdereli vatandaşlar için, Koçarlı Belediyesi tarafından mahallede iftar yemeği verildi.


İftar yemeğine Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, meclis üyeleri, Büyükdere Muhtarı Ali Uzunkaya, Şahinciler Muhtarı Deniz Tırpancı, Koçarlı Alevi Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Yıldız ve Büyükdereli vatandaşlar katıldı. İftar vaktinde hep birlikte dua ederek orucunu açan Büyükdereli vatandaşlar, yemek için teşekkürlerini dile getirirken Kaplan Büyükdere halkına, “Sizlerle birlikte aynı sofrayı paylaşmaktan dolayı çok mutluyuz. Allah oruçlarınızı kabul etsin” dedi.


"ALLAH BİR DAHA GÖSTERMESİN"


Ayrıca Muharrem ayı ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Nedim Kaplan, “Sevgili dostlar bugün 10 Muharrem, yani Kerbela olayının ve vahşetinin 1358. yılı. Peygamberimizin torunu Hüseyin’in, Yezid’in askerleri tarafından şehit edilişinin yıl dönümü. Allah’ın orjinal İslam’ı ve peygamberimizin orjinal sünneti bilinmezse kıyamet kopana kadar Yezidler bitmez. Bundan üç yıl önce de bu topraklardan adı Fetullah olan bir Yezid çıktı. Sonuç olarak Yezid ile Fatullah aynı özellikte. Allah bu İslam topraklarında bir daha Kerbelalar göstermesin, bu gün vesilesiyle bütün Müslümanların ve Alevi kardeş ve dostlarımın bu acılı gününü hatırlatıyor, bütün kardeşlerime sabırlar diliyorum” diye konuştu.


“OLUMSUZLUKLARIN SONA ERMESİNE VESİLE OLSUN”


Koçarlı Alevi Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Yıldız ise yaptığı konuşmada, Peygamber efendimizin torunu Hz.Hüseyin’in ve 71 yareni ile birlikte kerbelada 10 Muharrem aşure günü yezidin emri ile şehit edildi. Orucun adı buradan gelmektedir diyerek Muharrem ayının önemini aktardı.


Yıldız yaptığı konuşmada, “Alevilerde 12 imam orucu  olarak ta bilinen, muharrem ayın başlangıcında tutulan ve 12 gün süren bir matem orucudur. 12 günden maksat her imam için bir gün tutulan oruçtur ve orucun bitiminde aşure çorbası yapılır ve kurban kesilir. Aleviler, Muharrem ayında kimi yerlerde 10, kimi yerlerde de 12 gün oruç tutar. Bu oruca Matem orucu veya 12 imamlar orucu adı verilir. 10 Ekim 680 yılında Kerbela'da Yezit tarafından şehit edilen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır. Muharrem ayı içerisinde İslam tarihinin en hazin ve en acı vakası ortaya çıkmış, Kerbela hadisesi insanlık tarihine kara bir sayfa olarak yazılmıştır. İnsanlıktan nasibini alamamışların, Hazreti Peygamberin insanlığa emaneti, kanı, canı olan Hazreti Hüseyin Efendimizi ve beraberindeki kadın, çocuk, erkek toplam 72 kişiyi şehit ettikleri o günleri yâd ederken acılarını her gün yeniden kalbimizin en derin noktasında hissediyoruz. Hz. Peygamberin (s.a.v.) sevgili torunu Hz. Hüseyin, nefret yerine sevginin, karanlık yerine aydınlığın hükümran olduğu büyük ahlakıyla, insanları birleştirmeye ve onlara doğru yolu göstermeye çalışmış bir insanlık abidesidir. Onun hayatı da şehadeti de hepimiz için, sonsuza dek örnek teşkil edecektir. Kerbela şehitlerini rahmetle anarken, Muharrem Ayının; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın daha da pekişmesine, dünya üzerinde barış, huzur ve mutluluk tohumlarının yeşermesine, gözyaşı, zulüm ve yaşanan olumsuzlukların sona ermesine vesile olmasını diliyorum” dedi.


Koçarlı Alevi Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Yıldız ayrıca, Belediye Başkanını aralarında görmekten son derece mutlu olduklarını dile getirerek, “Başkanımız buranın yabancısı değildir. Kendisi her zaman yanımızda olmuştur. Oruç açma günümüze gelip bizim yas günümüze anlam kattı. Bizlerle birlikte olduğu için çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.


Belediye Başkanı Nedim Kaplan, iftar vaktinde kendi elleriyle vatandaşlara yemek dağıtırken, yemeğini de vatandaşlar ile birlikte yedi.


 
























Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.